Liikuntamotivaatio – mistä sellaisen löytää?

Kamppailetko heikon liikuntamotivaation kanssa? Tuntuuko, ettet jaksa liikkua pitkäjänteisesti? Innostutko välillä liikkumaan, mutta siitä ei tule sinulle luontevaa tapaa ja osaa elämääsi? Me kerromme viisi tieteellisesti tutkittua tekijää, joiden avulla kadotettu liikuntamotivaatio löytyy.

Tutkijat ovat kartoittaneet yli sata erilaista motivaatioteoriaa, joiden perusteella he ovat määrittäneet viisi tärkeintä syytä ja taustatekijää hyvälle motivaatiolle. Tarkista nämä viisi kuntoon, niin jaksat liikkua!

Ylläpitomotiivi

Ihminen jaksaa liikkua, jos hänellä on vähintään yksi liikkumista ylläpitävä motiivi. Se voi tarkoittaa esimerkiksi tyytyväisyyttä liikunnan aiheuttamaan hyvään oloon tai painonhallinnan edistämiseen.

Ylläpitomotiivi voi tarkoittaa myös jotain muuta pysyvää olotilaa, kuten sitä, että ihminen nauttii liikkumisesta tai hän kokee vahvasti olevansa liikkuja- tai urheilijatyyppiä.

Itsesäätely eli kyky säädellä toimintaa

Itsesäätelyyn liittyy esimerkiksi liikunnan ja hyvinvoinnin systemaattinen seuraaminen. Voit pitää vaikka ruokapäiväkirjaa tai kirjata liikuntamäärät johonkin palveluun. Myös aktiivisuusrannekkeet ovat hyviä mittaamaan liikkumista, kunhan niitä jaksaa käyttää pitkäjänteisesti.

Itsesäätely voi tarkoittaa myös sopivien tavoitteiden asettamista itselle. Tavoitteiden täytyy olla tarpeeksi haastavia, mutta kuitenkin saavutettavissa. Tavoitteita täytyy kehittää lisää sitä mukaa kuin niitä saavuttaa.

Myös erilaiset strategiat esteiden ylittämiseen ovat itsesäätelyä. Mitä teet, jos olit suunnitellut tälle päivälle juoksulenkkiä, mutta sattuikin iskemään ukkosmyrsky? Toimiva strategia on silloin vaikka toteuttaa jotain muuta liikuntaa sisätiloissa. Tai mitä jos mieleisesi jumppatunti olikin täynnä? No, salille onneksi mahtuu aina tai mikset kokeilisi jotain ihan uutta ryhmäliikuntaa!

Resurssit

Jotta motivaatio voi säilyä, tulee psykologisten ja fyysisten resurssien olla riittävät. Näillä tarkoitetaan esimerkiksi ihmisen uskoa omiin kykyihin ja tunnetta siitä, että pystyy itse vaikuttamaan liikkumiseensa.

Lisäksi liikkumiseen täytyy olla aikaa ja kuhunkin liikuntamuotoon sopivat välineet ja varusteet. Liikkuminen itsessään ei vaadi suuria summia rahaa, mutta tiettyjen lajien harrastaminen saattaa olla joskus kallista.

Myös tieto on tärkeä resurssi. Jos ei tiedä mistä, miten ja milloin liikkumisen voisi aloittaa ja miten sitä jatkaa, niin motivaatio liikkumiseen voi olla heikolla pohjalla. Tässä tilanteessa apua voi pyytää esimerkiksi Fressin Personal Trainereilta.

Tottumus

Tottumukset tarkoittavat samaa kuin tavat ja rutiinit. Jos on tarpeeksi monta kertaa valinnut rappuset kotiin mennessään, ei enää osaa edes ajatella hissiä vaihtoehtona. Ja sama toisinpäin.

Myös liikuntaharrastuksista voi ajan myötä tulla tottumuksia. Mieti, millaisia rutiineja sinä haluaisit luoda ja ylläpitää? Onko se lauantaiaamun aloittaminen lenkillä vai työpäivän jälkeinen salikäynti?

Ympäristön tuki ja sosiaaliset vaikutteet

Oman perheen, ystävien ja puolison tuki ovat tärkeitä tekijöitä liikuntamotivaation pysyvyydessä. Kerro heille, miksi haluat liikkua ja miksi se on sinulle tärkeää. Selitä, miten heidän tukensa vaikuttaa tutkitusti liikuntamotivaatioosi.

Miten esimerkiksi ystäväsi reagoi, kun hän pyytää sinua työpäivän jälkeen terassille ja sinä ehdotat sen sijaan yhteistä kävelylenkkiä? Mitä mieltä puolisosi on, jos oletkin jättänyt joitakin kotitöitä vähemmälle ja sen sijaan lähtenyt jumppaan? Muista, että myös läheisilläsi saattaa mennä hetki tottua entistä urheilullisempaan elämäntapaasi.

 

Lähde: Salmela-Aro A, Nurmi J-A. 2017. Mikä meitä liikuttaa. Motivaatiopsykologian perusteet. Jyväskylä: PS-kustannus.

Scroll to Top