Esimerkiksi hengitysharjoitukset ja matalataajuinen värähtely voivat helpottaa nukahtamista ja parantaa unen laatua.
Laadukas ja riittävä uni on tärkeä osa hyvinvointia ja terveyttä. Jokainen kohtaa kuitenkin elämässään tilanteita, joissa unen tulo viivästyy tai unen laatu kärsii syystä tai toisesta.
Kokosimme kuusi vinkkiä, joiden avulla leijailet höyhensaarille helpommin.
Makuuhuoneeseen unta houkutteleva ympäristö
Luo makuuhuoneeseesi unelle optimaaliset olosuhteet. Huolehdi riittävästä ilmanvaihdosta, siivoa huone säännöllisesti ja tuuleta tarpeeksi usein. Pöly ja heikko ilmanlaatu vaikuttavat nimittäin hengityselimiin ja voivat lisätä univaikeuksia.
Makuuhuone kannattaa pitää viileänä, jotta nukahtaminen helpottuu ja unenlaatu paranee. Optimaalinen lämpötila makuuhuoneelle on unen kannalta 18–22 astetta. Kokeile avata ikkuna hetkeksi ennen nukkumaanmenoa, niin saat viilennettyä makuuhuoneen optimaaliseen lämpötilaan.
Varmista, että makuuhuoneessasi on mahdollisimman pimeää unille käydessä. Valo sotkee kehon luonnollista uni-valverytmiä, joten unen laatu voi heiketä. Pimennysverhoista voi olla apua!
Luo itsellesi iltarutiini
Valmistautuminen yöuniin alkaa jo ennen sänkyyn menoa. Luo itsellesi miellyttävä iltarutiini, jolla opetat kehosi tunnistamaan, milloin on aika rauhoittua unille.
Kokeile juoda kupillinen kofeiinitonta teetä ennen nukkumaanmenoa. Kofeiiniton tee, kuten rooibos, kamomilla tai valeriaanaa sisältävät teet, ovat hyviä rauhoittavia iltajuomia.
Älylaitteiden käyttämisen sijaan kokeile esimerkiksi vartin ajan lukea kirjaa, kuunnella rentouttavaa musiikkia, joogata tai kuunnella äänikirjaa.
Makoile Neurosonicissa ilta-aikaan
Neurosonic-divaaneissa hyödynnetään matalataajuista värähtelyä, joka vaikuttaa rauhoittavasti suoraan keskushermostoon. Värähtelyn on havaittu parantavan unenlaatua. Neurosonicin mieltä rauhoittava ja stressihormoneja vähentävä vaikutus auttaa vähentämään yöllisiä heräämisiä ja helpottaa nukahtamista. Uni on laadukkaampaa ja syvän REM-unen jaksot lisääntyvät.
Useimmilta Fresseiltä löytyviä Neurosoniceja kannattaakin hyödyntää palautumisessa ja rentoutumisessa etenkin, jos treenaa ilta-aikaan.
Lue lisää Neurosonicista täältä: Neurosonic auttaa parantamaan unta, vireystasoa ja mielialaa - Fressi
Rauhoitu hengitysharjoituksella
Kokeile tehdä hengitysharjoitus ennen höyhensaarille matkaamista.
Esimerkiksi palleahengitys on hyvä tapa unille rauhoittumiseen. Syvään ja hitaasti hengittäminen rentouttaa mieltä samalla, kun stressitasot ja syke laskevat hermoston rauhoittumisen myötä.
Tarkemmat ohjeet palleahengitykseen löydät täältä: Belly breathing -hengitysharjoitus – vapauta kehon kireyksiä
Vähennä sinistä valoa
Puhelimen käytön lopettaminen pari tuntia ennen yöpuulle siirtymistä ei aina ole mahdollista. Mutta tiesitkö, että voit automatisoida puhelimeesi yöasetukset ja helpottaa sitä kautta sinisen valon vaikutusta uneesi?
Esimerkiksi puhelimen näytön kirkkauden ja värilämmön saa säädettyä himmenemään automaattisesti valitsemaansa kellonaikaan. Myös tietokoneiden ja joidenkin älykellojen näytön asetukset on mahdollista säätää.
Sinisen valon määrää kannattaa rajoittaa tai ainakin vähentää viimeistään 90 minuuttia ennen nukkumaanmenoa. Somen selaaminen kannattaakin vaihtaa kirjan lukemiseen tai äänikirjan kuuntelemiseen, jos haluaa parantaa untaan. Sinisen valon vähentämisessä ilta-aikaan voi auttaa, jos pitää elektroniset laitteet kokonaan eri huoneessa kuin missä nukkuu.
Pidä unirytmi säännöllisenä
Yritä pitää unirytmi mahdollisen säännöllisenä.
Jos unirytmisi vaatii muutoksia, tee ne vähitellen, jotta uudesta vuorokausirytmistä tulee pysyvämpi ratkaisu. Siirrä aluksi herätystä aikaisemmaksi esimerkiksi vain 15 minuuttia useamman tunnin sijaan. Pieniä muutoksia on helpompi mahduttaa omaan arkirytmiin ja samalla muutosten ylläpitäminen on todennäköisesti helpompaa.
Luitko jo nämä uneen liittyvät blogitekstit?
Kun satsaat yöuniin, parannat merkittävästi terveyttäsi
Paranna unen laatua unipäiväkirjan avulla
Harjoittele aamuvirkuksi näillä vinkeillä