Kokenut salilla kävijä on oppinut vuosien varrella salikäyttäytymisen kirjoittamattomat säännöt. Ummikkoa sitä vastoin voi jännittää salitreenien aloittaminen. Mitä jos käyttäydyn hölmösti tai en osaa käyttää laitteita? Onneksi salietiketti ei suinkaan ole mitään rakettitiedettä. Kuitenkin muutama perusasia on hyvä pitää mielessä, jotta treeni olisi kaikille mukavaa.
Laita käyttämäsi välineet ja painot takaisin paikoilleen
Tämä on mielestäni se tärkein sääntö ja ehkä myös eniten rikottu sääntö. Salilta löytyy monenlaisia levypainoja, käsipainoja, tankoja, kuminauhoja, kahvakuulia, keppejä, lukkoja, mattoja ja niin edelleen. Fressin saleilla kaikella on oma paikkansa, josta ne on helppo löytää tarvittaessa, kunhan ne vaan viedään aina käytön jälkeen paikoilleen.
Tangossa ja lattialla olevat painot ja muut välineet ovat muille treenaajille merkki siitä, että ne ovat vielä jonkun käytössä esimerkiksi kiertoharjoittelussa tai juomatauon jälkeen. Levälleen jätetyt painot ja välineet vievät siis turhaan tilaa muilta treenaajilta.
Pyyhkäise hiki pois välineistä
Olisiko sinusta mukava asettua hiestä märälle laitteelle tai penkille? Niinpä niin. Vaikka laitteita puhdistetaan säännöllisesti, ei siivousta voi luonnollisesti tehdä talon puolesta jokaisen treenaajan perässä.
Pieni hikipyyhe on hyvä varuste salitreenissä. Sillä voi kuivata kasvoilta hikeä ja sen voi asettaa pepun tai selän alle laitteissa tai jumppamatolla. Salilla on myös paperitelineitä ja desinfiointiainetta, jolla voi myös putsata tarvittaessa.
Älä omi laitteita ja painoja
Salilla on sallittua kysyä, voiko laitteeseen tulla tekemään taukojen aikana oman sarjansa. Pyyntöön on kohteliasta suostua. Väliin tuleva treenaaja voi osoittaa ystävällisyyttään palauttamalla painot ja asetukset ennalleen.
Jos salilla on ruuhkaa, on syytä käyttää harkintaa esimerkiksi kiertoharjoittelussa. On toki sallittua tehdä vuorotellen eri laitteissa ja koota painoja tankoihin, mutta huomioi se, että myös muut mahtuvat tekemään oman treeninsä. Ruuhka-aikana ei myöskään ole suotavaa jäädä istumaan laitteeseen, vaan nouse mieluummin laitteesta pois taukojen ajaksi.
Anna treenirauha
Jos kanssatreenaajalle tulee asiaa, odota kunnes toinen on saanut sarjansa tehtyä loppuun. Puhuttele muita siis mieluiten lepotaukojen aikana, ellei kyseessä ole oikeasti hätätilanne.
Salilla saa puhua ja ottaa kontaktia muihin treenaajiin. On esimerkiksi ystävällistä auttaa, jos huomaat jollakulla olevan ongelmia laitteiden säätöjen kanssa. Useimmat haluavat kuitenkin keskittyä treeniin, eivätkä välttämättä halua jutustella kanssasi säästä.
Tuttujen naamojen moikkaaminen ja nopea kuulumisten vaihtaminen ovat kuitenkin suotavia tapoja lisätä viihtyisyyttä salilla. Monet kokeneemmat salikävijät mielellään myös antavat kysyttäessä neuvoja ja vinkkejä.
Pidä huolta turvallisuudesta
Painojen kanssa harjoitusta tekevän kanssatreenaajan välittömään läheisyyteen ei kannata mennä sarjan aikana. Esimerkiksi heilahtava kahvakuula tai selän taakse valakyykyssä tipahtava levytanko voi saada aikaan pahaa jälkeä.
Muista fiksu puhelinkäyttäytyminen
Mielestäni salilla ei tarvitse olla ehdotonta puhelinkieltoa. Puhelimesta voi kuulokkeiden kanssa kuunnella vaikka musiikkia, puhelimeen voi kirjata treenituloksia tai katsoa harjoitusohjelmaa. En koe, että saliselfieiden ottaminenkaan on mikään paha asia, kunhan saan kuvaussessiot eivät häiritse muita treenaajia ja huolehditaan siitä, ettei muita ihmisiä näy samassa kuvassa. Pitkät ja kovaääniset puhelinkeskustelut kannattaa kuitenkin jättää salin ulkopuolelle.
Lopuksi
Yleisesti ottaen salilla riittää, kun on ystävällinen muille ja lähtökohtaisesti keskittyy oman treenin tekemiseen. Ei tarvitse nolostua, jos ei muista miten laitteen säädöt asetetaan tai jos ei jaksa nostaa yhtä isoja painoja kuin joku toinen.
Salitreenin aloittamisessa auttavat myös Fressi Trainerit.