Keskivartalo – Voiman ydin (osa 2)

Tässä osassa kerron minkälaisia muutoksia kehoon ja tuloksiin on mahdollista saavuttaa kun ottaa monipuolisen keskivartalotreenin säännölliseksi osaksi harjoittelua.

Fysiikkavalmentaja Juha Vennola

 

Tasapaino ja kehonhallinta

Keskivartalo ja varsinkin syvät lihakset ovat oleellisessa osassa kun puhutaan tasapainosta ja kehonhallinnasta eli tärkeistä fyysisen toimintakyvyn osa-alueista.

Syvien lihaksien ominaisuus pitkään kuormitusta kestävinä mahdollistaa haastavien asentojen ylläpidon ja tasapainon säilyttämisen huonoissakin asennoissa. Raajojen voimia toki hyödyntäen.

Tasapaino ja kehonhallinta tulee isoon rooliin mm. pallopeleissä missä hypätään ja esimerkiksi heitetään palloa. Noissa peleissä tulee monesti eteen pelitilanteita, joissa tasapaino ei välttämättä ole hyvä tai vastustaja on iholla kiinni samalla kun pitäisi onnistua suorituksessa.

Perus kuntosali-treenaaja ei välttämättä muista vahvistaa tasapainoa saatikaan kehonhallintaa ennenkuin havaitsee sen ollessa niin huono että on jo pulassa.

Ennaltaehkäisyä on siis tässäkin syytä harjoittaa. Pesethän sinä hampaasikin ajatuksena ettei tulisi reikiä.

Asiakkaani palautetta: ”Juha, täytyy nyt vielä erikseen kiittää tän päivän tasapainoiluista: ei hemmetti et mies on ylivertanen💪”

Tällaiset ovat toki äärimmäisiä hallintaa vaativia suoritteita eikä tarkoita että näihin tulisi pyrkiä mutta keskivartaloa tietoisesti ja suunnitelmallisesti vahvistamalla pystyy omasta treenaamisestaan ja elämästään saamaan huomattavasti enemmän irti.

Samalla itsetunto kohoaa kun onnistuu ylittämään omassa päässään luodut rajat ja uskomukset omasta kehityksestä.

Tuki + ulkoinen olemus

Oleellinen osa valmennuksiani on myös poikittaiseen vatsalihakseen kohdistuvan hallinnan parantaminen ja kyseisen lihaksen vahvistaminen. Ulkoisen olemuksen muuttuminen on monille tärkeä osa kuntoilua ja poikittaisen vatsalihaksen vahvistuminen vetää pömpöttävää vatsaa sisäänpäin, joten pelkästään sitä aktivoimalla saadaan ryhtiä vatsanseutuun.

Ja kuten edellisessä osassa jo hieman kerroinkin niin poikittaista vatsalihasta vahvistamalla pystyt myös tiukentaa sitä pakettia ja hallintaa mitä tarvitaan kun tehdään esimerkiksi raskaita moninivelliikkeitä.

Tuesta puhuessa voidaan mainita myös vino vatsalihas, jonka osallistuminen sivuttais-suuntaiseen (lateraalisuuntaiseen) hallintaan on merkittävä.

Otetaan esimerkiksi takakyykky, jossa vartalo lähtee kiertymään… Tämä voi aiheutua osaltaan toisen puolen vinon vatsalihaksen voima-/aktivaatiopuutteesta.

Tässä Johannan palautetta ja kehittymistä. Kyseessä toki isosti painonpudotuskin mutta vatsalihasten kehittyminen on ollut myös merkittävää.

Myös sinun on mahdollista parantaa kehosi hallintaa, tasapainoa sekä nostaa voimatasoja lisäämättä kuitenkaan vääränlaista painetta rankaan ja vailla pelkoa siitä ettei kehosi sitä kestäisi.

Mutta…

Se edellyttää että harjoitteet tehdään hyvällä kontrollilla eikä hosuta. Tämä tarkoittaa myös sitä ettei pohjatyötä saa unohtaa ja yrittää mennä liian nopeasti progressioihin, joita keho ei vielä osaa eikä pysty hallita.

Ammattini parhaita puolia on kun asiakas ylittää itsensä ja varsinkin juuri näissä kehonhallinnallisissa liikkeissä se into on aina suurempaa. Pelkästään vastuksen lisääminen on harvoin niin nautinnollista kuin se että pystyykin tekemään kehollaan sellaisen liikkeen johon ei aikaisemmin uskonut.

Minun motivaattori työhöni onkin juuri se että tiedän pystyväni tarjota näitä onnistumisia kun hommat tehdään kunnolla.

 

Haluatko sinä ylittää mielesi ja kehosi tällä hetkellä luomat esteet?

Tehdään se yhdessä.

Scroll to Top