Tasapainoinen arki; Tätähän me kaikki haluamme. Miksi se on sitten niin hankalaa? Helposti arkea ohjaa jokin voimakas tekijä, kuten työ, koulu tai lapset. Kun kyseinen elämän osa-alue järkkyy, tuntuu, että koko elämä kaatuu. Mitäs jos asia ei olisikaan näin?
Kuvittele arkesi pöytänä. Mikäli elämä pöyrii vain työn ympärillä, pöydässä on yksi jalka. Kun tämä jalka katkeaa, koko pöytä kaatuu. Mutta jos pöydässä olisikin viisi jalkaa, esimerkiksi työt, perhe, harrastukset, ystävät ja itsensä kehittäminen - kouluttautuminen tai lukeminen. Jos jokin näistä osa-alueista hetkellisesti voi huonosti ja \'\'pöydän yksi jalka katkeaa\'\', koko pöytä ei kaadu. Pöydällä oleva vesilasi saattaa läikkyä ja tasapaino horjua, mutta koko pöytää ei tarvitse rakentaa uudelleen. Sinulla on edelleen neljä kantavaa jalkaa.
Miten tähän terveelliseen tasapainoon sitten päästään?
Mieti omia arvojasi. Voit kirjata ylös muutaman arvon, jonka mukaan haluat elää. Tarkastele sitten nykyistä elämäntyyliäsi. Näkyykö nämä arvot siinä? Jos ei näy, mieti konkreettisin keinoin, miten saisit niitä omaan arkeesi. Näiden arvojen pohjalta pääset rakentamaan kantavia jalkoja pöytääsi.
Monelle suomalaisella hyvinvointi on kirjattu omiin arvoihin korkealle. Tämä käy järkeen sillä oma hyvinvointi vaikuttaa kaikkeen tekemiseemme sekä muihin ihmisiin ympärillämme. Arkikielessä hyvinvointi käsitetään hyvänä fyysisen ja henkisen terveyden tilana. Terveys on koko ajan muuttuva tila, johon vaikuttavat sairaudet ja fyysinen ja sosiaalinen elinympäristö, mutta ennen kaikkea ihmisen omat kokemukset ja hänen arvonsa ja asenteensa (Huttunen, J. 2020).
Pienillä muutoksilla on suuri merkitys arjen muuttamisessa. Aki Hintsa mainitsee kirjassaan Voittamisen anatomia (Saari, O. 2015), että ihminen pystyy tekemään kolme muutosta kerrallaan, mikäli haluaa muutoksen olevan pysyviä. Vasta kun nämä kolme muutosta on omaksunut osaksi arkea, voi tehdä lisää muutoksia. Päätä siis arvojesi pohjalta kolme asiaa, jotka muutat arjessasi. Nämä asiat voivat olla hyvinkin pieniä ja helposti toteutettavissa. Mitä selkeämmin määrittelet muutokset, sen helpommin pystyt toteuttamaan ne. Hyvinvointia voit lisätä esimerkiksi menemällä nukkumaan joka päivä tiettyyn aikaan, lisäämällä yhden liikunta harjoituksen viikkoosi tai varaamalla kalenterista yhden vapaapäivän joka viikko.
Pienen ja helposti toteutettava tapa voi muodostua rutiiniksi jo 21 päivässä, mutta suurempien muutosten rutinoitumiseen menee kuukaudesta kolmeen kuukauteen. Kun tapa on muuttunut rutiiniksi, eli teet sitä jo huomaamattasi ilman suurempia ponnisteluja, voit ottaa listaltasi uuden asian, jota haluat muuttaa.
Terveellisen tasapainon rakentaminen vaatii siis aikaa ja kärsivällisyyttä. Mutta pienien ja suurempienkin muutosten ja uusien rutiinien kautta rakennat itsellesi vähitellen kestävää tasapainoista pöytää, joka ei helpolla horju.
Teksti: Kukka Halme
Lähteet:
Huttunen, J. 2020. Terveyskirjasto.fi. Mitä terveys on? Julkaistu 5.11.2020. Luettu 7.4.2021.
Saari, O. 2015. Aki Hintsa – Voittamisen anatomia. WSOY. Helsinki.