Fysioterapia ei ole pelkkää loukkaantumisten jälkeistä kuminauhajumppaa. Ennaltaehkäisevä fysioterapia auttaa aktiiviliikkujaa välttämään loukkaantumisia ja parantamaan terveyttään.
Usein fysioterapiaan hakeudutaan vasta, kun jotain on jo sattunut eli kipu, rasitus, uupumus tai loukkaantuminen on jo tapahtunut. Fysioterapia kannattaisi kuitenkin aloittaa jo aiemmin, sillä fysioterapia on paljon enemmän kuin kuntoutusta. Heillä on nimittäin valtavasti ennaltaehkäisevää ja terveyttä edistävää osaamista.
Fysioterapia on tärkeä osa jokaisen liikkujan terveyttä ajatellen – ei pelkästään aktiiviliikkujan tai urheilijan suorituskykyä ajatellen. Ennaltaehkäisevä fysioterapia keskittyy loukkaantumisriskin vähentämiseen ja suorituskyvyn parantamiseen eri keinoilla.
Ennaltaehkäisevän fysioterapian keinot voidaan jakaa kolmeen osa-alueeseen: voiman ja liikkuvuuden ylläpitämiseen ja kehittämiseen, liikeratojen ja kehon asennon korjaamiseen sekä riittävään tietoon kuormituksen hallinnasta ja riittävästä levosta.
Fysioterapeutti voi arvioinnin jälkeen keskittyä fysioterapiakäynnillä johonkin osa-alueeseen enemmän kuin muihin, jos liikkujan tarve on sellainen. Liikkuja ja fysioterapeutti laativat yhdessä yksilöllisen suunnitelman, joka sisältää henkilökohtaista ohjausta ja harjoitusohjelmia, jotka tukevat liikkujan tarpeita ja vastaavat hänen omiin toiveisiinsa. Tavoitteena on välttää kipua, rasitusta, uupumusta ja loukkaantumisia jo ennaltaehkäisevästi.
1. Voimaa ja liikkuvuutta
Yksi tärkeä ennaltaehkäisevän fysioterapian osa-alue toteutuu toiminnallisen liikkuvuuden ja lihasmassan sekä voiman ylläpitämisen tai kehittämiseen kautta. Fysioterapeutti osaa tunnistaa osa-alueet, jotka kaipaavat erityistä huomiota kunkin liikkujan kohdalla.
Itse fysioterapiaan kuuluu monenlaisia harjoituksia. Voimaa, liikkuvuutta, kehonhallintaa, tasapainoa, tekniikkaa ja kestävyyttä kehittävillä harjoitteilla pystytään parantamaan havaittuja heikkouksia ja kehittämisalueita. Tällaisten harjoitteiden avulla liikkuja pystyy ennaltaehkäisemään vammoja ja ylläpitämään optimaalista suorituskykyään.
2. Oikeanlaiset liikeradat
Toinen tärkeä osa-alue ennaltaehkäisevässä fysioterapiassa on kehon asennon ja liikeratojen korjaaminen ja hallinta.
Kaikki urheilijoista arkiliikkujaan saattavat altistaa itsensä toistuville tai epäoptimaalisille liikeradoille, jotka voivat ajan myötä aiheuttaa rasitusta ja vammoja. Fysioterapeutti voi opettaa oikeanlaisia liikeratoja ja kehon hallintaa sekä tarjota neuvoja ergonomiasta, tekniikasta ja kehontuntemuksesta.
Rasittavien toistuvien liikeratojen ja kontrollihäiriöiden korjaaminen auttavat ennaltaehkäisemään rasitusta ja loukkaantumisia. Samalla liikkumisesta tulee taloudellisempaa ja tehokkaampaa.
3. Tieto oman kehon toiminnoista
Aktiiviliikkujien ja urheilijoiden kehot joutuvat koetukselle säännöllisessä harjoittelussa, joten kuormituksen hallinta ja riittävä lepo ovat avainasemassa vammojen ehkäisemisessä. Siksi ennaltaehkäisevässä fysioterapiassakin hyödynnetään tietoa liikkujan kehosta ja sen toiminnoista.
Unen laatu ja määrä, riittävä palautumisaika ja lepo, tasapainoinen ravitsemuksellisesti monipuolinen ruokavalio sekä stressinhallinta ovat aiheita, joita fysioterapeutti voi käydä asiakkaansa kanssa läpi. Kun liikkujan ymmärrys ja tieto oman kehonsa kuormituksen hallinnasta kasvaa, voidaan välttää etenkin rasituksesta ja liian vähäisestä palautumisesta johtuvia sairauksia ja loukkaantumisia.
Löydät Fressi Fysioterapeutti Cassandran Fressi Kampista. Tutustu Cassandraan täältä ja varaa veloitukseton konsultaatio!
Luitko jo nämä Cassandran kirjoittamat blogitekstit?
Ryhti kuntoon näillä kuudella liikkeellä
Kuusi liikettä, jotka vahvistavat ja rentouttavat niska-hartiaseutua
Fysioterapeutin vinkit: näin huomioit yliliikkuvat nivelet treenissäsi
Tarvitset ainakin nämä liikkeet pakaratreeniisi