Arki haltuun mealpreppauksen avulla

Haluaisitko olla päivästä toiseen energinen, tuntea hallitsevasi omaa elämääsi ja kaiken lisäksi säästää rahaa? Oletko kyllästynyt siihen, että olet taas nälkäisenä kaupassa tai joudut hakemaan noutoruokaa, koska jääkaapissa ei ole mitään järkevää syötävää? Ota arki haltuun mealpreppauksen avulla!

Mealpreppaus eli ruokailun esivalmistelu tarkoittaa yksinkertaisesti sitä, että suunnittelet ja ennakoit tulevia aterioita. Teet siis ruokaa ja ruokaostoksia silloin kun sinulla on aikaa ja valmistat ruokaa ennakkoon pidemmälle ajalle.

Säännöllinen ruokarytmi auttaa pitämään energian tasaisena ympäri vuorokauden sekä auttaa painonhallinnassa. Ruokarytmin pitäminen säännöllisenä on huomattavasti helpompaa, jos olet suunnitellut etukäteen mitä ja milloin syöt. Elämässä tulee aina yllättäviä käänteitä ja ruokarytmi saattaa venähtää, mutta kun sinulla on ollut edes joku suunnitelma, eivät yllättävät käänteet heilauta elämääsi niin paljoa.

Suunnittelun ja ennakoinnin ansiosta et joudu menemään koskaan nälkäisenä kauppaan, vaan sinulla on aina ruokaa kaapissa ja voit mennä kauppaan vasta syömisen jälkeen. Verensokerit tasaisena on helpompi tehdä hyviä päätöksiä kauppareissulla. Kaiken lisäksi mealpreppauksen avulla saat ruokaa heti kun sinulla iskee nälkä, koska aiemmin valmistamasi annos on lämmittämistä vailla valmis – paljon nopeammin siis kuin vaikka noutoruuan kuljetuksessa kestäisi.

Miten mealpreppaus sitten tapahtuu?

Tärkeintä on suunnitelmallisuus. Pohdi kalenterisi avulla, milloin ehdit ja milloin et ehdi käydä kaupassa tai valmistaa ruokaa. Käy kaupassa ja valmista ruokaa silloin kuin ehdit, älä silloin kun on pakko eli kun sinulla on jo nälkä eikä mitään syötävää valmiina. Olet siis koko ajan askeleen edellä. Kun tiedät, milloin ehdit käydä kaupassa ja kokata, tiedät myös, moneksiko päiväksi sinun täytyy ostaa kerralla ruokaa. Osta kaupasta sellaisia ruoka-aineita varastoon, että sinulla on kaapissa aina jotain, josta voit nopeasti valmistaa ruokaa. Hyvin säilyviä ruoka-aineita, joista saat nopeasti valmistettua ruokaa ovat esimerkiksi pastat, riisit, kananmunat, juurekset, vihannekset, pähkinät ja säilykkeet.

Sen lisäksi, että sinulla on aina kaapeissa varalta kuiva-aineita, joista on helppo valmistaa ruokaa, osta kauppareissulla tuoreita aineksia, jotka sopivat seuraavan viikon ruokiisi. Suunnittele mitä aiot tehdä ruuaksi ja valmista ruokaa isompi annos kerrallaan. Jos ruoka-aineita jää yli, pyri hyödyntämään ylijääneet ainekset seuraavassa ruuassa. Näin minimoit hävikin, jolloin sekä ympäristö että lompakkosi kiittävät.

Kun olet valmistanut isomman annoksen ruokaa, jaa se yhden annoksen kokoisiin muovi- tai lasirasioihin. Rasia on helppo ottaa mukaan töihin ja lämmittää siellä. Kun annokset ovat samankokoisia, tiedät aina, että tulet kylläiseksi ateriasta, muttet ähkyyn. Samoin voit aina jääkaappiin katsoessasi laskea jäljellä olevista rasioista paljonko ruokaa on jäljellä eli milloin sinun täytyy ensi kerran tehdä ruokaa.

Jos et tykkää lämmittää ruokaa, voit esivalmistella ruuan esimerkiksi pilkkomalla etukäteen ateriaan tulevat kasvikset. Tällöin ruuan valmistamiseen ei mene niin kauan aikaa kuin normaalisti. Voit esivalmistella silloin kun sinulla on parhaiten aikaa.

Uusien tapojen opettelu vie aina alkuun aikaa ja energiaa, joten älä hämäänny siitä! Kun jaksat opetella uuden tavan arkesi pyörittämiseen ja saat arkiruokailusta rutiinia, huomaat kuinka paljon aikaa, rahaa ja energiaa lopulta säästät. Olisiko tänään uuden arkesi ensimmäinen päivä?

Kokeile näitä vinkkejä ja ota arki haltuun mealpreppauksen avulla. Lue myös arjen pienistä, terveellisistä tavoista täältä.

 

Teksti: Anniina Filppula, Fressi Fysioterapeutti & Trainer

 

Scroll to Top