Kaamosoireet vaivaavat joka kolmatta suomalaista. Oireita voi helpottaa liikunnan avulla.
Kaamos nappaa pohjolan taas synkkään syleilyynsä. Pimeys voi aiheuttaa joukon erilaisia epämiellyttäviä oireita, joista arviolta joka kolmas suomalainen kärsii.
Joka kymmenes kärsii voimakkaista oireista, jotka johtuvat kaamosmasennuksesta. Kaamosmasennus voi aiheuttaa mielialan laskua, ahdistusta, keskittymiskyvyn heikkenemistä ja toimintakyvyn alenemista.
Lievemmät kaamosoireet ovat vielä yleisempiä. Moni huomaa unentarpeen kasvavan ja ruokahalun lisääntyvän pimeinä kuukausina. Vaikka nukkuisi pitkät yöunet, olo voi olla väsynyt aamulla, sillä uni ei tunnu virkistävän tai suurikaan määrä unta riittävän. Iltaisin tekee mieli makeaa, eikä väsynyt olo ainakaan helpota makeanhimoa.
Väsymys johtaa usein myös fyysisen aktiivisuuden vähenemiseen. Yksi tehokkaimmista tavoista taklata kaamosoireet on kuitenkin liikunta, joten itsensä kannattaa kammeta edes kevyelle treenille myös pimeänä vuodenaikana!
Liiku niin, että hengästyt
Tutkimusten mukaan kaikkein tehokkaimmin kaamosoireisiin tehoaa 30–60-minuuttinen liikuntasuoritus, joka nostaa sydämen sykettä. Liikunnan kaamosoireita torjuva vaikutus on tehokkain, kun hikoilet ja hengästyt treenisi aikana.
Jo yksittäinen treenikerta voi auttaa piristymään, mutta tehokkain vaikutus saadaan liikkumalla kahdesta kolmeen kertaa viikossa. Säännöllisen liikunnan positiivinen vaikutus kaamosoireisiin näkyy noin neljässä viikossa.
Huomioi uni
Kaamosoireiden merkittävin syy on pimeästä johtuva unirytmin häiriintyminen. Uneenkin voi vaikuttaa liikunnan avulla.
Unirytmin kannalta optimaalisinta olisi liikkua aamuseitsemän ja -kahdeksan välillä tai iltapäivästä kello 13 ja 17 välillä. Liian myöhäistä raskasta liikkumista kannattaa välttää, jotta iltatreenit eivät syö yöunia.
Jos väsymys yltyy niin pahaksi, että tarvitsee päiväunia, ne kannattaa ajoittaa kello 12 ja 15 välille. Päiväunien kestoksi suositellaan enimmillään 15 minuuttia.
Lue myös: Eikö uni tule? Kokeile näitä 6 vinkkiä
Valitse suosikkilajisi
Oman lempilajin harrastaminen tuottaa kehoon mielihyvähormoneinakin tunnettuja endorfiineja, serotoniineja ja oksitosiinia. Valitse siis pimeänä aikana hyvällä omalla tunnolla sellainen laji, jonka parissa viihdyt!
Liiku ystävän kanssa
Myös ystävän kanssa liikkuminen on hyvä idea! Kaamosoireet helpottuvat nimittäin myös sosiaalisten suhteiden kautta.
Lähde siis ystävän kanssa salille, varaa ryhmäliikuntatunti tai harrasta joukkueurheilua. Kun sarjataukojen aikana, lempeän joogan jälkeen pukuhuoneessa tai yhteistreenien loppuverryttelyn aikana vaihtaa kuulumisia ystävän kanssa, tulee samalla vaalineeksi sosiaalisia suhteita.
Ulkoile valoisina tunteina
Happihyppely kannattaa ajoittaa lounasaikaan, jolloin valoa on todennäköisimmin tarjolla. Nauti kevyt annos D-vitamiinia ja raitista ulkoilmaa kävelemällä vaikkapa kotipihan tai -korttelin ympäri lounastamisen jälkeen. Tai tee happihyppely kävelemällä työpaikalta lounasravintolaan tai lähikauppaan ostamaan lounasta.
Viikonloppuisin valoisien tuntien aikana kannattaa ulkoilla arkipäivienkin edestä, jos työ ei mahdollista lyhyttäkään ulkoiluhetkeä.
Ulkoilu ja kevyt liikuntatuokio nostavat vireystasoasi. Eron voinnissa huomaa usein välittömästi, vaikka pihalla piipahtaminen olisi pikainenkin.
Lähteitä: Terveyskirjasto ja THL.
Luitko jo nämä?
Ruokavalio auttaa kaamosoireisiin – katso ravitsemusterapeutin vinkit
Kävely tekee hyvää keholle ja mielelle
Vastustuskyky vahvistuu syömällä monipuolisesti ja riittävästi
Treenirutiinien luominen – 5 vinkkiä, joilla teet treenaamisesta tavan