Hyvinvointi arjessa on tärkeää jaksamisen ja elämän mielekkyyden kannalta. Katso valmentajan vinkit arjen pieniin tekoihin, joilla parannat omaa hyvinvointiasi.
Hyvinvointi merkitsee kaikille eri asioita. Yleisesti tiedetään kuitenkin, että voimme hyvin, kun liikumme tarpeeksi, syömme terveellisesti ja kun sekä keho että mieli voivat hyvin.
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan hyvinvoinnin osatekijöitä on kolme: terveys, materiaalinen hyvinvointi ja koettu hyvinvointi/elämänlaatu.
Omaa hyvinvointiaan voi edistää pienillä arjen teoilla. Alla on viisi vinkkiäni hyvinvoinnin parantamiseen.
1. Säännöllisyys
Keho pitää rutiineista. Pyri siis käymään nukkumaan ja heräämään päivittäin samoihin aikoihin. Säännöllisen unirytmin lisäksi pidä kiinni säännöllisestä ateriarytmistä. Näin pidät verensokerin tasaisena, mikä auttaa pitämään vireystason hyvänä.
Säännöllisyyttä tarvitaan tietenkin myös liikkumisen suhteen. Säännöllinen liikunta tutkitusti edistää terveyttä ja vahvistaa muun muassa sydäntä, keuhkoja ja koko hengitys- ja verenkiertoelimistöä.
2. Suunnittele etukäteen
Arki voi olla kiireistä. Onneksi ennakointi auttaa ylläpitämään säännöllisyyttä myös kiireen keskellä.
Säännöllisen ateriarytmin pitämisessä auttaa, kun pakkaat välipaloja mukaan töihin tai kouluun. Niin vältyt verensokerin laskulta ja nälkäkiukulta. Kokeile myös valmistaa useamman päivän ruoat etukäteen. Kun yhdellä kokkauskerralla valmistaa useamman aterian ruoat jääkaappiin odottamaan, kiireinen arki helpottuu kummasti!
Suunnittele etukäteen myös treenit! Kun varaat liikuntatuokiolle valmiiksi ajan kalenteristasi, treeni tulee todennäköisemmin tehtyä. Mieti samalla, mitä treenaat milloinkin. Säästät aikaa salilla, kun tiedät heti sinne mennessä, onko vuorossa esimerkiksi jalkapäivä, hikinen sisäpyöräilytunti vai rauhallinen liikkuvuusharjoitus.
3. Pidä taukoja
Taukojen ottaminen pitkin työ- tai koulupäivää auttaa pitämään vireystason parempana päivän aikana. Tauota työtä mahdollisuuksien mukaan esimerkiksi seisomalla välillä, taukojumppaamalla tai vaikkapa hengitysharjoituksella.
Taukojen pitäminen päivän aikana auttaa kehoa ja mieltä rauhoittumaan myös päivän päätteeksi. Se voi helpottaa myös nukahtamista.
4. Lisää aktiivisuutta
Vain noin joka kolmas suomalainen liikkuu terveysliikuntasuositusten mukaisesti. Lihaskuntoa ja liikehallintaa suositellaan treenattavan vähintään kaksi tuntia viikossa. Lisäksi reipasta liikkumista suositellaan tehtäväksi vähintään 2,5 tuntia viikossa tai vaihtoehtoisesti raskasta liikkumista tunti ja 15 minuuttia viikossa.
Lisäksi suositellaan kevyttä liikkumista mahdollisimman usein. Varsinaisten treenien lisäksi hyvä keino aktiivisuuden lisäämiseen onkin arkiaktiivisuuden lisääminen. Seiso ja liikuskele enemmän töissä, valitse portaat hissin sijaan, kävele tai pyöräile työmatka tai osa siitä ja kulje jalan ruokaostoksille tai muille asioille.
Jos haluat seurata arkiaktiivisuuttasi, aseta itsellesi päivittäinen askeltavoite ja seuraa sen täyttymistä esimerkiksi älykellon avulla.
5. Mielekkäät harrastukset
Valitse arkeesi asioita ja harrastuksia, jotka tukevat arvojasi ja auttavat sinua voimaan paremmin. Mieti, nautitko esimerkiksi luonnossa liikkumisesta, hikijumpista tai neulomisesta? Tai kenties ystävien tapaamisesta tai hyväntekeväisyyden tekemisestä? Järjestä arkeesi tilaa itsellesi merkityksellisille ja arvojesi mukaisille asioille, niin voit paremmin.
Kun lisäät tietoisesti mielekästä tekemistä, arjestasi tulee mukavampaa. Kalenteriin kannattaa siis järjestää tilaa asioille, joista itse pitää ja aidosti iloitsee.
Teksti: Linda Björklund, fysioterapeutti ja personal trainer
Lähteet:
Borodullin, K. & Wennman, A. 2019: Aikuisväestön liikunta Suomessa – FinTerveys 2017-tutkimus
THL, 2022: Hyvinvointi ja terveyserot
Luitko jo nämä blogitekstit?
Löydä treenimotivaatio tauon jälkeen
Avannosta endorfiineja ja euforiaa
Miten löytää arjesta aikaa liikunnalle?