Tuntuuko liikunta koukuttavan huuman sijaan lähinnä pakkopullalta, jonka näkee vain välineellisenä arvona itseisarvon sijasta? Tässä vinkit sinulle, joka haluat nauttia liikunnasta muunakin kuin pakollisena pahana!
Kokeile uutta ja löydä oma juttusi
Ensimmäinen vinkki on kokeilla rohkeasti erilaisia ja uusia asioita. Voi olla, ettet ole vielä löytänyt täysin omaa juttuasi! Liikuntamuotoja ja -lajeja on loputon määrä, ja kenties sinun tulee kokeilla muutamaa erilaista lajia ennen kuin löydät juuri itsellesi ja elämäntilanteeseesi sopivan.
Voi myös olla, että vähemmän tuttuja lajeja kannattaa kokeilla useammin kuin kerran. Aloittelijana uuden tekeminen tuntuu helposti hieman jännittävältä tai vaivaannuttavalta. Aloittelijan onkin hyvä pitää mielessä, että epävarmuus on täysin luonnollinen ja usein myös välttämätön osa uusien asioiden kokeilemista (lue aiheesta lisää täältä). Vaikka ensimmäinen salikäynti, tanssitunti tai kiipeilykerta voi tuntua jännittävältä, muista ja salli itsellesi lempeä ja kannustava rohkeus!
Tunnista tämänhetkiset tarpeesi
Toinen vinkki on hakea erilaisiin tarpeisiin vastakaikua erilaisista liikuntamuodoista. Lukuisat tekijät aina elämäntilanteesta päivittäiseen vaihteluun vaikuttavat siihen, minkälainen liikunta palvelee kehoasi ja mieltäsi parhaiten juuri kyseisellä hetkellä.
Ryhmässä on voimaa: ryhmäliikunnasta voit saada erityistä nostetta, kannustusta ja motivaatiota treeniisi. Ryhmäliikunnassa voit myös tuntea huikeaa yhteishenkeä, joka syntyy liikunnan jaetusta ilosta! Hiki- ja syketreenistä, kuten crosstrainingista, sisäpyöräilystä tai porrastreenistä, saat puolestaan erityisen paljon energiaa, voimaa sekä ryhtiä ja puhtia. Salitreeni voi tarjota oivan alustan seurata omaa kehitystä ja haastaa itseä täysillä.
Jos etsit iloa, keveyttä, flow-kokemuksia ja terapeuttista heittäytymistä, eläytymistä ja vapautumista, tanssi voi olla juuri sinun lajisi. Joogan, pilateksen ja kehonhuollon avulla taas luot kehoosi ja mieleesi rauhaa, hyvinvointia, tilaa ja liikkuvuutta.
Anna liikunnan palvella sinua
Kolmantena vinkkinä toimii fokuksen pitäminen tekemisessä ja kokemisessa suorittamisen sijasta. Epätervettä suorittamista voi olla vaikeakin erottaa terveestä tavoitteellisuudesta: fyysisesti näiden kahden välillä ei aina näykään lainkaan eroja. Terveen tavoitteellinen liikunta on joustavaa ja sallivaa, ja ennen kaikkea se elää elämäsi mukana. Liian perfektionistinen ja mukautumiskyvytön treenaaminen puolestaan voi olla hyväksi kehollesi, mutta mielellesi sen sijaan ei. Muista, että liikunnan on tarkoitus palvella sinua, eikä sinun liikuntaa!
Tarkastele rutiineitasi uudesta vinkkelistä
Neljäs vinkki on rutiiniesi tarkasteleminen uudesta näkökulmasta. Rutiini on terveissä määrin mielelle hyödyllinen. Tunnetusti liikunnan raskain osahan on monelle lähteminen ja aikaansaaminen, jolloin liikuntahanke voi kaatua jo ulko-ovelle.
Rutiini voi puskea sinua niissä hetkissä, jolloin haluaisit liikkua, mutta aikaansaaminen tuntuu vaivalloiselta ja raskaalta. Esimerkiksi viikoittaiset ryhmäliikuntatunnit tai tietyt salipäivät voivat rytmittää arkea ja helpottaa lähtemistä. Entäpä jos viikosta toiseen ja vuodesta kolmanteen toistuvat rutiinit kyllästyttävät perinpohjaisesti? Jos kyllästyt helposti, kokeile uusia lajeja ja vaihtele niitä usein.
On tärkeää muistaa tarpeeksi monipuolinen ja vaihteleva treeniohjelma. Salilla kyllästymiseen puolestaan voi auttaa erilaisten treeniohjelmien kierrättäminen normaalia tiuhempaan tahtiin. Monelle salin rutiininomaisuus voi alkaa tuntua pakkopullalta, mikä ei ole ihmekään, jos tekee identtisiä treenejä kerrasta toiseen. Mikäli saliohjelmastasi puuttuu inspiraatiota, kokeile miten treeni sujuu valmentajan, ystävän tai perheenjäsenen kanssa. Omiin kaavoihin kangistuu helposti, ja voi olla virkistävää vaihtelua kokeilla toisen treenirutiinia. Tarpeeksi monipuolisella, mielenkiintoisella ja vaihtelevalla treeniohjelmalla vältät kyllästymisen.
Kohota mielialaa
Viimeisinä bonusvinkkeinä toimivat treenifiiliksen kohottaminen oman lempimusiikin avulla sekä luonnossa liikkuminen. Sekä musiikki että luonnossa oleminen tutkitusti nostavat mielialaa, luovat hyvää oloa ja rentouttavat, ja liikuntaan yhdistettäessä vaikutus on varma!
Tutustu seuraavaksi treenaamisen erikoistekniikoihin täältä ja lue täältä, miten nostaa mielialaa liikunnan avulla kaamosaikana.
Lähteet:
Lackey, N., Tysor, D., McNay, D., Joyner, L., Baker, K. & Hodge, C. (2021). Mental health benefits of nature-based recreation: a systematic review. Annals of Leisure Research, 24(3), 379-393. https://doi.org/10.1080/11745398.2019.1655459
Matta Mello Portugal, E., Cevada, T., Sobral Monteiro-Junior, R., Teixeira Guimarães, T., da Cruz Rubini, E., Lattari, E., Blois, C. & Camaz Deslandes, A. (2013). Neuroscience of Exercise: From Neurobiology Mechanisms to Mental Health. Neuropsychobiology, 68(1), 1-14. https://doi.org/ 10.1159/000350946
Zatorre, R.J. & Salimpoor, V.N. (2013). From perception to pleasure: Music and its neural substrates. Proceedings of the National Academy of Sciences, 110(2), 10430-10437.
https://doi.org/10.1073/pnas.1301228110