Saatat ihmetellä niitä energisiä tyyppejä, jotka jaksavat säännöllisesti kokkailla terveellistä ruokaa, ulkoilla, tavata ihmisiä, harrastaa ja käydä salilla. He vaikuttavat superihmisiltä. Todennäköisesti kyse on kuitenkin siitä, että heidän arjestaan löytyy tarpeeksi palautumista edistäviä asioita. Toteutuuko elämässäsi kaikki psykologisen palautumisen osa-alueet?
Tässä kirjoituksessa on käytetty Anniina Virtasen teosta Psykologinen palautuminen (2021), joka on saatu arvostelukappaleena Tuuma-kustannukselta. Anniina Virtanen on koulutukseltaan psykologian maisteri.
Dramma – kuusi askelta psykologiseen palautumiseen
Virtanen on käyttänyt tutkimuksessaan DRAMMA-mallia, jossa on kuusi erilaista palautumiskokemusta. Lue kuvaukset ja mieti, miten hyvin ne toteutuvat omassa elämässäsi.
D niin kuin detachment eli työstä irrottautuminen
Pyörivätkö työasiat mielessäsi häiritsevän paljon työajan ulkopuolella? Irrottautumisella tarkoiteaan sitä, että työtehtävien tekeminen ja ajatteleminen loppuu. Palautumisen kannalta on tärkeää olla niitä hetkiä, jolloin ei ole kiirettä, vastuuta tai painetta oppia ja kehittyä.
Kokeile näitä irrottautumiseen:
- Rajaa työaikasi selkeästi.
- Sovi työpaikalla työsähköpostien ja -viestien lukemiseen pelisäännöt. Milloin on pakko olla tavoitettavissa ja milloin ei?
- Jos työskentelet kotona, siivoa työvälineet pois silmistä tai mahdollisuuksien mukaan järjestä erillinen työskentelynurkkaus.
- Mieti itsellesi sopiva rutiini, jolla päätät työpäivän. Siihen voi liittyä esimerkiksi laitteiden sulkemista ja to do-listan tekemistä.
R niin kuin relaxation eli rentoutuminen
Kuinka usein tunnet olosi rentoutuneeksi? Onko rentoutumisen tunne sinulle harvinainen? Rentoutuessa vireystila rauhoittuu ja aktiivisuuden taso pysyy matalalla. Rentoutumista ei siis tapahdu juoksulenkillä tai somea selatessa, vaikka ne tuntuisivatkin virkistäviltä tai mielekkäiltä. Rentoutuessa sekä keho että mieli lepäävät.
Kokeile näitä rentoutumiseen:
- Hengitä viisi kertaa rauhassa ja hengitykseen keskittyen sisään ja ulos.
- Kokeile rauhallista joogaa tai venyttelyä.
- Rentoutuminen voi joskus olla helpompaa fyysisen aktiivisuuden jälkeen.
- Sauna on oiva paikka rentoutumiselle!
- Myös sohvalla makoilu ja television katseleminen voi olla rentouttavaa. Uskalla heittää vapaalle ja nauttia löysäilystä!
A niin kuin autonomy eli omaehtoisuus
Kuinka paljon ehdit vapaa-aikanasi tehdä itsellesi aidosti mieluisia asioita? Omaehtoisuus toteutuu esimerkiksi silloin, kun ihmisellä on mahdollisuus tehdä omiin arvoihin ja kiinnostuksen kohteisiin sopivia asioita. Omaehtoisuuden vastakohta on jatkuva ulkopuolisiin odotuksiin vastaaminen.
Kokeile näitä omaehtoisuuteen:
- Järjestä säännöllisesti omaa aikaa, jolloin voit tehdä mitä haluat.
- Pohdiskele, mille ja kenelle haluat ehdottomasti varata aikaasi.
- Huomaa ne asiat, joita teet vapaa-aikanasi vain velvollisuudentunnosta. Mieti, voisiko niitä poistaa tai ainakin vähentää.
M niin kuin mastery eli taidonhallinta
Koetko vapaa-aikanasi onnistumisen tai uuden oppimisen elämyksiä? Taidonhallinnassa on kyse taitojen ja tietojen laajentamisesta sekä uudelle altistumisesta. Itsensä kehittäminen ja uudelle altistaminen vaativat ponnistelua, mutta tutkimusten mukaan ne auttavat myös rakentamaan uusia voimavaroja.
Kokeile näitä taidonhallintaan:
- Aloita jokin harrastus tai vapaaehtoistyö, jossa voi oppia uutta.
- Kirjoista, elokuvista, taidenäyttelyistä ja kulttuurista ylipäätään voi saada uusia ajatuksia, näkemyksiä ja tietoja.
- Käy tutustumassa johonkin uuteen paikkaan.
- Kokeile uutta liikuntalajia tai ryhmäliikuntatuntia.
M niin kuin meaning eli merkityksellisyys
Tuntuuko siltä, että elämäsi on tärkeää ja merkityksellistä? Merkityksellisyys voi tarkoittaa eri ihmisille erilaisia asioita. Se voi perustua esimerkiksi vapaaehtoistyöhön, toisten auttamiseen, luovaan tuotteliaisuuteen, toimiviin arkirutiineihin tai lasten kasvattamiseen.
Kokeile näitä merkityksellisyyteen:
- Tutki omaa arvomaailmaasi ja mieti, miten arvot voisivat näkyä elämässäsi.
- Keksi oma tapasi auttaa muita ihmisiä, eläimiä tai luontoa.
- Vaali ihmissuhteitasi.
A niin kuin affiliation eli yhteenkuuluvuus
Onko sinulla tärkeitä ihmissuhteita tai ryhmiä? Yksi tärkeimmistä psykologisista perustarpeistamme on läheisyyden ja yhteyden tunne toisiin ihmisiin. Tärkeää ei ole ihmissuhteiden määrä vaan laatu. Hyvissä ihmissuhteissa ja ryhmissä saa tulla nähdyksi, kohdatuksi ja arvostetuksi.
Kokeile näitä yhteenkuuluvuuteen:
- Vahvista tunneyhteyttä tärkeisiin ihmisiin läsnäololla ja turvallisuuden kokemuksen vaalimisella.
- Puhu läheiselle avoimesti tunteistasi, toiveistasi ja ajatuksistasi. Kuuntele, mitä toisella on sanottavaa.
- Ryhmiin ja yhteisöihin voi päästä mukaan esimerkiksi harrastusten tai (vapaaehtois)töiden kautta.
Lue seuraavaksi:
- Tunnista suurimmat energiavarkaat ja kokeile energiaa lisääviä harjoituksia: Vinkit energisempään elämään
- Jos mietit, oletko uupunut vai vain vähän väsynyt: Tunnista uupumisen varoitusmerkit
- Vinkkejä työn tauottamiseen ja jokapäiväiseen elpymiseen: Vinkit parempaan taukokulttuuriin