Jokaisen treenaajan on tärkeää löytää juuri itselleen sopiva, omat tavoitteet ja tarpeet huomioiva tapa lämmitellä ennen harjoitusta. Haluan jakaa tänään kanssanne oman lämmittelyrutiinini, jonka teen pienillä sovelluksilla ennen jokaista toiminnallista kuntosaliharjoitusta.
Niin kuin tiedetään, lämmittely pienentää loukkaantumisriskiä ja lisää suorituskykyä harjoituksen aikana. Pelkästään nämä syyt saisivat jo ainakin minut lämmittelemään. Itselleni lämmittelyllä on kuitenkin muitakin syitä. Nuorempana laiminlöin liikkuvuusharjoittelua, koska se oli mielestäni tylsää. Ihmettelin, miten ihmiset jaksavat tehdä liikkuvuusharjoitteita useita kertoja viikossa jopa tunnin kerrallaan. Olen oppinut matkan varrella, että lämmittelyyn voi ”piilottaa” koko kehoa avaavia liikkuvuusharjoituksia, joiden avulla liikkuvuuteni on parantunut huimasti. Käytän toisinaan lämmittelyä myös taitojen ja tekniikoiden opetteluun. Avaavien liikkuvuusliikkeiden jälkeen on kiva hioa haastavampia teknisiä liikkeitä kevyillä painoilla. Treenin alussa tuntuu, että uudet tekniikat muovautuvat parhaiten, kun keho on vielä virkeä.
Lämmittelyn on hyvä nostaa kehon lämpöä, jotta kudoksista tulee joustavammat, mikä ehkäisee loukkaantumisia ja kudosvammojen syntymistä harjoituksen aikana. Sykkeen nousu ja hengityksen kiihtyminen auttavat hengittämään ilmaa sisään koko keuhkojen tilavuudella, millä on positiivinen vaikutus stressinhallintaan ja jopa keskittymiseen. Mikäli tuleva harjoitus sisältää hapenottokykyä kehittäviä osuuksia, kehossa tuntuu huomattavasti paremmalta, kun se on jo lämmittelyn aikana totutettu sykkeen nousuun portaittain. Lisäksi lämmittelyn tulee avata liikeratoja ja aktivoida lihaksia ja hermostoa valmistaen ne raskaampaankin harjoitteluun. Lämmittelyyn on syytä varata 10-15minuuttia, jotta keho on valmis koitokseen.
Hyviä treenejä, Janni
Lataa ohjelma itsellesi pdf-muodossa
Teksti: Janni Tuomisto, Fressi Trainer -tuotepäällikkö, Fressi