Tässä kirjoituksessa on käytetty lähteenä Jouni Hallikaisen kirjaa Yin-jooga – Olemisen taito (2019), joka on saatu Readmelta arvostelukappaleena.
Erilaisia joogalajeja on olemassa vähintään kymmenia erilaisia. Joogalajeissa on yhteisiä elementtejä, kuten erilaiset jooga-asennot eli asanat, liikkuminen hengityksen rytmissä, keskittyminen, tietoisuus ja meditaatio. Eri lajeissa näitä elementtejä painotetaan eri tavoin.
Sain käsiini Jouni Hallikaisen kirjan Yin-joogasta. Hallikainen on opettanut yiniä ympäri maailmaa, ollut itse oppilaana ja tehnyt vuosia omia Yin-joogaharjoituksia. Hän kirjoittaa myös joogablogia.
Kirjassa on esitelty runsaasti erilaisia Yin-jooga-asanoita, joita on hyvien ohjeiden avulla turvallista kokeilla myös itsenäisesti. Jo sillä, että keskittyy kehon tuntemuksiin, välttää kipua, ei runno väkisin ja muistaa hengittää rauhallisesti, pääsee hyvin pitkälle.
Mitä meistä jokainen voi oppia joogasta?
Itse en voi sanoa olevani mikään jooga-asiantuntija, vaikka muutamia erilaisia joogatunteja olen vuosien varrella kokeillut. Poimin Hallikaisen kirjasta muutamia oivalluksia ja ajatuksia, joita voi hyödyntää omassa elämässä, liikkumisessa ja harjoittelussa, vaikka ei varsinaisille joogatunneilla haluaisi jostain syystä käydä.
1.Aina ei kannata treenata sata lasissa. Keho kaipaa rauhallista ja lempeää liikettä. Erityisen tärkeää se on, jos liikkuu kovatehoisesti useita kertoja viikossa tai jos elämä on stressaavaa ja kiireistä. Keho ja mieli vahvistuvat, kun joskus malttaa pysähtyä hetkeksi jooga- tai vaikka venyttelyharjoituksiin.
2.Pidä huolta faskiasta. Yin-jooga on yksi hyvä keino pitää huolta faskiasta. Lisätietoa faskiasta ja sen huoltamisesta löydät aiemmasta kirjoituksestani.
3.Yin & Yang. Molempi on parempi: elämässä saa olla aktiivisuutta ja tekemistä, mutta toisaalta myös lepoa ja olemista. Yin & Yang tarkoittaa siis tasapainoa elämässä. Jos jokin asia elämässäsi näyttelee suurta roolia, mieti mikä voisi tasapainottaa sitä. Tyypillisiä vastapareja ovat aiemmin mainittujen lisäksi esimerkiksi työ ja vapaa-aika, sosiaaliset kontaktit ja yksinolo, kurinalaisuus ja nautinto.
4.Aina ei tarvitse saada mitattavia tuloksia. Tämä voi olla monella uusi ajattelutapa. Esimerkiksi lenkkeilijöillä voi olla tavoitteena parantaa juoksuaikoja ja salitreenaajat seuraavat, kuinka paljon penkistä jo nousee. Joskus on hyvä luopua kaikista mittareista ja suorituspaineista. Mitä jos joskus keskittyisit tekemään harjoituksen, jossa keskityt ainoastaan siihen, miltä harjoitus tuntuu ja miten se saa sinut voimaan paremmin?
5.Vähemmän on enemmän. Tämä ajattelu on vastakkainen näkökulma ”no pain, no gain” -ajattelulle ja ”jaksaa, jaksaa, kestää, kestää” -opille. Ihminen tarvitsee hetkiä, jolloin voi luvan kanssa päästää irti kaikesta ylisuorittamisesta, itsensä ylittämisestä ja spartalaisesta armottomuudesta kehoa ja mieltä kohtaan.
6. Hengitä syvään. Pinnallinen hengitys on yleistä kiireisen elämän keskellä. Se voi aiheuttaa lihasjännitystä, väsymystä, unihäiriöitä, ahdistusta ja jopa rytmihäiriöitä. Syvällä hengityksellä on joogassa tärkeä rooli, mutta sitä voi harjoittaa vaikka joka päivä myös erillisenä harjoituksena. Palleahengityksellä on runsaasti hyviä terveysvaikutuksia. Lisätietoa ja opetusvideoita löytyy esimerkiksi: Selkäkanava ja Mielenterveystalo
Oletko jo kokeillut Fressin joogatunteja paikan päällä keskuksella tai FressiTV:n kautta?
JoogaFLOW by Fressi - Tunti auttaa tulemaan tietoiseksi oman mielen ja kehon yhteydestä. Se myös rauhoittaa, lisää levollisuutta ja huoltaa kehoa.
YIN jooga by Fressi - Avaava ja rentouttava jooga. Yin jooga pohjautuu kiinalaisiin kehonharjoituksiin ja joogaan. Asennoissa ollaan 1-5min.
Tervetuloa testaamaan ja löytämään oma lajisi!