Väsyttää. Herätyskellon ääni aamuisin on pahinta painajaistakin pahempi.
On lokakuu, pian marraskuu. Ulkona on kylmää, koleaa ja erityisesti pimeää, joka tulee joka päivä aiemmin ja aiemmin. Auringonvalon vähäisyys vetää mielen matalaksi, vireystilan vaisuksi, mikään muu ei tunnu huvittavan paitsi nukkuminen.
Kuulostaako tutulta?
Keskimäärin yksi sadasta suomalaisesta kärsii kaamoksen aiheuttamasta masennuksesta. Tyypillisimmät oireet ovat mm. painonvaihtelu, johtuen makean himon ja yleisen ruokahalun lisääntymisestä, unen lisääntynyt tarve, yleinen väsymys, alakuloisuus, keskittymisvaikeudet ja stressitason nousu.
Oireita pystytään kuitenkin lieventämään helposti nykyään kirkasvalohoidolla, joka vaikuttaa auringonvalon tavoin pikkuaivojen käpylisäkkeeseen ja vähentää unihormonin (melatoniini) määrää kehossa.
Aikainen aamuvalohoito on tehokkainta normaalin arkirytmin mukaan toimivalle aikuiselle. Henkilökohtaisen kirkasvalolampun voi asettaa kotiin seinälle tai pöydälle niin että aamupalan voi vaikka nauttia sen \”valokeilassa\”. Myös monille työpaikoille nykypäivänä on hankittu kirkasvalolamppuja, jolloin henkilökohtainen kirkasvalohoito on mahdollista mahdollisimman monille.
Mutta pelkästään keinotekoiseen valohoitoon ei kannata täysin turvautua, vaan muistaa myös ulkoilla riittävästi valoisaan aikaan sekä syödä monipuolisesti varmistaakseen kehon luontaisten vitamiinien saannin.
Älkäämme siis heittäkö kirvestä kaivoon vaan kääntäkäämme katseemme kohti valoa. Ennakoidaan tänä vuonna se pahin pimeys ja pidetään vireystilaa yllä.
Valoisaa viikonloppua kaikille!
-Heidi-