Saana Kortteisto on harrastanut monipuolisesti liikuntaa useamman vuoden ajan. Muun muassa ryhmäliikuntatunnit olivat pitkään säännöllinen osa 23-vuotiaan naisen arkea. Motivaatiopula kuitenkin vaivasi, ja ryhmäliikuntatunnit jäivät kolmen vuoden jälkeen erinäisistä syistä johtuen.
Saana kaipasi arkeensa edelleen säännöllistä urheilua. Kuntosaliharjoittelu kiinnosti, mutta monen muun tapaan hän ei tarkasti tiennyt, mitä salilla tulisi tehdä:
– Epävarmuus iski, kun treeneissä ei ollut mitään tarkkaa suunnitelmaa. Harjoittelun päämäärättömyyden seurauksena myös motivaationi hommaan hukkui.
Oli aika kokeilla jotakin uutta. Ystävän rohkaisusta Saana päättikin aloittaa joulukuussa 2017 treenaamisen oman personal trainerin Eskon, johdolla, ja ratkaisu Saanan motivaatiopulaan löytyi. Saanan tavoitteita olivat löytää kokonaisvaltainen hyvän olon tunne ja ylläpitää sitä kautta treenimotivaatiota. Eskon suunnittelemaa treeniohjelmaa on ollut helppo noudattaa. Saana kokee, että harjoittelun tavoitteellisuus ja nousujohteisuus ovat olleet merkittäviä palasia oman motivaation säilyttämisessä, ja joita olisi yksin tuskin onnistunut saavuttamaan:
– Motivaatio ja hyvä olo ovat löytyneet, kun tietää mitä ja miten tekee. Treeneissä saan itsestäni irti jotain sellaista, johon en itse edes uskoisi.
Saanan motivaatiota on myös lisännyt treenin kasvava haastavauus ja itsensä ylittäminen:
– Pääsen jatkuvasti oppimaan lisää. Onnistumisen tunne on koukuttava, että vitsi sain tämänkin liikkeen onnistumaan täydellisesti!
Saana on huomannut itsestään, että tarvitsee säännöllistä liikuntaa elämäänsä:
– Ilman säännöllistä liikuntaa tunnen itseni väsyneeksi ja alakuloiseksi. En käsittelisi omia asioitani kotona makaamalla. Treenaaminen on tapa purkaa ja käsitellä tunteitani.
Saana onkin esimerkkitapaus siitä, kuinka liikkumisen ilo ja motivaatio tulisi löytää sisältään, ei ulkopuolisen painostuksesta tai pakon vuoksi. Motivaatio liikuntaan vahvistuu, kun huomaa siitä saatavan hyvän olon tunteen muillakin elämän osa-alueilla. Esimerkiksi pelkästään pinnallisten syiden vuoksi treenaaminen ei välttämättä kanna kovin pitkälle, minkä myös aikaisemmin kriittisesti omaan vartaloonsa suhtautunut Saana on oivaltanut:
– Lihaserottuvuus ja kiinteytyminen ovat tietenkin kivoja kropassa tapahtuvia muutoksia, mutta arjessa jaksaminen on itselleni treenaamisen pääpointti. Että itselläni on hyvä olo.
Hyvä olo ja mielekäs laji koukuttavat
Kuinka motivaatiota voi pyrkiä lisäämään ja ylläpitämään, mikäli säännöllisesti liikkeelle lähteminen on ollut vaikeaa? Ehkä kliseistä, mutta ratkaisevinta on oman jutun löytäminen. Esko kannustaa etsimään itselleen mielekkään liikuntamuodon, jonka jokainen voi varmasti löytää. Saanalla se löytyi suunnitelmallisesta ja nousujohteisesta salitreenaamisesta oman personal trainerin avustuksella.
Kun on löytänyt itselleen mieluisan tavan liikkua, sitä kautta saatava motivaatio ja hyvän olon tunne tulevat tervetulleina kaupanpäällisiksi. On turha pakottaa itseään päivittäin lenkkipolulle, jos juokseminen tuntuu joka kerta yhtä vastenmieliseltä. Kaikkia ei ole luotu kaikkeen, vaikka toki erilaisia liikuntamuotoja kannattaakin kokeilla ennakkoluulottomasti.
– Motivaatio kärsii, jos lähtee väkisin tekemään jotain. Itseään ei saa pakottaa, mutta täytyy myös tunnistaa, onko kyse pelkästä laiskottelusta, Saana kertoo omien kokemustensa pohjalta.
Saana ja Esko rohkaisevat myös harrastamaan monipuolisesti yhdistelemällä eri lajeja, jotta välttyy yksipuoliselta treenaamiselta. Lisäksi konkreettisten tavoitteiden asettaminen voi auttaa ylläpitämään motivaatiota. Eskon mukaan myös tavoitteen pilkkominen pienempiin välitavoitteisiin hyödyttää:
– Pohdi, mitä kautta lähdet tavoitetta kohti ja mieti, onko se realistinen. Tässä kannattaa huomioida myös muut omaa arkea kuormittavat ja aikaa vievät tekijät. Ja matkan aikana kannattaa pyrkiä nauttimaan onnistumisista ja oppia virheistä.
Eskon mukaan kannattaa ylipäätään myös muistaa innostua siitä, että saa tehdä itselleen hyvää. Hyvä kunto on pääomaa. Saanan merkittävin motivaation lähde tulee kokonaisvaltaisesta hyvän olon tunteesta. Treenaaminen on ilman muuta lisännyt psyykkistä hyvinvointia, mutta myös itsensä hyväksyminen on ollut Saanalle tärkeä treenaamisen avulla hankittu taito:
– Saan olla sellainen kuin olen ja tehdä omaa hyvinvointiani tukevia asioita.