Lepopäivinä ei ainoastaan palauduta, vaan valmistaudutaan jo seuraavaan treeniin. Lue, miten lepopäivänä kannattaa syödä, jotta optimoit palautumisesi.
Lepopäivä ja ruoka kuuluvat yhteen, sillä ravitsemus vaikuttaa olennaisesti palautumiseen. Riittävä ja ravitseva syöminen on tärkeää sekä liikkumisen että palautumisen kannalta.
Treenaaminen aiheuttaa kehossa stressiä ja lihaksiin pieniä lihasvaurioita, joita keho korjaa palautumisen aikana. Alipalautuneena keho ei ole ehtinyt korjata vaurioita. Silloin treenaaminen kuormittaa paitsi fyysisesti myös henkisesti, mikä puolestaan heikentää liikunnan iloa. Heikko palautuminen lisää myös vammojen ja loukkaantumisten riskiä.
Kehitystä ei tapahdu ilman lepoa ja kunnollista palautumista. Siksi palautumiseen kannattaa suhtautua yhtä tarkasti kuin treenaamiseen. Ravitsemus on yksi tärkeä osa palautumista. Siksi moni pohtiikin, miten lepopäivinä kannattaa syödä.
Miten lepopäivänä kannattaa syödä?
On hyvä muistaa, että lepopäivinä ei pelkästään palauduta vaan myös valmistaudutaan seuraaviin harjoituksiin. Lepopäivien riittävä syöminen takaa jaksamisen seuraavissa treeneissä.
Lepopäivinä kulutus on usein treenipäivää alhaisempaa ja siksi moni ajattelee, että lepopäivänä kannattaisi siksi syödä treenipäivää vähemmän. Ruokamäärien pienentäminen voi kuitenkin heikentää palautumista ja treeneissä kehittymistä, mutta myös yleistä jaksamista.
Siksi on tärkeää varmistaa riittävä syöminen myös lepopäivinä. Ruokailuista ei siis kannata nipistää, vaan syödä mahdollisimman samalla tavalla kuin treenipäivänäkin. Syö yhtä säännöllisesti ja monipuolisesti kuin treenipäivinäkin, jotta keho saa tarvitsemansa ravintoaineet ja palautumisesi on optimaalista.
Yhden muutoksen voit kuitenkin tehdä. Jos normaalisti käytät treeniin valmistavaa välipalaa tai harjoituksen jälkeen nautit palautusjuoman, sen voit jättää pois lepopäivänä.
Syötkö riittävästi?
Osalla esiintyy voimakasta nälkää lepopäivinä, mikä voi kummastuttaa, kun kokonaiskulutus on ollut treenipäivää pienempää. Voimakas nälkä lepopäivinä voi viestiä liian vähäisestä ravinnosta yleisesti. Jatkuvaa nälän tunnetta ei kannata jättää huomioimatta.
Jos nälkä ja mieliteot vaivaavat, kannattaa kääntää katse lepopäivien lisäksi myös treenipäivien ruokailuihin. Voimakas nälkä on usein kehon tapa viestiä, ettei se ole saanut riittävästi energiaa ja ravintoa hetkeen. Kyse on harvemmin vain yhden päivän vajeesta.
Tilanteen korjaamiseksi kannattaa lisätä ruokamääriä ja syömistä. Aterioille voi lisätä yhden ylimääräisen välipalan tai kasvattaa hieman annoskokoja kaikilla aterioilla.
Pidä huoli, että syöt riittävästi myös lepopäivinä. Älä turhaan karsi ruoan määrästä.
Jos huomaat lepopäivän jälkeisissä treeneissäsi, että puhti loppuu kesken, nälkä vaivaa tavallista enemmän tai liikunta ei tunnu tuottavan hyvää oloa ja iloa, kannattaa pohtia, onko edellisen päivän syöminen ollut riittävää.
Jos lepopäivien syöminen tuntuu vaikealta, pohdi ruokasuhdettasi
Monesti lepopäivien riittävän syömisen esteenä on lihomisen pelko. Painon tarkkailemisen vuoksi ruokailu voi olla riittämätöntä, jolloin myöskään liikkumiseen ja arkiaktiivisuuteen ei ole energiaa.
Muistutan kuitenkin, ettei syöminen ole lähtökohtaisesti lihomista tai laihtumista, eikä liikuntaa kuulu suorittaa ruoan ansaitsemiseksi.
Jos tunnistat lepopäivinä olevasi epävarma syömisestä, pysähdy miettimään ajatuksiasi ruokaa ja liikkumista kohtaan. Onko ruoka ansaittava liikkumisella? Tai mietitkö ruokaa enemmänkin painon kannalta etkä kehon ravitsemisena tai nautintona? Tämänkaltaiset ajatukset eivät yleensä muutu hetkessä, mutta niitä kannattaa työstää aktiivisesti, jotta löytää terveen ruoka- ja kehosuhteen.
Lepopäivät ovat tarpeellisia sekä keholle että mielelle. Riittävä syöminen takaa, että jaksamme liikkua ja pitää kehoistamme huolta. Lepopäivä on parasta huolenpitoa kehosta, joten älä tingi syömisestä.
Luitko jo nämä tekstit FressiOlo-blogista?
Lisäravinteet, jotka tutkitusti parantavat suorituskykyä treeneissä
Makrot, ja mitä aktiivisesti liikkuvan pitää niistä tietää
Ylikunto oireilee koko kehossa – 9 oiretta, joita ei kannata sivuuttaa