Tumma suklaa tekee hyvää monella tapaa.
Tiesitkö, että suomalaiset syövät keskimäärin reilu kuusi kiloa suklaata, eli 30 suklaalevyä, vuodessa? Monen kohdalla kun tekee mieli jotain makeaa, se tarkoittaa täsmällisemmin juurikin suklaata.
Vaikka pyrkii tekemään terveellisiä valintoja ruokavaliossaan, suklaahyllyä ei tarvitse vältellä kokonaan. Kohtuullisesti nautittuna tummalla suklaalla näyttää olevan myös terveyshyötyjä!
Tumma suklaa on terveydelle paras valinta
Suklaata ja suklaaherkkuja on monenlaisia, mutta pääraaka-aineena on aina kaakaopapu. Kaakaopavut sisältävät suurimmaksi osaksi rasvaa, mutta niissä on myös runsaasti erilaisia flavonoideja, joihin suklaan terveysvaikutukset vaikuttavat liittyvän.
Mitä enemmän suklaassa on kaakaota, sitä enemmän se sisältää myös flavonoideja. Toisin sanoen mitä tummempaa suklaa on, sitä enemmän siinä on terveellisiä ravintoaineita. Terveyden näkökulmasta paras valinta onkin vähintään 70 prosenttia kaakaota sisältävä suklaa.
Flavonoidien saannilla on havaittu olevan yhteys muun muassa paremman sydän- ja verisuoniterveyden sekä aivoterveyden kanssa.
1. Flavonoidit suojaavat soluja
Tumman suklaan sisältämät flavonoidit toimivat antioksidantteina eli ne suojaavat soluja vaurioilta ja haitallisilta reaktioilta.
2. Verenpaine voi laskea
Flavonoidit näyttävät tekevän hyvää verisuonten terveydelle. Säännöllinen ja kohtuullinen tumman suklaan nauttiminen voi vaikuttaa myönteisesti esimerkiksi verenpaineeseen ja alentaa sydän- ja verisuontitautien riskiä.
3. Kakkostyypin diabeteksen riski pienenee
Tumma suklaa voi toimia apukeinona myös kakkostyypin diabeteksen ehkäisemisessä. Pieni, noin 30 gramman, annos tummaa suklaata viidesti viikossa on yhteydessä pienempään riskiin sairastua kakkostyypin diabetekseen suhteessa harvemmin nautittuun tummaan suklaaseen tai sen pois jättämiseen.
Maitosuklaa ei tuottanut kyseisessä tutkimuksessa samaa tulosta. Sillä sen sijaan näytti olevan yhteys pitkäaikaiseen painonnousuun.
4. Aivoterveys paranee
Tumma suklaa hyödyttää aivojakin! Tumman suklaan on havaittu alentavan ikääntyvien ihmisten dementiariskiä.
Lisäksi tumma suklaa voi edistää aivojen verenkiertoa, minkä seurauksena aivot voivat toimia tehokkaammin.
5. Mieli piristyy
Flavonoidin runsas saanti näyttää olevan yhteydessä myös mielen hyvinvointiin. Tumma suklaa voi lisätä mielialaa kohentavien välittäjäaineiden määrää.
6. Suklaasta saat myös kuitua
Tummasta suklaasta saat myös muita tärkeitä ravintoaineita flavonoidien lisäksi.
Esimerkiksi 80-prosenttinen tumma suklaa sisältää kuitua 11 grammaa sataa grammaa kohden. Saat siis jo 30 gramman annoksesta reilut 3 grammaa kuitua ruokavalioosi.
Lisäksi tumma suklaa sisältää runsaasti magnesiumia, kaliumia ja rautaa.
Muista kohtuus myös tumman suklaan kanssa
Nautitun suklaan määrä vaihtelee eri tutkimusten välillä. Keskimäärin annos on 30–50 grammaa päivässä. Tällä määrällä on havaittu myös yllä mainitut terveyshyödyt.
Levyllistä suklaata ei kannata nauttia kerralla terveyshyötyjen toivossa. Kohtuullinen määrä tummaa suklaata on kuitenkin oiva lisä terveelliseen ja monipuoliseen ruokavalioon varsinkin, jos pitää suklaasta.
Kerkesitkö jo lukea nämä ravintoaiheiset tekstit blogistamme?
Jätitkö aamupalan väliin? Asiantuntija kertoo, miksi ei kannattaisi
Lisäravinteet, jotka tutkitusti parantavat suorituskykyä treeneissä
Parhaat proteiinipannarit valmistuvat muutamasta raaka-aineesta
Hiilihydraatit ovat erityisen tärkeitä kaikille treenaajille