Syömisen nautinto ja vapaus – elämä, jossa ruoka ei ohjaa meitä vaan me ruokaa. Kokonaisvaltaisesti parempaa elämää ilman syyllisyyttä, huonoa omaatuntoa, sortumista, tiukkoja sääntöjä ja rajoituksia, ruokailua ilman stressiä. Voit nauttia siitä, mikä tuo kehollesi ja mielellesi elinvoimaisen ja hyvän olon – kehosi viestien kunnioittamista.
Tästä intuitiivisessa syömisessä on kyse. Se voi kuulostaa vaikealta – mutta sitä voi opetella, ja vapautumalla syömisen rajoituksista avautuu täysin uusi maailma, jossa ruoka ei ole ahdistuksen aihe vaan mahdollisuuksien ja ilon lähde.
Mieti sitä aikaa kun olit lapsi – söit silloin, kun sinulla oli nälkä ja lopetit kun olit kylläinen.
Yksinkertaista ja luonnollista. Syömiseen ei liittynyt syyllisyyttä, ehtoja, itseinhoa ja tiukkoja
rajoituksia. Sinun ei tarvinnut miettiä mitä pitäisi syödä ja miten paljon – itseasiassa, sellaista asiaa ei tarvinnut edes miettiä. Vasta aikuisiällä ruokaa kohtaan on luotu merkityksiä, palkintoarvoja ja pakkomielteitä. Tosin nykypäivänä ei ole mikään ihme, että niin moni on täysin hukassa oman ruokailunsa suhteen. Moni haluaa elämänmuutosta ja muuttaa ruokailujaan paremmaksi – mutta on olemassa tuhoton määrä erilaisia ruokavaliotrendejä ja samoin myös väitteitä siitä, mikä on terveellistä ruokaa ja mikä taas ei. On siis ymmärrettävää, että ei tiedä mistä olisi hyvä aloittaa.
Jokaisen keho toimii eri tavalla – joten jokaisen ruokavaliokin tulisi olla erilainen.
Ja juuri tässä korostuu oman kehon kuunteleminen.
Miten sitten edetä kohti intuitiivista syömistä, jos syöminen on tällä hetkellä huonoa ja
epäterveellistä? Ensimmäiseksi on elintärkeää antaa ammattilaisen auttaa, koska ennen intuitiivisen syömisen aloittamista on oltava käsitys siitä, mitä terveellinen ruokailu on. Lisäksi on järkevää luoda selkeä rutiini elämään ja miettiä perussääntöjä syömisen suhteen. Näin kehon viestijärjestelmät esimerkiksi nälän ja kylläisyyden tunteet toimivat normaalisti, jolloin kehon viestejä on helpompi oppia kuuntelemaan. Laadukasta ja puhdasta ruokaa saa syödä runsaasti, ja se tulee monelle yllätyksenä!
Kun hyvän syömisen periaatteet ovat osa arkea, voi alkaa kuunnella yhä enemmän intuitiota siitä, milloin ja mitä haluaisi syödä – mitä keho tarvitsee? On tärkeää muistaa, että syömisen hallintaan vaikuttavat suuresti myös uni ja stressi. Tästä syystä on tärkeää, että uni on laadukasta ja on käytössä keinoja, jotka vähentävät stressikuormaa.
Intuitiivisen syömisen opettelu kannattaa aloittaa yksittäisestä ateriasta – vaikkapa intuitiivisesta aamupalasta.
On tärkeää pysähtyä hetkeen ja miettiä, mitä haluaisit syödä? Viestiikö kehosi, että sillä on huutava nälkä vai kaipaako se jotain kevyttä? Pysähdy aina ruoan äärelle ja syö hitaasti.
Tunnustele myös, millainen olo tulee tietyistä ruoka-aineista. Tuleeko tietyn ruuan jälkeen energinen vai väsynyt olo? Kuuntele ja kokeile rohkeasti erilaisia ruokia, milloin tunnet olosi energiseksi. Älä aseta itsellesi kiellettyjä tai sallittuja ruokia – älä kiellä itseltäsi mitään. Vaan ajattelutapaa, että kaikkea saa syödä. Näin myös turha stressaaminen ruoan ympäriltä poistuu, ja ruoka sulaa ja imeytyy paremmin. Ruokatarpeiden rehellinen tiedostaminen auttaa pitkälle – se auttaa myös ymmärtämään omia tunnesyömisen “saloja” ja vapautumaan niistä. Kehosi osaa kertoa sinulle, mitä se kaipaa, kun annat sille mahdollisuuden.
Tarkkaile myös, miten syömäsi ruoka vaikuttaa kehon lisäksi elämän eri osa-alueilla. Ja uskalla noudattaa sitä, minkä tunnet oikeaksi.
Muista, että kehosi on luotettavin liittolaisesi. Kuuntele mitä se tarvitsee ja kuinka paljon. Kehosi ansaitsee kaiken hyvän – se haluaa olla terve ja hyvinvoiva!