Keskimäärin ihmisellä on noin 60 000 ajatusta päivässä. Ajatukset poukkoilevat ja kiertävät kehää -moni ajatuksista on samoja kuin eilen ja samat, usein negatiiviset ja ahdistavat ajatukset tulevat toistumaan myös huomenna. Miten pysäyttää seikkailevat ajatukset ja olla enemmän läsnä hetkessä?
Meditaatiosta on tullut miltei tämän hetken trendisana. Meditaatiossa mieli pyritään hiljentämään vaeltelevista ajatuksista. Siinä pyritään syventämään läsnäoloa keskittymällä yhteen asiaan tai ajatukseen.
Ajatus meditaatiosta voi tuntua haastavalta, mutta yksinkertaisimmillaan meditaatio on hengitysharjoitus, jonka voi toteuttaa miltei missä tahansa rauhallisessa paikassa. Harjaantuneimmat voivat meditoida jopa ruuhkabussissa.
Mistä aloittaa?
Laita puhelin ja muut häiriötekijät offline-tilaan ja etsi rauhallinen paikka itsellesi. Istu mukavalla alustalla sopivassa asennossa selkä ryhdikkäänä, silmät suljettuna tai kohdistettuna eteesi. Ala keskittyä hengitykseesi: voit esimerkiksi kuvitella, että sisäänhengityksellä sisääsi virtaa positiivista energiaa, uloshengityksellä puhallat ulos stressiä, ahdistusta ja negatiivisia tunteita. Mielikuvat auttavat usein keskittymään. Itselleen voi myös kehitellä mantran eli lauseen, jota toistat ääneti mielessä. Ajatuksia tulee varmasti, se on täysin normaalia. Ajatuksiin ei tule tarttua, vaan antaa niiden tulla ja mennä, takertumatta tai turhautumatta. Vaikeaako? Ajan kanssa keskittyminen helpottuu. Kannattaa aloittaa noin 5-10 minuutin harjoituksesta ja pidentää harjoituksia pikkuhiljaa.
Jos ajatus meditaatiosta yksin tuntuu haastavalta, sitä varten on olemassa myös erilaisia sovelluksia, myös Youtube on pullollaan erilaisia videoita läsnäoloharjoituksiin. Voin lämpimästi myös suositella Fressin useita joogatunteja, jossa kehon lisäksi treenataan myös mieltä: hiljentymistä, keskittymistä ja läsnäoloa.
Meditaatioharjoitusten myötä keskittyminen, oppiminen ja läsnäolon tunne paranevat. Meditaatio auttaa tehokkaasti lievittämään myös stressiä ja ahdistusta. Sillä voi olla yhteys myös kivun lievittämiseen ja unettomuuden vähenemiseen.
Hiljentymistä voi toki harjoittaa myös vaikkapa metsälenkillä tai muutoin luonnon helmassa vailla häiriötekijöitä. Pieni hiljentymiseen käytetty aika voi vaikuttaa koko päivään positiivisesti. Kuten kehosi, myös mieli tarvitsee välillä levähdyshetken.