Monesti ajattelemme, että fysioterapia kuuluu vain niille, jotka kuntouttavat tiettyä vammaa. Perinteisestä ajattelusta poiketen fysioterapia on erinomainen tuki jokaiselle, myös täysin terveelle, treenaajalle.
”Mutta kun fysioterapia on vaan niitä tylsiä kuminauhajumppia”
Kuntosaliharjoittelussa on hyvä ottaa fysioterapian ammattilainen oppaaksi ja varata aika ohjaukseen ja ohjelman laadintaan. Tällöin varmistetaan hyvät sekä lyhyen, että pitkän aikavälin tavoitteet ja itse tekemisessä oikeanlainen suoritustekniikka. Fysioterapeutilta saa tietoa siitä, millaisilla laitteilla tulisi harjoitella mitäkin lihasryhmää ajatellen, miten lämmitellä aluksi ja miten jäähdytellä lopuksi. Monesti myös aloittavalle harrastajalle jonkun toisen seurassa tekeminen on motivoivampaa.
Mitä fysioterapeutin kanssa tehdään?
Fysioterapeutti osaa ottaa asiakkaan kokonaisvaltaisesti huomioon sekä huomioida myös mahdolliset tuki- ja liikuntaelimistön vaivat ja sopeuttaa ne treeniohjelmaan. Fysioterapeutti osaa tulkita, millaista
kuntosaliharjoittelua asiakas tarvitsee ja asiakaslähtöisesti suunnitella asiakkaan kanssa millainen harjoittelu olisi hänelle hyväksi. Fysioterapeutin ollessa ammattihenkilö, räätälöi hän asiakkaalle yksilöllisesti tarvittavan ohjelman.
Hyvä fysioterapia sisältää tehokasta harjoittelua asiakkaan tarpeiden mukaisesti. Tämä voi sisältää esimerkiksi liikkuvuusharjoittelua, voimaharjoittelua, lihasepätasapainon parantamista tai ergonomista ohjausta työn sujuvoittamiseksi. Hyvän fysioterapian tavoitteena on parantaa asiakkaan elämänlaatua.
Fysioterapeutin tehtävä on myös yhtä lailla ennaltaehkäistä mahdollisia vammoja kuin kuntouttaa ilmaantuviakin vaivoja. Ennaltaehkäisevä työ on monesti myös paljon helpompaa ja fiksumpaa kuin jo syntyneen tai olemassa olevan vaivan hoito. Fysioterapeutin valmennusohjeet takaavat sen, ettei harjoittelu ainakaan jää siitä kiinni, ettei tiedä mitä kuntosalilla pitäisi tehdä tai että urheiluvammoja ilmenisi vääristä suoritustekniikoista johtuen.
Fysioterapeutin työ on paljon muutakin kuin tylsiä kuminauhajumppia. Tietenkin niitäkin joskus tehdään, koska ne ovat oikeasti hyödyllisiä joissakin tilanteissa. Työn tulisi kuitenkin olla aina asiakaslähtöistä ja perustua asiakkaan omiin tarpeisiin ja tavoitteisiin. Toiminta tapahtuu yhteistyössä asiakkaan kanssa. Hyvä fysioterapia yhdistettynä kuntosaliharjoitteluun on monipuolista, ja ennen kaikkea ennaltaehkäisevää. Tähän jokaisen kuntosalilla treenaavan tulisi kiinnittää huomiota.
Monesti lähdetään treenaamaan sata lasissa, kun löydetään kiinnostus ja innostus uutta lajia kohtaan. Mutta osataanko asiat tehdä oikein? Miten toteutetaan oikeanlainen lämmittely ja liikkuvuusharjoittelu? Entä hallinta? Monipuolinen harjoittelu on monen asian summa. Jotta tämä onnistuu, pitäisi ihmisten ottaa matalemmalla kynnyksellä fysioterapeuttiin yhteyttä ja lähteä yhdessä kohti aktiivisempaa elämäntapaa turvallisen kuntosaliharjoittelun myötä.
Mitä fysioterapia Fressillä tarkoittaa? Lue lisää täältä.
Teksti: Jessica Vahtola, Fysioterapeutti