Kiropraktisella hoidolla voidaan hoitaa urheiluvammoja, helpottaa treenin aiheuttamia rasituksia sekä tehdä ennaltaehkäisevällä hoidolla harjoittelusta optimaalista ja miellyttävää. Kiropraktisesta hoidosta on apua niin kilpaurheilijoille kuin arjen treenaajillekin. Mitkä ovat kiropraktiikan 5 tärkeintä hyötyä aktiiviliikkujalle?
Hyödyt aktiiviliikkujalle ja kilpaurheilijoille voidaan jakaa seuraavasti 5 osaan:
1. Helpotetaan treenin tai urheilun aiheuttamia rasituksia ja kovan kuormituksen jälkiseurauksia
Monet urheilijat, kuten myös harrastajat, haluavat kehittyä tai ainakin pysyä hyvässä kunnossa. Kehomme optimaalinen toiminta koostuu voimasta, joustavuudesta, nopeudesta ja koordinaatiosta. Unohtamatta mentaalista ja biokemiallista tilaa.
Treenin seurauksena on luonnollisesti kuormitusta eri anatomisiin rakenteisiin. Sen johdosta taas kehon symmetria ja kokonaisbiomekaniikka voivat häiriintyä mitä erilaisimmilla tavoilla, johtaen esimerkiksi kiputiloihin tai rakennevammoihin. Silloin treeni ei enää suju, vaan voi tulla pitkiäkin pakkotaukoja. Kiropraktikko voi pystyä vapauttamaan usein syntyviä nivelten liikehäiriöitä missä tahansa kehon osassa, ei pelkästään selkärangassa, jo ennen kuin näin pääsee käymään.
2. Kiropraktikot hoitavat erilaisia urheiluvammoja
Selvät urheiluvammat vaativat tarkkaa analyysiä vamman laadusta, syntymekanismista ja hoitoennusteesta sekä -tavasta. Monissa tapauksissa kiropraktikko pystyy heti auttamaan esimerkiksi akuutissa alaselkä- tai niskakivussa, johon ei liity vakavia neurologisia oireita. Urheilijat ja harrastajatreenarit, jotka käyvät säännöllisesti ennaltaehkäisevässä hoidossa, kokevat harjoittelun ja kilpailemisen olevan optimaalista, miellyttävää ja juuri toiveiden mukaista. Tuloksiakin syntyy, kun ei tarvitse olla treenitauolla.
Kiputiloista paraneminen nopeutuu, kun kiropraktisen hoidon ansiosta tapahtuva kehon oma aineenvaihdunta ongelmakohteessa tehostuu. Kiropraktikko auttaa näin kehoa parantamaan itse itsensä. Joissakin akuuteissa tai kroonistuneissakin kiputiloissa on kyseessä tietynlainen kudoksen pinnetila, jonka vapauttaminen hoidolla voi laukaista kivun välittömästi. Nämä ovat niitä \"ihmeparantumisia\", joita tulee joskus, mutta valtaosa kiputiloista vaatii useampia hoitokertoja, yleisimmin 2-6 hoitokertaa.
3. Kiropraktinen hoito on lääkkeetön, elimistön omia toimintoja optimoiva hoito
Tulehduskipulääkkeiden käyttö on joissakin tapauksissa paikallaan, mutta pitkäaikaiskäytössä se ei ole elimistölle hyväksi. Siksi usein vain kiputilan alkuvaiheessa yhdistetään muutamaksi päiväksi tulehduskipulääkitys ja kiropraktinen hoito. Onneksi lääkityksestä päästään useimmiten luopumaan jo hyvin nopeasti kiropraktisen hoidon alettua. Eräs kriteeri on, että jos asiakas ei saa kivuiltaan nukuttua öisin, on siinä vaiheessa syytä kokeilla tulehduskipulääkitystä yhdistettynä hoitoon.
Useimmat asiakkaat haluavat luopua lääkkeistä mahdollisimman nopeasti, koska eivät välttämättä siedä niitä maha-suolikanavan ongelmien, lääkeaineallergian, verenvuototaipumuksen tai maksaongelmien takia. Monesti lääkitystä ei tarvita lainkaan, vaan kiropraktikon hoito alkaa auttaa jo heti hoitotilanteessa tai muutamassa tunnissa-päivässä.
4. Kiropraktinen hoito tehostaa terveen, hyvin toimivan kehon minäkuvaa ja luottamusta omaan koordinaatioon ja suorituskykyyn
Unohtaa ei sovi tätäkään puolta asiasta. Jos tiedät, että sinulla on paikat kohdallaan, hyvä symmetria ja liikkuvuus sekä kivuton olo, on itsevarmuus ja energisyys aivan eri tasolla kuin epävarmassa tilanteessa. Epävarmuutta luovat vammat, asteittainkin kehittyneet vaivat, kipu ja liikerajoitukset, vinoumat, epäsymmetriat, treenien outo sujumattomuus ja eriasteiset jäykkyydet. Kaikkiin näihin varsinkin säännöllinen, ennaltaehkäisevä hoito tuo parhaan mahdollisen hyödyn.
5. Kiropraktinen hoito on kustannustehokas hyvinvointipalvelu
Ruotsissa vuonna 2018 tehdyn tutkimuksen mukaan ne henkilöt, jotka olivat kokeneet kiropraktisesta hoidosta johonkin tuki- ja liikuntaelinvaivaansa aiemmin apua, ja jotka kävivät jatkossa säännöllisesti kiropraktisessa hoidossa oireettomassa vaiheessa, olivat yhden vuoden seurannassa keskimäärin 13 vuorokautta vähemmän sairaslomalla kuin ne, jotka tulivat hoitoon vasta kiputilan jo ollessa päällä. Kun kustannuksia verrattiin toisiinsa näissä kahdessa eri ryhmässä, huomattiin, että hoitokäyntimäärät ja kustannukset olivat lähes käytännössä samat: vain yksi käynti enemmän ja sen aiheuttama yksittäinen hoitokustannus \"etukäteen\" käyneiden ryhmässä.
Kannattaakin kysyä itseltään: satsaanko hoitoihin käytetyn ajan ja rahan hyvän olon ylläpitoon vai maksanko saman hoitokäyntimäärän ja rahan ja kärsin ehkä kovistakin selkä- tai muista kivuista sekä treenitauoista pitkään, ollen mahdollisesti sairaslomallakin jopa useita kertoja vuoden aikana? Miksi maksaisin kärsimisestä, jos voin samalla rahalla ja vaivalla nauttia hyvinvoinnnista ja mahtavista treeneistä?
Jumittuneet paikat avautuvatkin hoitotilanteessa paljon helpommin, kun ei ole tulehdusta ja kipukramppia estämässä. Suosittelen ennaltaehkäisyä!
Tervetuloa vastaanotolleni Fressiin!
Hyviä treenejä!
Kiropraktikko Jarkko Kause
Fressi Espoonlahti
Fressi Clubhouse Vuosaari
Ajanvaraukset ja Fressin asiakkaille veloitukseton alkuneuvottelu tästä.
Kiinnostaako kiropraktiikkaan liittyvät artikkelit? Lue seuraavaksi kiropraktiikasta ja liikunnan ilosta täältä.