Miten löytää arjesta aikaa liikunnalle?

Kiireisen arjen keskellä voi tuntua joskus vaikealta löytää aikaa liikunnalle. Usein tuntuu haastavalta ehtiä käymään aamulenkillä ennen töitä tai jaksaa lähteä kuntosalille raskaan työpäivän jälkeen.

Liikunnan merkitys terveyteen sekä yleiseen jaksamiseen on aivan mielettömän suuri. Tärkein oivallus onkin ymmärtää kuinka vähäisestäkin liikunnasta on hyötyä. Säännöllisellä liikunnalla on paljon erinomaisia vaikutuksia terveyteen. Säännöllinen liikunta tekee hyvää sydämen, verisuonten ja keuhkojen terveydelle sekä helpottaa mahdollista painonpudotusta.

Kun haluat panostaa omaan terveyteesi ja hyvinvointiin, on liikunnalle löydettävä aikaa arjesta. Miten se sitten tapahtuu? 

Arjen organisointi 

Arjessasi on varmasti monenlaista menoa sinne sun tänne ja kalenteri tuntuu välillä pursuava yli. Suurin osa menoista on usein kuitenkin ennakkoon tiedossa, joten seuraavan viikon voi suunnitella jo edeltävällä viikolla valmiiksi. Suunitellessasi viikkoa pystyt vaikuttamaan, mihin vapaa-aikaasi käytät ja näet konkreettisesti, millainen viikko on oikein tulossa. Jo nyt suunnitellessasi voit suoraan varata aikaa liikunnalle. Esimerkiksi kahvittelun sijaan voisittekin vaihtaa ystävän kanssa kuulumiset kävelylenkin lomassa. Hyvä vaihtoehto on myös ilahduttaa perheenjäseniä tai ystävää uuden urheilulajin äärellä. Mikäli sinulla on jo joku hyväksi todettu laji jonka ääreen et vain ole syystä tai toisesta päässyt niin nyt on sille juuri sopiva hetki!

Pienin askelin

On tärkeää muistaa aloittaa maltillisesti esimerkiksi 1-2 kertaa viikossa. Varsinkin uuden lajin äärellä keho rasittuu uudella tavalla ja keho tarvitsee myös lepoa. On helpompi säilyttää into liikuntaan lisäämällä sitä vähitellen kuin vahingossa uuvuttaa itsensä liikkumalla liikaa. Täytyy myös muistaa kuunnella omaa kroppaansa ja muistaa arjen tasapaino. Mikäli esimerksi tärkeä työ- tai koulutehtävän palautuspäivä lähestyy ja muutenkin arjessa on hyvin kiireistä, niin on annettava itselle armoa ja priorisoida asioita. 

Arkiliikunta 

Arkiliikunnalla tarkoitetaan liikkumista, joka tapahtuu varsinaisen liikunnan harjoittamisen lisäksi esimerkiksi autolla ajamisen sijaa käyttäen polkupyörää työmatkalla tai valitsemalla hissin sijaan portaat. Arkiliikunta on mainio tapa liikkua, jos arkeen ei muuten tunnu mahtuvan liikuntaa tarpeeksi. Lisäksi pyöräilemällä säästät rahaa ja teet myös ilmastoystävällisen teon. Arkiliikunnassa on myös muistettava maltti ja lähdettävä liikkeelle pienistä muutoksista ja pikkuhiljaa lisäten. 

Yhteistä tekemistä

Liikuntaa ei suinkaan tarvitse harrastaa yksin, vaan se voi olla vaikkapa koko perheen juttu: yhteistä aikaa lasten tai ystävien kanssa. On myös huomattavasti helpompi lähteä jumppaan, jos ystävä tulee mukaan. Molemmat tsemppaavat toisiaan silloin kuin toinen ei jaksaisi ja lopputulos on paras mahdollinen. Urheilulla on myös yhdistävä vaikutus ja yhteinen harrastus vahvistaa ihmissuhdetta. Lisäksi ennalta sovittu urheilu ystävän kanssa auttaa lisäämään liikuntaa arkeesi. Mikä olisikaan parempi tapa tavata vanhoja ystäviä kuin viedä heidät vaikkapa uimaan, kävelylle, treenaamaan tai pelaamaan sulkapalloa!

Onnesi on, että on miljoonia hyviä tapoja liikkua ja oman tavan valitessasi sinun tulee kuunnella omaa kroppaasi ja löytää liikuntamuoto, joka palvelee sinun tarpeitasi parhaalla mahdollisella tavalla.

Salille meno jännittää? Lue myös 5 vinkkiä alkujännityksen voitamiseen täältä.

Teksti: Venla Salminen


Lähteet:

https://kuntoplus.fi/treeni/treenimotivaatio/nain-saat-aikaa-liikkumiseen

https://yle.fi/aihe/artikkeli/2017/03/21/ystavat-ovat-parhaita-personal-trainereita

https://www.mehilainen.fi/yrityksille/yksilolle/miten-lisaa-arkiliikuntaa

https://ukkinstituutti.fi/liikkuminen/liikkumisen-ymparistot/

Scroll to Top