Fysioterapeutin vinkit: näin huomioit yliliikkuvat nivelet treenissäsi

Tuntuuko sinusta, että sinulla saattaisi olla yliliikkuvat nivelet? Mietityttääkö sinua, miten tämä tulisi ottaa huomioon treenissä? Oletko jopa välttänyt treenaamista tämän takia? Yksi tärkeimmistä asioista yliliikkuvien nivelten kanssa elämisessä on, ettei epätietoisuus yliliikkuvien nivelten luonteesta aiheuta pelkoa, joka rajoittaisi elämää. Eli jos vastaus näihin kysymyksiin on kyllä, silloin tämä artikkeli on juuri sinua varten. 

Mistä yliliikkuvuus johtuu? 

Kun kehon nivelten liikeradat ovat tavallista suurempia, voidaan puhua yliliikkuvuudesta tai hypermobiliteetista. Jokaisen yksilön sidekudokset ja nivelsiteet joustavat eri tavalla: joillakin on vähän löysemmät sidekudokset ja toisilla kireämmät. Tämä johtuu erilaisuuksista sidekudoksien rakenteessa. Sidekudoksien ominaisuudet ovat perinnöllisiä, mikä myös tarkoittaa, että yliliikkuvuus on monestikin periytyvää.

Kansainvälisesti lääkärit ja fysioterapeutit käyttävät Beightonin kriteerejä yliliikkuvuuden toteamiseen (voit lukea niistä lisää Reumaliiton sivuilta). On kutenkin mahdollista, että yliliikkuvat nivelet aiheuttavat ikäviä oireita, vaikka kaikki kriteerit listalta eivät täyttyisikään. 

Onko yliliikkuvista nivelistä haittaa? 

Yliliikkuvuus ei aina aiheuta haittaa tai ongelmia, ja sitä katsotaan joissainkin ammateissa ja harrastuksissa eduksi, esimerkiksi baletissa. Yliliikkuvuudesta voi kuitenkin seurata haittavaikutuksia, tyypillisesti kipua ja lihasepätasapainoa. Useimmiten kipu kohdistuu kehon suurempiin niveliin: olkapäiden, ranteiden, selän, lonkkien ja polvien niveliin. Näiden oireiden lisäksi yliliikkuvuus voi ajan myötä johtaa nivelrikkoon. Riski nivelten sijoiltaan menoon on myöskin suurempi yliliikkuvien nivelten kanssa. 

Miten yliliikkuvia niveliä tulisi huomioida treenissä? 

Treenaamalla oikein voidaan lievittää ja parantaa oireita kuten kipua ja lihasepätasapainoa. Alta löydät neljä vinkkiä, joita sinun tulisi muistaa ja ottaa huomioon treenatessasi. 

  1. Liikunta tekee hyvää. Vahvistamalla nivelten ympärillä olevia lihaksia voidaan lievittää oireita, joten älä jätä lihaskuntotreenejä väliin - lähde sen sijaan vahvistamaan lihaksiasi!
  2. Liikkuvuutta ei varsinaisesti tarvitse treenata - keskity sen sijaan tukilihaksien vahvistamiseen ja kehonhallinnan parantamiseen.
  3. Voit suorittaa lihaskuntotreeniä kotonakin. Jos kuntosali ei ole sinun juttusi, pystyt omalla kehonpainolla tai vähällä välineistöllä tekemään paljon kotona tai ulkona – periaatteessa missä vain!
  4. Ole tarkkana liikeratojen ja suoritustekniikan suhteen ja vältä nivelten ääriasentoja liikkeissä. Esimerkiksi, jos polvet yliojentuvat helposti, vältä liikkeissä loppuun asti ojentamista.
  5. Mikäli treenaaminen tuntuu pelottavalta tai jos tahdot tietää vielä enemmän yliliikkuvista nivelistä, ole yhteydessä fysioterapeuttiin. Fysioterapeutti osaa laatia juuri sinulle sovellettuja liikkeitä ja yksilöllisen ohjelman sekä ohjeet.

Löydät Fressi Fysioterapeutti Cassandran Fressi Kampista. Tutustu Cassandraan täältä ja varaa veloitukseton konsultaatio!


Lähteet: 

Reumaliitto, 2021, Nivelten yliliikkuvuus (hypermobiliteetti). Saatavissa: https://www.reumaliitto.fi/fi/reuma-aapinen/reumataudit/nivelten-yliliikkuvuus-hypermobiliteetti Viitattu: 6.11.2022 

Selkäliitto, Selkäkanava, Nivelten yliliikkuvuus voi oireilla kipuna. Saatavissa: https://selkakanava.fi/selkakipu/mista-selkakipu-johtuu/alaselkakivun-tarkkaa-syyta-ei-aina-tunneta/nivelten-yliliikkuvuus-voi-oireilla-kipuna Viitattu: 6.11.2022 

Scroll to Top