Kävely tekee hyvää keholle ja mielelle

Kävely tekee hyvää sekä keholle että mielelle. Katso kymmenen terveyshyötyä, jotka saat säännöllisesti kävelemällä!

Kävely on loistava treenimuoto, joka sopii lähes kaikille iästä ja kuntotasosta riippumatta. Kävelyn terveysvaikutukset ovat monipuoliset, joten pieni lenkki tekee hyvää paitsi keholle myös mielelle.

Kehon suuret lihasryhmät tekevät aktiivisesti töitä. Sen ansiosta lihakset vahvistuvat, hengityselimistö saa kehittävää treeniä ja peruskunto kasvaa.

Kävely tekee hyvää, vaikka päivässä ei saisi 10 000 askelta kasaan – jokainen askel parantaa terveyttäsi! Muun muassa Suomen liikuntasuosituksia julkaiseva UKK-instituutti kuvaileekin kävelyä "monipuoliseksi terveyspommiksi".

Nämä kymmenen terveyshyötyä saat kävelemällä säännöllisesti.

 

1. Nukut paremmin

Etenkin muutama tunti ennen nukkumaanmenoa tehty rauhallinen kävelylenkki voi auttaa nukahtamaan helpommin ja parantaa unenlaatua. Mieli tuulettuu ulkona ja kevyt fyysinen aktiivisuus väsyttää kehoa sopivasti yöpuulle.

Liian reipasta kävelyä ei kuitenkaan kannata tehdä juuri ennen yöpuulle painumista, jotta vaikutus ei muutu virkistäväksi.

 

2. Parannat mielenterveyttäsi

Käveleminen tutkitusti rauhoittaa mieltä ja parantaa mielialaa. Kävellessä voi päästä meditaation kaltaiseen tilaan, kun samankaltaisena toistuva liike imaisee mukaansa ja ajantaju katoaa. Silloin mieli lepää ja virkistyy.

Joidenkin tutkimusten mukaan liikunta voi auttaa ehkäisemään masennusta ja auttaa sen hoidossa. Käveleminen voi auttaa kääntämään huomion pois negatiivisista ajatuksista. Jos mukaan nappaa vielä ystävän tai puolison, kävelylenkki tarjoaa myös sosiaalista tukea.

Kehität säännöllisellä liikunnalla myös tunteiden säätelykykyäsi.

 

3. Kehität tasapainoasi

Kävely kehittää yllättävän hyvin myös tasapainoa! Etenkin epätasaisessa maastossa käveleminen laittaa tasapainon koville.

Kävelylenkit metsässä ovatkin mahtava tapa parantaa tasapainoa. Samalla nilkkojen ja jalkaterien pienet lihakset vahvistuvat ja saavat kaipaamaansa treeniä.

 

4. Parannat verensokeri- ja rasva-arvojasi

Säännöllisen kävelemisen vaikutukset näkyvät myös laboratoriomittauksissa. Säännöllisen kävelyn terveysvaikutukset näkyvät nimittäin muun muassa alentuneena verensokerina ja parempina rasva-arvoina.

Samalla aineenvaihdunta ylipäätään tehostuu. Kävelyn terveysvaikutukset näkyvät muun muassa aivojen, sydämen, keuhkojen, maksan ja verisuonien toimintakyvyssä positiivisesti.

 

5. Teet hyvää sydämellesi

Sydämesi tykkää, kun liikut! Sydämen leposyke laskee ja iskutilavuus suurenee säännöllisen liikunnan myötä. Säännöllinen käveleminen lisää myös valtimoiden joustavuutta, pienentää veren virtausvastusta ja keventää sydämen työtä.

Säännöllinen liikunta laskee myös verenpainetta. Verenpaineen aleneminen vähentää sydämen ja verisuonten turhaa rasittumista, mikä puolestaan madaltaa riskiä sairastua erilaisiin sydän- ja verisuonisairauksiin.

