Koska söit viimeksi? Kun ravitsemusterapeutin vastaanotolla mietitään ruokavaliomuutoksia, on ateriarytmi ensimmäisten muutoskohteiden joukossa. Säännöllinen syöminen on yksi keskeisimmistä asioista terveellisissä elämäntavoissa ja pysyvässä painonpudotuksessa.
Vielä en ole tavannut henkilöä, joka ei olisi hyötynyt säännöllisestä syömisestä. Kiljuva nälkä sen sijaan on monien riesa. Venynyt ateriarytmi johtaa usein laadullisesti heikompiin valintoihin ja mielihaluja esiintyy enemmän. Ja vaikka syöty ruoka olisikin terveellistä ja hyvää, mutta sitä on vain kaksi kertaa päivässä, on huomattavasti vaikeampaa saada ravinnosta kaikkea mitä elimistö tarvitsee.
Tasainen ateriarytmi – miten ja miksi?
Tasaisen ateriarytmin tarkoitus on ehkäistä kovaa nälkää, mikä usein johtaa huonoihin ruokavalintoihin. Kun viimeksi syöty ateria on kuusi tuntia sitten ollut lounas, on illan ohjelmassa usein jääkaapin tyhjennys ja mielihalujen sammuttaminen. Tällöin lautaselle ei myöskään eksy niin paljoa kasviksia, vaan nälkä ajaa rasvaisemman ruoan tai herkkujen äärelle. Säännöllisellä syömisellä ylläpidetään myös hyvää vireystilaa, eikä väsymys tai kiukku yllätä päivän aikana. Virkeänä sitä usein myös jaksaa miettiä paremmin mitä olisi hyvä syödä ja liikkuminenkin tuntuu mieluisammalta puuhalta.
Sopiva ateriarytmi ja -määrä ovat kuitenkin hyvin yksilöllisiä, eikä yhtä oikeaa tapaa ole. Jotkut pärjäävät hyvin kolmella vähän isommalla ja järkevästi koostetulla aterialla. Kuitenkin suurin osa hyötyy enemmän, kun aterioita on säännöllisesti 4-6 päivässä. Tällöin usein vireystila pysyy tasaisena koko päivän ja annoskoko kohtuullisena. Itselle sopivan rytmin löytäminen vaatii hiukan nälän kuuntelemista ja sopivien aikojen miettimistä. Usein on hyvä lähteä liikkeelle niin, että pyrkii syömään noin 3-4 tunnin välein, jolloin ateriakoko on usein sopiva. Jos jo kahden tunnin päästä nälkä vaivaa, on syöty ateria ollut liian pieni. Jos taas nälkää ei näy vielä viidenkään tunnin jälkeen, on ateria ollut ehkä liian suuri.
Melko yksinkertaista, eikö?
Toki uuden opettelu vie myös aikaa eikä muutos useinkaan tapahdu hetkessä. Aluksi voi olla hyvä opetella syömään edes se aamupala säännöllisesti joka aamu. Ja vaikka muutos ei tapahdukaan hetkessä, on itselle sopivan ruokarytmin löytyminen terveyden ja hyvinvoinnin edistämistä, jonka vuoksi hetkikään sen opettelussa ei varmasti ole hukkaan heitettyä.