Tauko on tarpeen! Ihmisen pitäisi elpyä ja palautua ihan jokainen päivä - pelkät lomat pari kertaa vuodessa eivät riitä. Millaisia taukoja meidän tulisi pitää, kuinka usein ja mitä käytännön hyötyä tauottamisesta on? Entä mitä tauolla kannattaisi tehdä?
Tässä kirjoituksessa on käytetty Minna Huotilaisen teosta Aivosi tarvitsevat tauon – taukokulttuurin elvytysopas (2021), joka on saatu arvostelukappaleena Tuuma-kustannukselta. Minna Huotilainen on Helsingin yliopiston kasvatustieteen professori.
Silloin kun on kiire, tuntuu loogiselta nipistää ylimääräisistä tauoista. Vieläpä kun tekee kahta tai useampaa hommaa yhtä aikaa, niin tehokkuus sen kuin lisääntyy! Näinhän sitä voisi kuvitella, mutta tosiasiassa se on juuri toisinpäin.
Ensinnäkin monen asian puuhaaminen ja jatkuva toimeliaisuus heikentävät pidemmän päälle keskittymiskykyä. Aiheesta voit lukea lisää täältä. Toisekseen taukojen pitäminen mahdollistaa aivojen koko potentiaalin hyödyntämisen. Taukojen pitämisen hyödyt voidaan jakaa neljään eri päälajiin:
- Ehkäisee työuupumusta.
- Parantaa luovuutta ja ongelmanratkaisukykyä ja siten työn tuottavuutta.
- Yhdessä vietetyt tauot lisäävät luottamusta ja yhteistyötä.
- Pidentää työurien kestoa ja työssä jaksamista.
Tauottaminen hyödyttää siis sekä yksilöä että yrityksiä. Tuottavuuden ja tehokkuuden lisääntymisen lisäksi riittävät tauot parantavat ihmisen elämänlaatua ja kokonaisvaltaista hyvinvointia.
Tauon paikka! Mitä tauolla pitäisi tehdä?
Toivottavasti olen saanut sinut vakuuttumaan säännöllisten taukojen pitämisen tärkeydestä. Mutta mitä tauon aikana pitäisi tehdä? Periaatteessa tauoilla voi tehdä mitä tahansa. Kokosin tähän muutamia taukovinkkejä, joista voit valita itsellesi parhaiten sopivat.
- Jos teet työtä istuen, kannattaa tauko viettää toisessa asennossa. Fyysistä työtä tekevälle istumistauko voi kuitenkin tehdä hyvää. Lue lisää liiallisen istumisen haitoista täältä.
- Jos kaipaat mielen tyhjentämistä ja rauhoittumista, kokeile vaikkapa mindfulnessia, käsitöitä tai värityskirjaa.
- Piristystä ja mielen tyhjentymistä voi saada nopealla fyysisellä aktiviteetilla kuten kyykyillä, reippaalla kävelyllä tai nopealla jumpalla. Myös venyttelyhetki, jossa venyttelee kehoa ja notkistaa selkää piristää ja saa olon vetreäksi.
- Työkavereiden kanssa jutustelu aiheesta kuin aiheesta on monelle voimaannuttavaa taukotekemistä.
- Tauon voi käyttää myös somettamiseen, varsinkin jos tekee fyysistä työtä. Istumatyöläisen kannattaa ottaa huomioon, että puhelimen selailu tapahtuu usein passiivisessa asennossa, joka ei tuo istumatyöhön kaivattua liikettä. Jos kännykän selailu saa olon levottomaksi tai väsyneeksi, kannattaa tauoilla tehdä ainakin välillä jotain muutakin.
- Espanjalaiset viettävät siestaa ja japanilaisillakin on tapana torkahtaa omalla työpisteellään lounaan jälkeen. Meillä Suomessa päiväunikulttuuri kukoistaa ainoastaan päiväkoti-ikäisillä, vaikka lyhyiden päiväunien on todettu olevan monilla tavoilla hyödyksi. Varsinkin etätöissä on helppo kokeilla päiväunia. Syö lounas, tee muutaman minuutin kävely ja käy sitten sohvalle tai sängylle hetkeksi pitkäkseen. Laita herätyskello soimaan 10-30 minuutin päähän, äläkä nuku sen pidempään. Ei haittaa, vaikka et nukahtaisi. Virkistymiseen riittää hyvin se, että makoilee ja ummistaa silmänsä hetkeksi.
Elvyttäviä ja virkistäviä taukoja teille kaikille!