Katson kuntosalin lukujärjestystä. Tämän päivän treeni tulisi olemaan cycling, pump ja combat. Ensin hyvät lämmöt alle, sitten lihaskuntoa ja vielä viimeiset mehut taistellen sykettä vastaan. Päivän treenien jälkeen olo on rättiväsynyt, mutta tyytyväinen. Pystyin siihen, olen kovassa kunnossa. Huomenna taas uusi jopa haastavampi setti tiedossa. Joka päivä pitää päästä treenaamaan, vaikka olisi vetämätön olo, sillä liikunnasta saa endorfiinejä, lisää potkua ja jaksamista arkeen. Tunnistitko itsesi?
Moni liikuntakärpäsenpureman saanut ei pysty hillitsemään itseään, vaan lähes asuu kuntosalilla tai lenkkipolulla.
Liikunta on hyvästä, mutta liika on liikaa. Vähitellen elimistö alkaa taistella vastaan ja entinen iloinen treenajaa on ahdistunut pakkoliikkuja. Liikunta ei enää tunnu kivalle, arkiaskereissakin hengästyttää, uni ei ole yöllä tullakseen ja muutenkin olo on epämukava. Lepopäiviä ei pidetä, koska luullaan, että kehitys loppuisi.
Asia on juuri päinvastoin, levossa tuo kehitys nimenomaan tapahtuu. Ylikuntoon voi ajautua niin aloittelija kuin enemmän urheillut. Kun liikuntamäärät tai treenin tehot kasvavat ei elimistö välttämättä pysy mukana, rasitusta on ollut liikaa, eikä keho ja ehdi palautua. Tästä ylikunnossa on kyse. Mahdollisesti myös ravinnon saanti on ollut niukkaa, joten palautumiseen tarvittavia rakennusaineitakaan ei ole kehossa riittävästi. Ylikunto heikentää elimistön suorituskykyä. Tällöin myös vastustuskykykin saattaa vähentyä. Stressi, joka aiheutuu esimerkiksi työstä, opiskeluista tai ihmissuhteista kasvattaa myös elimistön rasitustilaa.
Miten sitten välttyä ylikunnolta?
Lepopäivät kunniaan sekä tarpeeksi ja monipuolista ravintoa koneistoon. Jos liikunnasta on ollut pidempi tauko ei kannata heti lähteä liikkelle samoilla tehoilla kuin viimeksi salilla käydessä. Rauhallinen aloitus on järkevää. Jos ylikunto on jo päässyt yllättämäään ainoa parannuskeino on lepo. Muutama lepoviikko saattaa riittää, mutta pahimmissa tapauksissa liikuntaa voi joutua välttämään jopa kuukausia ja joskus jopa vuosia. Kanttaa myös selvittää, mikä on johtanut ylirasittumiseen. Kun liikkuu monipuolisesti muistaen kuunnella kehoa ja lisäten lepopäivät viikko-ohjelmaan, treeni antaa juuri sen nautinnon ja energiapiikin, jolla saa koko kehon hymyilemään päästä varpaisiin asti.