Viisi hyvää syytä syödä herneitä

Herneet tekevät hyvää verenpaineelle ja vastustuskyvylle. Lue viisi hyvää syytä syödä herneitä!

Herneet ovat kesällä mitä mainiointa syötävää. Pienet vihreät pallerot ovat täynnä makua ja keholle tärkeitä ravintoaineita, joten niitä kannattaa sisällyttää ruokavalioon säännöllisesti.

Kesällä kotimaiset herneet ovat sesongissa, mutta muina vuodenaikoina herneiden terveyshyödyt saa yhtälailla pakasteherneistä!

Maku on toki tärkein asia ruokien valinnassa, mutta tässä viisi muutakin hyvää syytä syödä makeita herneitä.

 

1. Herneissä on runsaasti kuitua

Herneet sisältävät runsaasti kuitua ja ovat siten hyväksi suolistolle ja sen mikrobistolle.

Kuidut pitävät myös kylläisenä pidempään ja verensokerin tasaisena. Aterioihin kannattakin sisällyttää herneitä säännöllisesti, niin nälkäkiukku ei iske.

 

2. Herneet ovat kasvikunnan proteiininlähde

Kuten muistakin palkokasveista, herneistä saa proteiinia. Sata grammaa herneitä sisältää noin 5–6 grammaa proteiinia. Herneet ovat siten esimerkiksi välipalalla mukava proteiinilisä.

Kuitujen lisäksi myös proteiini pitää yllä kylläisyyttä pidempään. Herneet ovatkin loistavia nälän ehkäisemisessä.

Tiesitkö, että vaikka tuoreet herneet voivat aiheuttaa vatsavaivoja, herneproteiini sopii useimmiten herkkävatsaisillekin?

 

3. Herneet ylläpitävät vastustuskykyä

Herneissä on runsaasti useita välttämättömiä ravintoaineita, kuten C- ja K-vitamiinia, sekä runsaasti karotenoideja, jotka toimivat antioksidantteina. Lisäksi herneistä saa rautaa, kaliumia ja sinkkiä.

Ravintoaineidensa vuoksi herneet ovatkin oiva valinta vastustuskyvyn ylläpitämiseen. Lisäksi herneillä on havaittu olevan tulehdusta laskevaa vaikutusta.

 

4. Herneistä apua verenpaineeseen

Lautasella valittavilla asioilla on suuri merkitys verenpaineelle. Monipuolinen ja kasvispainotteinen ruokavalio on tutkitusti hyvä verenpaineen hoidossa.

Siksi herneiden sisällyttäminen ruokavalioon on hyvä tapa pitää verenpaineesta huolta. Etenkin herneistä saatavat kalium, karotenoidit ja polyfenolit vaikuttavat verenpaineeseen terveellisellä tavalla.

 

5. Hyvää myös herneenversoista

Herneenversot, kuten monet muutkin versot, sisältävät runsaasti vitamiineja sekä kivennäis- ja hivenaineita. Herneenversoista saa runsaasti muun muassa rautaa, kaliumia, karotenoideja ja folaattia.

Versot ovatkin mukavaa vaihtelua itse herneille. Ne sopivat hyvin esimerkiksi salaattiin tai voileivän päälle.

 


Lue myös nämä ravitsemusterapeutti Marianna Höltän tekstit FressiOlo-blogista:

Scroll to Top