Eroon niska-hartiaseudun vaivoista

Hartioita kiristää, eikä mikään asento tunnu enää hyvältä. Päätä särkee, eikä ajatus luista. Kädet puutuvat tai tuntuvat voimattomilta. Tällaiset niska-hartiaseudun oireilut ovat hyvin tyypillisiä ja jokainen kärsii niistä jossain vaiheessa elämäänsä. Useimmiten niiden taustalla on pitkäkestoinen staattinen työasento esimerkiksi päätteen ääressä tai huono ryhti hartiarenkaan alueella. Lue alta lisää ja tilaa ammattilaisen veloituksettomat niska-hartiajumppavinkit sähköpostiisi!

Hartioiden asennon vaikutus

Tyypillinen hartiaseudun ongelma on niskan ja hartioiden jäykkyys ja siitä aiheutuva särky tai jomotus. Jäykkyys voi olla seurausta hartioiden eteenpäin työntyneestä asennosta, jossa lapaluiden asento on päässyt valumaan niin, että niiden asento päästää hartiat eteen ja alas. Tämä on erittäin tyypillinen asento päätteellä työskenteleville henkilöille, sillä heidän työskentelyasentonsa on sellainen, että rintalihakset ovat koko päivän lyhentyneessä asennossa, jolloin ne osaltaan vetävät hartioita eteen. Kun samaan aikaan yläselän lihaksisto on koko päivän venyttyneessä tilassa, ei rintalihaksien aiheuttamalle vedolle saada vastatukea. Tällainen asento on omiaan aiheuttamaan pitkäkestoista staattista kuormitusta hartioiden yläosaan sekä niskaan.

Toinen vaihtoehto on se, että samaisessa asennossa joutuu vielä työskentelemään siten, että kädet ovat lähes hartioiden tasolla. Esimerkiksi kampaajat joutuvat työskentelemään paljon tällaisissa asennoissa. Kyseisessä tilanteessa puutteellinen yläselän lihaksiston tuki aiheuttaa sen, että aivan hartioiden yläosassa sekä niskassa sijaitsevat lihakset yrittävät tukea hartioita ja käsiä niiden kannattelussa. Kyseiset lihakset joutuvat silloin suurentuneeseen kuormitukseen, joka pitkäkestoisena aiheuttaa lihaksen väsymisen ja siitä aiheutuvan mahdollisen kipeytymisen.

Oireilua on monenlaista

Useat niska-hartiaseudun oireista voivat tuntua ikäviltä, mutta ovat harvoin vakavia. Tyypillisintä on hartioissa tuntuva jäykkyys ja jomotus, joka on vain kuormittuneen lihaksen väsymyksestä aiheutuvaa särkyä. Se voi myös aiheuttaa paikallista tikkuilua tai puutumisen tapaista oiretta, mutta jos tällainen oire hartiaseudulla helpottaa, kun vaihdat asentoa tai hieman liikutat hartioita, ei kyse ole mistään vakavasta.

Niskan ja hartioiden yläosan lihaksiston erityisesti kuormittuessa, voi jännitys aiheuttaa myös päänsärkyä. Niin kutsuttu jännityspäänsärky aiheutuu niskaan kiinnittyvien lihaksien jännityksestä. Jännittynyt lihas kiristää kallonpohjaa ja tämä voi aiheuttaa säteilynä päänsärkyä. Jännityspäänsärky tuntuu usein takaraivolla sekä pantamaisena tunteena ohimoilla. Päänsäryistä tämä useimmiten helpottaa, kun hartioihin ja niskaan saa liikettä tai lämpöä, jolloin verenkierto paranee ja lihaksisto rentoutuu.

Yksi usein hieman säikäyttävä oire on käden puutuminen. Puutumisen aiheuttavat oireet voivat olla hermoperäisiä, mutta kuten alaselän ja alaraajojen kanssa, myös tässä tapauksessa voi kyse olla lihaksen jännityksen tai hartian huonon asennon aiheuttamasta pinnetilasta, joka on ikävä, mutta usein helposti hoidettavissa.

Käteen kulkee kolme suurta hermoa ja ne kaikki kulkevat hartiaseudulla solisluun ja rintalihaksen alta kainaloon. Kainalon jälkeen ne lähtevät kulkemaan eri reittejä kohti kämmentä ja sormia. Kuten yllä mainittiin, rintalihas voi alkaa työskennellessä jännittyä ja vetää hartiaa eteenpäin. Tällöin voimakkaasti jännittynyt lihas saattaa puristaa hermoa ja näin aiheuttaa puutumisen tunnetta hermon hermottamalla alueella. Myös eteenpäin työntynyt hartia voi ahtauttaa hermojen kulkureitit ja aiheuttaa samat tuntemukset. Kun hartioiden asentoa saadaan parannettua ja lihaksia rentoutettua alkavat puutumisen oireet helpottamaan.

Käden puutumisen oireet tuntuvat eri kohdissa riippuen siitä mikä hermoista on puristuksissa. Fysioterapeutti osaa tehdä tarvittavat testit selvittääkseen, mikä hermo on pinteessä ja mistä pinnetila johtuu. Kotona voi kokeilla rauhallisesti liikuttaa kättä ja hartioita. Mikäli puutumisen tunteet helpottavat liikkeellä ja ovat vain ajoittaisia tai yhdistyvät tiettyyn liikkeeseen, on kyse yleensä toiminnallisesta pinnetilasta. Mikäli puutuminen on jatkuvaa ilman taukoja ja siihen liittyy muita oireita kuten selvää käden voimattomuutta tai sormien motoriikan heikkenemistä, on syytä hakeutua lääkäriin.

Niska-hartiaseudun vahvistaminen

Parasta hoitoa hartiaseudulle on liike ja lihaksiston vahvistaminen. Hyvä tuki yläselän lihaksistossa, erityisesti lapojen välissä, auttaa pitämään hartiat takana siten, ettei hartia ja olkapäät lähde työntymään eteen. Yläselän lihaksiston hyvä tuki vähentää myös kuormitusta hartioiden yläosan ja niskan lihaksilta, vähentäen samalla niiden väsymystä ja sitä myöten oireilua. Monet hartioiden jäykkyydestä ja särystä kärsivät ihmiset kokevatkin lapojen välissä olevia lihaksia aktivoivat harjoitteet hyviksi jo heti ensimmäisellä kerralla. Liike aikaansaa verenkierron vilkastumisen hartioiden alueella, joka rentouttaa lihaksistoa. Samalla kun lapojen välissä olevat tukilihakset aktivoituvat töihin, pääsevät aiemmin kuormittuneet lihakset vähemmällä.

Hartioita kannattaa huoltaa myös työpäivän aikana. Mikäli työsi on staattista samassa asennossa työskentelyä, olisi tärkeää liikutella hartioita pitkin päivää. Tauko- ja keppijumppa ovat aina erittäin hyviä, mutta vähimmillään kannattaa edes pyöräyttää käsiä pari kertaa ja viedä hartiat muutaman kerran taakse. Pienikin liike on parempi kuin ei liikettä ollenkaan.

Tilaa Fressin ammattilaisen niska-hartiavinkit veloituksetta sähköpostiisi:

    Tilaamalla ohjeet saat Fressiltä lisäksi valikoituja, kohdennettuja etuja (voit halutessasi kieltää viestit koska tahansa).

    Scroll to Top