Yhdessä syöminen yhdistää ihmisiä ja parantaa koettua elämänlaatua. Yhteinen ruokailuhetki voi olla merkityksellinen mielen hyvinvoinnille ja edistää terveyttä, vaikka lautaselleen ei valitsisi kaikkein ravitsevimpia ruokia.
Syöminen on tietenkin elinehto ihmisille, mutta ruokailuhetkiin liittyy paljon muutakin kuin pelkkää kehon ravitsemista. Vaikka syöminen ja ruokavalinnat ovat yksilöllisiä asioita, syöminen on erittäin sosiaalista toimintaa.
Ruoka pitää ihmisen hengissä, mutta ei ole pelkästään polttoainetta keholle. Ruoka ja syöminen nimittäin yhdistävät ihmisiä. Ruoka on osa kulttuuria ja sosiaalisuutta.
Ruoka on usein olennainen osa sosiaalisia tilanteita, sillä yhdessä syöminen vahvistaa sosiaalisia suhteita. Yhteinen ruokailu luo tunnelmaa ja lisää mielihyvää. Hyvän ruoan äärellä voi olla helppo rentoutua ja viettää yhteistä aikaa.
Yhdessä syömisen terveysvaikutuksia
Yhdessä syömisellä on todettu olevan lukuisia myönteisiä terveysvaikutuksia.
Niissä lapsiperheissä, joissa syödään yhdessä perheen kesken, ruokavalinnat ovat usein terveellisimpiä. Myös työpaikkojen lounasravintoloissa, joissa syödään yhdessä kollegoiden kanssa, tehdään usein terveellisempiä valintoja kuin yksin kotona lounasta syödessä.
Varsinaisten ruokavalintojen lisäksi yhdessä syömisellä on havaittu olevan merkittäviä vaikutuksia mielen hyvinvoinnille. Esimerkiksi perheen kanssa yhdessä syöminen ehkäisee tutkitusti nuorten mielenterveys- ja päihdeongelmia. Yhdessä ruokaileminen parantaa myös työkykyä ja henkistä jaksamista.
Yhteinen ruokailuhetki on lautasen sisältöä tärkeämpi
Mielen hyvinvoinnin kannalta lautaselta löytyvää ateriaa tärkeämpää voikin olla se, että syö yhdessä muiden kanssa. Yhteinen ateria vahvistaa ihmisten välisiä suhteita ja luo yhteenkuuluvuuden tunnetta. Ne ovat tärkeitä asioita mielelle, sillä ihminen on sosiaalinen olento.
Toisinaan voikin olla terveellisempää mennä syömään jotain ei niin ravitsevaa yhdessä muiden kanssa kuin valita ravitsevan aterian syöminen yksin. Eli vaikka kakkukahvit ystävän kanssa kesken työpäivää eivät välttämättä ole se kaikkein ravitsevin vaihtoehto, kakkuhetki voi olla myönteinen asia mielen hyvinvoinnille ja terveydelle.
Jos välttelee muiden kanssa syömistä omien sääntöjen tai rajoitteiden vuoksi, voi olla hyvä pysähtyä miettimään omaa ruokasuhdettaan. Terveruokasuhde on joustava, ja muiden kanssa syömisestä nauttii silloinkin, kun ruoka poikkeaa omista normaaleista valinnoista.
Ota aikaa yhdessä syömiselle
Kansainväliset vertailututkimukset osoittavat, että Suomessa käytetään monia muita maita vähemmän aikaa yhteisiin ruokailuhetkiin. Kyselyjen mukaan suomalaiset haluaisivat kuitenkin viettää nykyistä enemmän aikaa yhdessä syöden.
Onkin hyvä muistaa, että yhdessä syöminen ei tarkoita vain perheen kanssa ruokapöytään istumista. Jo kaksi ihmistä samalla aterialla tekee ruokahetkestä yhteisen.
Yhdessä syömisen ei tarvitse tapahtua joka päivä, vaan jo yksi yhdessä syöty ateria voi olla merkityksellinen mielen hyvinvoinnille. Esimerkiksi nyt joulun aikaan erilaiset pikkujoulut ja glögikutsut ovat oiva mahdollisuus viettää yhteistä aikaa hyvän ruoan äärellä.
Ehkä nyt loppuvuodelle voisikin miettiä yhdessä syömisen hetkeä mahdollisimman matalalla kynnyksellä. Se voi olla perinteinen jouluateria perheen tai läheisten kanssa tai ystävien kutsuminen glögille ja pipareille. Tai entäpä jos nappaisit työkaverin mukaasi lounaalle tai kävisit puolison kanssa kahdestaan kahvilla? Myös yhdessä tekeminen on mielen hyvinvoinnille tärkeää, joten yksi hyvä idea on ruoan valmistaminen yhdessä.
Luitko jo nämä Fressin laillistetun ravitsemusterapeutti Marianna Höltän blogitekstit?
Anna mielellesi joululahjaksi ruokalepo
Ruokavalio auttaa kaamosoireisiin – katso ravitsemusterapeutin vinkit
Magnesiumin tarve aktiivisesti liikkuvalla