 

6. Poltat rasvaa

Kävely on pääasiassa matalasykkeistä treeniä, jolloin keho käyttää energianlähteenään kehon rasvavarastoja. Sen seurauksena rasvaa voi palaa hyvinkin tehokkaasti etenkin, jos on aiemmin liikkunut vähän.

Kävelylenkkien on todettu olevan hyvä ase etenkin terveydelle haitallista viskeraalista rasvaa vastaan. Viskeraalirasva tarkoittaa sisäelinten ympärille kerääntynyttä rasvamassaa, jonka liiallinen kertyminen aiheuttaa terveysongelmia.

Kävely voi olla myös juoksua tehokkaampi tapa painonhallinnassa, sillä sitä jaksaa yleensä jatkaa kauemmin kuin hölkkäämistä tai juoksemista.

 

7. Ehkäiset pitkäaikaissairauksia

Rasva- ja sokeriaineenvaihdunnan tehostumisen ansiosta käveleminen pienentää riskiäsi sairastua sydän- ja verisuonitauteihin ja kakkostyypin diabetekseen.

Säännöllisen liikunnan on osoitettu torjuvan myös muun muassa dementiaa,

 

8. Kehität aivojasi

Kävely aktivoi aivoja tehokkaasti. Sen on todettu saavan aivojen eri osat keskustelemaan keskenään, mikä muun muassa parantaa ongelmien ratkaisukykyä.

Siksi jos esimerkiksi töissä tai opinnoissa törmää pulmaan, jonka ratkaiseminen tuntuu haastavalta, pieni kävelylenkki voi auttaa löytämään ratkaisun.

Kävelemisen on lisäksi todettu parantavan kognitiivisia taitoja, kuten keskittymiskykyä ja muistia.

 

9. Vähennät stressiä

Käveleminen tutkitusti laskee stressitasoja. Erityisen tehokkaaksi tavaksi stressihormonien laskemisessa on osoittautunut metsässä käveleminen.

Jo vartti metsässä tuntuu kehossa ja mielessä rauhoittavalla tavalla. Laita puhelin äänettömälle ja kuuntele luonnon ääniä kävellessäsi, niin stressi katoaa kuin itsestään.

 

10. Helpotat ja ehkäiset liikunta- ja tukielinvaivoja

Kävelylenkki aktivoi lihaksia, tehostaa aineenvaihduntaa, lisää verenkiertoa lihaksiin ja tehostaa elimistön hapensaantia, mikä auttaa helpottamaan ja ehkäisemään liikunta- ja tukielinvaivoja.

Käveleminen vahvistaa etenkin alavartalon lihaksia: pohkeita, reisiä ja pakaroita. Kävely on nivelystävällistä ja hyvä tapa pitää huolta luuntiheydestä.

Käveleminen voi auttaa esimerkiksi selkäkipuun. Kokeile kävellä pehmeällä alustalla, kuten hiekalla tai pururadalla, niin kipu voi helpottua.

 

Monipuolisuutta harjoitteluun

Kävelylenkeistä saa tehtyä monipuolisia harjoituksia mielikuvitusta käyttämällä. Kun teet lenkit eri vauhdeilla ja maastoissa, kävely kehittää yllättävän montaa ominaisuutta!

  • Nosta sykettä valitsemalla reitti, jonka varrella on ylämäkiä.
  • Kokeile intervalliharjoittelua kävelemällä vaikka joka toinen katulamppujen väli tavallisella vauhdillasi ja joka toinen väli tavallista reippaammin. Kunto kohoaa tehokkaasti!
  • Ylävartalon saa mukaan töihin, kun nappaa sauvat käsiin. Niska-hartiaseutu kiittää tehokkaan sauvakävelyn päätteeksi.
  • Epätasaisella alustalla kuten metsässä käveleminen puolestaan parantaa tasapainoa. Samalla myös nilkkojen ja jalkaterien pienet lihakset saavat kaipaamaansa treeniä.

 


Joko luit nämä FressiOlon tekstit?
Kehity lenkkeilijästä juoksijaksi fysioterapeutin vinkeillä
Viisi vinkkiä vahvoihin luihin
Syö itsellesi hyvä olo

Scroll to Top