Hyviä uutisia! Asiantuntijoiden mukaan jokaisella – myös sinulla – on ratkaisu syömisen hallintaan ja terveellisiin ruokailutapoihin. Jos asia ei ole näin hienosti käytännön tasolla, tarkoittaa se sitä, että et ole vielä onnistunut ottamaan ratkaisun avaimia käyttöösi. Toteuta viisi askelta onnistumiseen, niin saat avattua oven terveellisiin ruokailutapoihin.
Huomaa hyvä nykyisessä tilanteessasi.
Vaikka ruokailutottumukset tuntuisivatkin olevan aivan retuperällä, niin yleensä niistä löytyy myös jotain hyvää. Pohdi hyväksyvällä asenteella omaa syömistäsi. Ovatko annoskoot kohtuullisia? Syötkö terveellisen aamiaisen? Pidätkö hedelmistä? Onko ruokarytmi säännöllinen? Koko ruokavaliota ei kannata suin päin laittaa remonttiin, vaan säästää jo opitut hyvät rutiinit.
Anna muutokselle aikaa.
Niin hyvät kuin huonotkin tavat juurtuvat vuosien varrella niin automaattisiksi, ettei niitä edes tule ajatelleeksi. Hyväksy se tosiasia, että uusien tapojen oppiminen vie aikaa jopa vuosia. Älä turhaan havittele pikavoittoja.
Suunnittele huolella
Älä hyppää suinpäin muutokseen tai uuteen dieettiin, vaan mieti ensin rauhassa, mitä oikeasti haluat. Muutoksesta ei tule pysyvä, jos toimit ennen kuin mieli on kunnolla mukana. Mieti rauhassa vastauksia esimerkiksi seuraaviin kysymyksiin: Miksi haluan muutosta syömiseeni? Minkälaisia asenteita minulla on syömisessä? Minkälaisia tunteita ruoka minussa herättää? Miten haluan muuttaa syömistäni loppuelämäni ajaksi? Mitä konkreettisia muutoksia minun pitää tehdä? Miten läheiseni suhtautuvat muutokseen?
Aloita pienistä muutoksista
Muutos on todennäköisesti pysyvä, kun kaikkea ei yritä muuttaa kerralla. Aseta itsellesi pieniä ja konkreettisia tavoitteita, joita voit ajatella toteuttavasi koko loppuelämäsi. Voisitko esimerkiksi lisätä aterioihin vihanneksia tai hedelmiä? Tai huolehtia tarkemmin ruokarytmistäsi? Valitse mieleisesi muutos, jonka haluat toteuttaa ja anna itsellesi aikaa tottua muutokseen. Voit vaikka kirjoittaa kalenteriisi ylös, että päätät seuraavan tavoitteen vasta kolmen kuukauden kuluttua.
Hallitse repsahdukset
Elämään kuuluu se, että syöminen vaihtelee. Joinakin päivinä ihminen syö enemmän ja toisina vähemmän. Juhlat ja herkuttelu eivät siis tarkoita sitä, että elämäntapamuutos on mennyt pilalle vaan sitä, että sen jälkeen on syytä palata taas normaaliin syömiseen. Repsahdukset voi myös suunnitella etukäteen, jolloin niissä säilyy hallinnan tunne. Haluatko vaikkapa syödä aina lounaan jälkeen pienen jälkiruoan? Tai pitää kerran viikossa karkkipäivän? Tekeekö mieli syödä perjantain kunniaksi kokonainen pitsa? Muista, että kun kokonaisuus on kunnossa, voi välillä ottaa rennommin. Kun suunnittelet repsahduksen etukäteen ja voit sen hyväksyä, pystyt myös nauttia herkuttelusta täysin siemauksin ilman huonoa omaatuntoa.
Lähde: Heinonen, L. 2018. Ratkaisuja ravitsemusneuvontaan. Ongelmista onnistumisiin syömisen hallinnassa. Tampere: Suomen Diabetesliitto ry.