Treenirutiinien muodostaminen – 5 vinkkiä, joilla teet treenaamisesta tavan

Treenirutiinien muodostaminen vaatii kärsivällisyyttä ja aikaa. Tässä viisi vinkkiä, joilla saat tehtyä treenaamisesta tavan!

Kesän jälkeen moni pohtii kuntosalijäsenyyden hankkimista tai uuden harrastuksen aloittamista. Syksy on arkeen palaamisen vuoksi loistavaa aikaa opetella uusia tapoja ja parantaa omaa hyvinvointiaan. Tee tästä syksystä hyvinvoinnin syksy uusien ja kestävien treenirutiinien kautta!

On tärkeää muistaa, että treenirutiinien muodostaminen vie aikaa, eikä se aina ole helppoa. Kärsivällisyys on avainasemassa. Luota siihen, että työsi palkitaan ajan myötä.

 

Suunnittele uusi treenirutiinisi

Treenirutiinien muodostaminen vaatii suunnitelmallisuutta ja selkeitä tavoitteita. Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty!

Aloita käymällä läpi, mistä arkesi tällä hetkellä koostuu ja mitkä ovat realistiset resurssisi uusien rutiinien aloittamiseen. Tee sen jälkeen realistinen suunnitelma siitä, miltä uusi treenirutiinisi voisi näyttää.

Muista, että kerralla ei kannata ahnehtia liikaa. Lisää ensin vaikkapa yksi viikoittainen puolen tunnin treeni olemassa oleviisi. Aloita mieluummin liian maltilla kuin turhan kunnianhimoisesti. Voit lisätä treenien määrää tai kestoa vähitellen viikkojen kuluessa.

 

Yhdistä olemassa oleva rutiini uuteen

Jos esimerkiksi käyt joka sunnuntaiaamu koiran kanssa pitkällä lenkillä tai pyöräilet töistä kotiin, yhdistä olemassa olevaan tapaan 15 minuutin vatsalihastreeni.

Sinun ei tarvitse asettaa tarkkaa viikko- tai kuukausitavoitetta, mutta lupaa itsellesi, että aina lenkin yhteydessä teet suunnitellun vatsalihastreenisi.

Jos treenaat paljon, mutta kehonhuoltoa tulee tehtyä varsin vähän, sovi itsesi kanssa, että teet jokaisessa alkulämmittelyssä vähintään yhden liikkuvuusliikkeen tai kokeile tehdä yksi venytys joka ilta ennen nukkumaanmenoa. Ennen kuin huomaatkaan, kehonhuollosta on tullut tapa!

 

Harjoittele monipuolisesti

Jos liikuntarutiinisi eivät ole vakiintuneet, kannattaa aloittaa liikkumisen monipuolistamisesta. Lisää viikko-ohjelmaasi esimerkiksi yksi kuntosalitreeni, yksi ryhmäliikuntatunti tai yksi harjoitus ystävän tai valmentajan kanssa. Monipuolinen harjoittelu auttaa pitämään motivaation yllä.

Ryhmäliikuntatunnille ilmoittautuminen tai kaverin kanssa sovitut treenit auttavat myös pitämään kiinni treeneistä, sillä olet tehnyt lupauksen harjoittelukerrasta myös muille kuin itsellesi.

 

Aloita ja katso, mihin se johtaa

Moni varmasti tunnistaa tilanteen, jossa työpäivän päätteeksi on suunniteltu treeni, mutta sinne ei millään jaksaisi lähteä.

Jos törmäät tällaiseen tilanteeseen, tee testitreeni. Lähde väsymyksestä huolimatta kuntosalille, kävele vartti juoksumatolla ja katso, millainen vointisi on sen jälkeen.

Usein keho herää treeniin ja jaksatkin tehdä suunnittelemasi harjoituksen. Jos keho ja mieli ovat vartin jälkeen edelleen väsyneitä, voit lähteä kotiin ja olla ylpeä siitä, että teit väsymyksestä huolimatta jotain ja osasit kuunnella kehosi viestejä.

 

Usko itseesi

Saatat asettaa itsellesi kunnianhimoisia tavoitteita, mutta uskotko niiden olevan mahdollisia? Toisinaan saatamme alitajuntaisesti epäillä itseämme.

Älä anna ajatustesi seistä onnistumisesi tiellä, vaan vakuuta itsellesi, että todella pystyt tavoitteisiisi!

Tee mielikuvaharjoittelua, jossa käyt läpi, miltä rutiinisi näyttävät kahden tai kuuden kuukauden päästä. Mieti, miltä sinusta tuntuu, kun olet pitänyt kiinni rutiineistasi, ja millaista arkesi on.

Jos itseensä uskominen tuntuu pitkään vaikealta, kannattaa tarkistella asettamiaan tavoitteita. On motivoivampaa treenata, kun tavoitteet ovat realistisia ja tuntuvat helpoilta saavuttaa kohtuullisessa ajassa. Myös välitavoitteiden asettamisesta voi olla hyötyä!


Joko luit nämä blogitekstit?
Kävely tekee hyvää keholle ja mielelle
8 asiaa, jotka rentoutuminen saa aikaan kehossasi
Jännittääkö kuntosaliharjoittelun aloittaminen? 5 vinkkiä jännityksen voittamiseen

Scroll to Top