Nyt on aika ottaa ryhtiliike! Hyvä ryhti on terveysteko

Hyvää ryhtiä pidetään usein hyvän omanarvontunnon ja terveyden merkkinä. Terveydelle sillä onkin vaikutusta, sillä huonolla ryhdillä on todettu olevan yhteys lyhyempään elinikään.

Hyvä ryhti voi esiintyä seistessä, istuessa tai jossain muussa asennossa. Hyvän ryhdin tunnusmerkkejä ovat suora linjaus sekä rento, mutta hallittu asento. Lihaksissa on mahdollisimman vähän jännitystä. Ryhtiin liittyy oleellisesti myös liike eli toiminta sekä liikkeiden hallinta eli koordinaatio.

Oletko huolissasi oman ryhtisi tilasta? Käy läpi seuraava lista erilaisista ryhtiin vaikuttavista tekijöistä. Osa asioista juontaa juurensa lapsuuteen, mutta myös aikuisiällä voi tehdä paljon ryhdin parantamiseksi.
1) Perimä

Ryhti on osittain riippuvainen siitä, millaisen luuston ja lihasmassan olemme perineet.

2) Lapsuuden ravitsemus

1800-luvulla riisitauti oli yleinen vitsaus, joka vaikutti ihmisten luuston rakenteeseen ja ryhtiin. Myös nykypäivänä esimerkiksi D-vitamiinin, kalsiumin ja fosfaatin puute voivat vaikuttaa luuston kehittymiseen.

3) Nuoruuden liikkuminen

Fyysinen kuormitus on tärkeää luun terveydelle ja erityisen tehokasta se on kasvuiässä. Liikunta vahvistaa luita ja vaikuttaa sitä kautta myös ryhtiin. Myös aikuinen hyötyy liikunnan aiheuttamasta luiden vahvistumisesta.

4) Taparyhti

Huonoja taparyhtejä on monenlaisia. Esimerkiksi monet lapset tykkäisivät istua lattialla koukistettujen jalkojen välissä. Seistessä huono taparyhti voi näkyä vaikkapa siinä, että paino on toisen jalan varassa yliojentuneella polvella.

5) Työasennot

Työasennot ja ergonomia ovat tärkeitä tekijöitä ryhdin muodostumisessa. Hyvää ryhtiä edistävät ergonomiset työasennot ja tauottaminen.

6) Stressi

Stressi aiheuttaa lihasjännitystä ja sitä kautta myös ryhtiin.

7) Ikääntyminen

Iän tuomia haasteita voi tehokkaasti ehkäistä liikunnalla. Hyväkuntoisella vanhuksella voi olla yhtä hyvä ryhti kuin liikuntaa hattastamattomalla nuorella.

Miten saada hyvä ryhti?

Huonoryhtinen ihminen pystyy yleensä muuttamaan asentoaan ryhdikkääksi peilin edessä. Tällöin ryhtiä kuitenkin muutetaan lihasjännityksen avulla, jolloin lihasten väsyessä ryhti romahtaa ennalleen.

Nykyisen näkemyksen mukaan hyvää ryhtiä kannattaa mieluummin opetella sisäisen tuntemuksen kautta ja rentoutta lisäämällä.

Huonon ryhdin korjaamisessa kannattaa hakeutua asiantuntevan fysioterapeutin asiakkaaksi. Ryhdin parantamiseksi voi tilanteesta riippuen tarvita esimerkiksi harjoitteita, ohjeita sekä nivellukkojen ja jännitteiden purkamista kehosta.

Viisi vinkkiä ryhdin parantamiseen ja ylläpitämiseen:

  1. Vaihda asentoa mahdollisimman usein valveillaoloaikana.
  2. Harrasta liikuntaa.
  3. Ehkäise lihasjännityksiä kehonhuollolla ja venyttelyllä.
  4. Huolehdi, ettet kärsi pitkittyneestä stressistä. Lue lisää aiheesta Stressin hoito ruokavaliolla ja Liikunta ja stressi.
  5. Karsi huonot taparyhdit istuessa, seistessä ja vaikkapa sohvalla makoillessa.

 

Lähde: Sandström, M. & Ahonen, J. 2016. Liikkuva ihminen. Aivot, liikuntafysiologia ja sovellettu biomekaniikka. VK-Kustannut Oy

Scroll to Top