Tässä kirjoituksessa on käytetty lähteenä Isa Merikallion kirjaa Suorituselämästä merkityselämään (2019), joka on saatu Viisas elämältä arvostelukappaleena.
Motivaatiotutkija Isa Merikallio maalaa kirjan alussa lohduttoman kuvan nykyihmisen elämästä: kiire, stressi ja itsekkyys ovat lisääntyneet, ihmiset suorittavat asioita kelloa vastaan, ruutuja tuijotetaan apaattisinia tuntikausia joka päivä ja elämä on rauhatonta erilaisten valinnanmahdollisuuksien runsaudessa.
Suomalaisilla on vapaa-aikaa enemmän kuin koskaan ja ansiotaso on korkeampi kuin koskaan. Silti moni voi huonosti ja valittaa kiirettä ja jaksamista. Mahdollisuuksia vapaa-ajan liikuntaan on enemmän kuin koskaan ja terveellisestä elämästä on tarjolla tietoa enemmän kuin koskaan. Silti suomalaiset ovat ylipainoisia ja huonokuntoisia. Miten ihmeessä?
Merkityselämä
Lienee itsestään selvää, että ihmiset elävät mieluummin merkitys- kuin suorituselämää. Vaikeus piilee siinä, miten merkityksen löytää ja miten sen saisi osaksi elämää.
Yksi keino on muuttaa päivittäiset mitä-kysymykset miten-kysymyksiksi.
Merikallio puhuu mitä-ähkystä: Mitä tekisin nyt ja mitä tekisin seuraavaksi? Mitä söisin? Mitä en halua? Mitä laitan päälle ja mitä teen viikonloppuna? Kysymyslista on loputon ja mitä-kysymyksiin vastaamme päivittäin.
Entä jos kysyisitkin sen sijaan: Miten haluan elää elämääni? Miten haluan syödä? Miten vietän viikonloppuni ja vapaa-aikani?
Tarkoitus on siis hylätä ajatusmalli, jossa etsimme vastauksia siihen, haluammeko syödä pastaa, pitsaa, salaattia, leipää tai puuroa. Sen sijaan vastausta tulisi etsiä siihen, haluammeko syödä terveellisesti, epäterveellisesti, tukevasti, rennosti, rohkeasti, kevyesti, värikkäästi tai kenties yksinkertaisesti.
Miten-kysymykset auttavat meitä löytämään elämään merkityksen. Mitä sijaitsee itsemme ulkopuolella ja on arvaamaton elementti. Sitä vastoin miten sijaitsee meissä itsessämme.
Metodia on helppo kokeilla itse missä tahansa tilanteessa. Kun mietit, mitä haluat tehdä kesälomalla (mökkeily, matonpesu, sukulaisten tapaaminen, reissaaminen, puutarhanhoito, uiminen…), koeta löytää vastaus miten-kysymyksen kautta. Miten haluat viettää kesälomasi? Rentoutuen, aktiivisesti, uutta oppien, perheen kesken, uusiin ihmisiin tutustuen tai ehkä rohkeasti tai myönteisesti? Etsi siis ensin vastaukset miten-kysymykseen ja mieti sen jälkeen, mikä konkreettinen teko on linjassa toiveesi kanssa.
Löydä oma miten-asenteesi
Miten-kysymys voi ohjata elämää laajemmin kuin yksittäisten asioiden osalta. Miten haluat elää elämääsi? Kysymys voi tuntua haastavalta, eikä siihen tarvitse löytää heti oikeaa vastausta.
Merikallio suosittelee etsimään ensin yhden tai enintään kaksi miten-asennetta. Mikä sana, asenne, luonteenpiirre tai vaikka eläin tai henkilö kuvaisi sinulle mieluisinta ja merkityksellisintä tapaa elää? Valitse, kokeile ja tunnustele. Tarpeen mukaan jalosta ja tarkenna.
Merikallion oma miten-asenne on arvostaen. Hän arvostaa jokaista päivää ja jokaista tyttären kanssa vietettyä hetkeä. Vaikka joskus tulee erimielisyyksiä ystävien tai työkavereiden kanssa, heidän mielipiteitään voi silti arvostaa. Merikallio arvostaa omaa kehoaan ja sen lähettämiä viestejä siitä, millaista huolenpitoa ja ravintoa se kaipaa. Kaikessa toiminnassa Merikallio pitää mielessään arvostuksen itseä ja muita kohtaan.
Oma asenteeni elämää on myönteisesti. Keskityn aina positiivisiin asioihin ja muistelen illalla, mitä kaikkea ihanaa päivän aikana tapahtui. Löydän esteistä ja hankaluuksista mahdollisuuksia. Esimerkiksi koronapandemian aikana karanteenissa ollessani elämäni muuttui hetkellisesti paljon, mutta silti onnistuin asennoitumaan muutokseen myönteisesti ja löysin siitä paljon hyviä puolia ja mahdollisuuksia. Ylipäätään myönteinen elämänasenne mahdollistaa sen, että kriisitkin vievät elämää jollakin tavalla eteenpäin.
Hyvän miten-asenteen tunnistaa siitä, että se edistää onnellisuutta riippumatta tilanteista ja olosuhteista.
Mikä on sinun asenteesi elämään?
Lue lisää: Suorituselämästä merkityselämään