Alkoholin vaikutukset treeniin ja rasvanpolttoon

Alkoholin vaikutukset treeniin ja rasvanpolttoon

Alkoholi vaikuttaa negatiivisesti muun muassa urheilusuoritukseen, palautumiseen ja rasvanpolttoon. Siksi alkoholi ei ole paras juomavalinta tavoitteellisesti treenaavalle tai painonpudotusta tavoittelevalle.

Tammikuu tarkoittaa monelle suomalaiselle tipatonta kuukautta. Perinne on hyvä, sillä korkin kiinni laittaminen edistää terveyttä monella tapaa. Alkoholin tiedetään aiheuttavan monenlaisia terveyshaittoja ja vaikuttavan negatiivisesti ihmisen hyvinvointiin.

Alkoholin kulutuksen vähentämisestä ei ole kenellekään haittaa, mutta etenkin aktiivisesti liikkuvan tai painonpudotusta tavoittelevan kannattaa pysähtyä miettimään omaa alkoholin kulutustaan.

 

Alkoholi ennen liikuntasuoritusta

On ehkä sanomattakin selvää, että alkoholin nauttiminen ennen liikuntasuoritusta ei ole järkevää.

Alkoholin vaikutuksen alaisena koordinaatiokyky ja tasapaino heikkenevät ja reaktioaika hidastuu. Näin ollen loukkaantumis- ja tapaturmariskit kasvavat merkittävästi. Riskit kasvavat merkittävästi, jos päihtyneenä vielä harrastaa liikuntaa.

Lisäksi alkoholi hidastaa lihasten aineenvaihduntaa, joten liikkuminen alkoholin juomisen jälkeen on melko tehotonta.

Alkoholia ei siis kannata nauttia juuri ennen liikuntasuoritusta, mutta tiesitkö, että juomisella voi olla vielä pidemmätkin vaikutukset treenaamiseen ja treeneissä kehittymiseen? Alkoholin nauttiminen voi nimittäin haitata nestetasapainoa, aineenvaihduntaa ja hapenottokykyä merkittävästi vielä jopa kaksi päivää juomisen jälkeen.

Krapulassa treenit kannattaa ehdottomasti jättää väliin, jotta ei aiheuta itselleen vakavia terveysongelmia. Krapulassa liikkuminen voi aiheuttaa jopa rytmihäiriöitä.

Kovia kehittäviä treenejä ei kannata siis suunnitella samalle viikonlopulle juhlimisen kanssa.

 

Alkoholi treenin jälkeen

Alkoholipitoinen juoma ei ole paras vaihtoehto suoraan treenin jälkeenkään. Alkoholi on nimittäin merkittävä palautumista heikentävä tekijä.

Alkoholin lihasten aineenvaihduntaa hidastavat vaikutukset estävät palautumista ja lihasvoiman kehittymistä.

Laadukas uni on tärkeää palautumisen ja treeneissä kehittymisen kannalta. Alkoholilla on monia negatiivisia vaikutuksia uneen. Alkoholin juominen muun muassa nostaa kehon stressitasoa, mikä heikentää unenlaatua. Tutkimusten mukaan jo yksi alkoholiannos vaikuttaa negatiivisesti palauttavaan uneen ja sen määrään.

Runsaammin nautittuna alkoholi voi vaikuttaa negatiivisesti unen laatuun useamman seuraavan yön aikana.

Ei siis kannata ajoittaa ainakaan runsasta alkoholin kulutusta kovien treenien jälkeisille päiville, jos haluaa kehittyä treeneissään.

 

Jo kaksi alkoholiannosta hidastaa kehon rasvanpolttoa noin 70 prosenttia kahden tunnin ajaksi.

 

Alkoholi hidastaa rasvanpolttoa

Painonpudottamista tavoittelevan kannattaa pohtia alkoholin kulutustaan. Alkoholi nimittäin syrjäyttää aina muiden energiaravintoaineiden polttamisen energiaksi, jolloin myös rasvan käyttö energiaksi vähenee. Jo kaksi alkoholiannosta hidastaa kehon rasvanpolttoa noin 70 prosenttia kahden tunnin ajaksi.

Tutkimuksissa on osoitettu laadukkaan unen merkitys painonhallinnassa. Myös siitä syystä alkoholi on huono juoma painonpudotusta tavoittelevalle.

Alkoholin nauttiminen vaikuttaa suoraan myös ruokailu- ja liikuntatottumuksiin, minkä seurauksena painonhallinta vaikeutuu entisestään. Urheilemaan ei kannata lähteä alkoholin vaikutuksen alaisena eikä krapulassa, ja krapulassa terveyttä edistävien ruokavalintojen tekeminen voi olla hankalaa.

Useilla tipaton tammikuu näkyy jo puntarilla selvänä painon putoamisena, mutta tuntuu myös yleisesti kevyempänä olona.

 

Tipattoman terveyshyödyt

Tipattomalla on terveydelle monia hyötyjä treenasi sitten tavoitteellisesti tai ei. Jo kuukauden selvin päin oleminen saa aikaan useita positiivisia terveysvaikutuksia.

Maksa-arvot voivat parantua jo muutaman viikon jälkeen, jos alkoholin käyttö on aiemmin ollut melko runsasta ja säännöllistä. Tipaton voi alentaa myös verenpainetta.

Vaikka alkoholin nauttiminen voi tuntua rentouttavalta, todellisuudessa se lisää stressihormonien määrää kehossa. Tipattoman aikana stressihormonit kääntyvät laskuun, minkä myös mieliala saattaa kohentua selvästi. Mieliala paranee alkoholin jättämisen myötä usein myös siitä syystä, että alkoholi ei enää häiritse unta ja uni on laadukkaampaa. Hyvin nukuttu yö tuntuu olossa ja mielialassa.

Yksi juhlajuoma tai -ilta silloin tällöin ei huuhtele kuntoa tai terveyttä vessanpöntöstä alas, eikä yksi kuukausi tipattomalla korjaa runsaan alkoholin kulutuksen aiheuttamia haittoja. Omasta alkoholin kulutuksestaan ja siitä, millaisia vaikutuksia sillä voi olla omiin tavoitteisiin, kannattaa kuitenkin olla tietoinen.

Onneksi alkoholikulttuurissa on havaittavissa positiivisia muutoksia. Tarjolla on yhä enemmän alkoholittomia vaihtoehtoja.

Tipattoman ei tarvitsekaan tarkoittaa juhlatonta elämää, vaan parhaimmillaan olonsa voi huomata olevan yhtä juhlaa aamusta iltaan alkoholin jättämisen myötä!

 

Luitko jo nämä blogitekstit?
Kun satsaat yöuniin, parannat merkittävästi terveyttäsi
Viisi vinkkiä hyvinvoivaan ja tasapainoiseen arkeen
Ruokavalio auttaa kaamosoireisiin – katso ravitsemusterapeutin vinkit

Scroll to Top