Maija Neva on 56-vuotias yrittäjä, joka on harrastanut lähes koko elämänsä liikuntaa vaihtelevan säännöllisesti. Hänellä on nivelrikkoa selässä, lonkassa ja vaikeimmin polvissa, joita fyysinen työ on pahentanut. Särkyjä Maija on kokeillut lieventää erilaisilla lääkkeillä vältellen samalla kipua aiheuttavia liikkeitä. Lopulta hän päätti aloittaa kuntosalitreenaamisen oman fysioterapeutin, Samin, ohjauksessa tavoitteenaan päästä useamman vuoden jälkeen uudelleen kyykkyyn, jonka polvien vihlova kipu oli aikaisemmin estänyt.
Ammattitaitoisen fysioterapeutin, tarkoituksenmukaisten harjoitteiden ja vain noin kymmenen yhteisen harjoituskerran jälkeen Maija oli jo tavoitteessaan. Hän kuvailee sitä riemun hetkeä edelleen hymy huulilla, kun pääsi ensimmäisen kerran kyykkyyn ja ylös. Maija ylistää Samin ammattitaitoa:
– En olisi kuuna päivänä 30 vuoden kuntosalivuoden jälkeen itse keksinyt treenauttaa polvea kuten Sami. Minulla on luottavainen olo, että olen ammattilaisen käsissä.
Sami kertoo Maijan matkan olleen nousujohteinen. Polven kuntouttamiseksi on tehty muun muassa lihaksistoa ja tasapainoa vahvistavia harjoitteita, hermotusharjoituksia sekä opeteltu polven oikeita linjauksia. Liikkeelle lähdettiin pienillä painoilla keskittyen oikeaoppiseen ja kivuttomaan liikerataan, mistä on edetty eteenpäin Maijan voinnin mukaan. Fysioterapeutista itsestäänkin on ollut hienoa huomata, kuinka aikaisemmin kipua tuottaneet liikkeet ovat vähitellen onnistuneet kivuttomasti.
Ikääntyminen tai fyysiset rajoitteet eivät ole liikkumisen esteitä
Fyysisten rajoitteiden lisäksi Maija mainitsee suurimmaksi haasteekseen ikääntymiseen liittyvän asennemuutoksen. Useamman kymmenen vuotta liikuntaa ja kuntosalia harrastaneelle Maijalle on ollut vaikeaa hyväksyä ikääntymisen mukana tuomat, liikuntaa rajoittavat vaivat:
– Olen jo vanhempi, ja minulla on kaikennäköisiä vaivoja ja rajoitteita. Asennemuutosta on tarvittu, ettei voi tehdä enää samalla tavoin kuin ennen.
Maija on kuitenkin ollut onnellinen huomatessaan, että pystyy rajoitteistaan huolimatta tekemään yllättävän paljon, kun vain tekee tarkoituksenmukaisia liikkeitä kivun sallimissa rajoissa:
– Tärkeää on tietää, että kipuihin voi saada apua ja tietynlaista kuntoutusta.
Kyykkyyn pääsemisen lisäksi Maija on huomannut useita säännöllisen harjoittelun mukana tuomia muutoksia monella eri elämänsä osa-alueella jo näin lyhyessä ajassa. Lihasten vahvistumisen myötä selkäkivut ovat helpottaneet ja rappusissa kipuaminen on helpompaa kuin ennen. Maija on myös huomannut verenpaineensa pysyneen matalampana alettuaan liikkumaan taas säännöllisesti, eikä hän käytä arjessaan enää lääkkeitä kivunlievitykseen. Liikunnasta tuleva hyvä olo on vaikuttanut tietenkin myös kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin ja vireystilaan.
Seuraava konkreettinen välietappi Maijalla on oppia jälleen hyppäämään, mikä on ollut tähän saakka mahdotonta polvivaivojen vuoksi. Hänellä on myös suuri perinnöllinen riski sairastua diabetekseen, minkä vuoksi hiljainen painonpudotus kuntoilun avulla on hyväksi. Maija haluaa matkustaa paljon ja kauas, minkä vuoksi jalkojen on oltava kunnossa pitkilläkin lennoilla. Hän haluaa ylläpitää omaa terveyttään ymmärrettyään sen merkityksen omassa elämässään:
– Olen tajunnut, kuinka hirveän suuri vaikutus itsestään huolta pitämisellä on. Muuten ei vaan jaksa.
Maija haluaa esimerkillään muistuttaa, kuinka ikääntyvä voi saada pienellä hyvää aikaiseksi omaan oloonsa. Liikkumista ei saa unohtaa, vaikka vuosien varrella fyysiset rajoitteet olisivatkin tulleet mukaan kuvioihin – päinvastoin. Aina löytyy jokin itselle sopiva tapa liikkua, ja joskus sen löytämiseksi voi tarvita ammattilaisen apua.
– Aikaisemmin minäkin luulin, että vaivani ovat sellaisia, ettei niille voi mitään, mutta kyllä niille voi. Sanonta ”liike on lääkettä” on raivostuttavan totta! Maija nauraa.
Kuvat ja teksti: Tiia-Mari Laitila