Ruuhkavuosien ei tarvitse olla selviytymistä – kiireisestäkin arjesta on mahdollista rakentaa toimiva, hyvä ja onnellinen

Jossain vaiheessa elämää voi huomata, että arki on täyttynyt kaikesta muusta kuin omasta ajasta. Lasten harrastuksia, synttärijuhlien järkkäämisiä, talkootöitä, Wilma-viestejä, läksyjen tarkastamista, työkiireitä, ikääntyvästä vanhemmasta huolehtimista ja niin edelleen. Ruuhkavuodet tunnistaa siitä, että valtaosa ajasta kuluu johonkin muuhun kuin itsestä huolehtimiseen.

Tässä kirjoituksessa on käytetty lähteenä Laura Hannolan, Julia Isoniemen, Johanna Kalliomäen, Linda Rautasen, Laura Rönnholmin ja Riina Salmivallin kirjaa Ruuhkavuosiopas (2019),  joka on saatu arvostelukappaleena Tuumakustannukselta.

Monet ajattelevat, että ruuhkavuodet ovat ajanjakso, joka on suoritettava vaikka väkisin ja hampaat irvessä. Ajatellaan, että oma elämä jatkuu taas sitten joskus myöhemmin.

Ruuhkavuosiopas haastaa tämän ajatuksen. Kiireisestäkin arjesta on mahdollista rakentaa toimiva, hyvä ja onnellinen. Elämästä voi tehdä mukavaa tässä ja nyt, eikä tarvitse odottaa tulevaisuuteen. Kirjoittajat lupaavat paljon: voit saada kaiken.

Mutta miten ihmeessä? Ruuhkavuosiopas todellakin antaa tähän kysymykseen vastauksia. Kirjassa on sekä tietoa että erilaisia harjoituksia, joilla omaa elämää voi jäsentää ja järjestää.

Vinkkejä ruuhkavuosiin

Kiireisessä arjessa voi olla syytä pysähtyä hetkeksi pohtimaan sitä, mikä elämässä on tärkeää. Jokaisen elämä on erilainen, ja jokaisella on oma yksilöllinen tapa elää hyvää elämää. Kaikille sopivia patenttiratkaisuja ei siis ole olemassa.

Kokeile: Kirjaa ylös tärkeimmät arvosi ja tutki, miten ne näkyvät arjen konkreettisina tekoina. Esimerkiksi jos arvostat terveyttä, mieti ehditkö käytännössä tehdä tarpeeksi terveyttä edistäviä asioita.

Lue lisää: Arvoista suunta elämäntapamuutokseen

 

Tuntuuko siltä, että elät elämääsi olosuhteiden armoilla? Kun tiedostat ne asiat, joihin voit vaikuttaa ja joihin et voi vaikuttaa, onnistut suuntaamaan energiasi järkevämmin.

Kokeile: Listaa arkesi kuormittavia tekijöitä. Luokittele asiat sen mukaan, kuinka paljon voit niihin vaikuttaa. Säätila? Sopeudu. Uhmaikäinen lapsi? Vaikuta parhaasi mukaan. Väsymys? Tee järkeviä valintoja ja toteuta ne.

 

Ruuhkavuosissa tekemättömien töiden lista voi tuntua loputtomalta. Kun yhden homman saa tehtyä, tilalle voi tulla kaksi lisää. Koska aika on arjessa ja koko elämässä rajallista, on syytä priorisoida.

Kokeile: Kirjoita ylös kaikki asiat, jotka sinun mielestäsi pitäisi saada tehtyä. Luokittele asiat kiireellisiin ja kiireettömiin. Jaa asiat edelleen tärkeisiin ja ei niin tärkeisiin. Vastaavanlaista luokittelua voi tehdä rutiininomaisesti vaikka viikkotasolla. Kokeile joskus jättää ei-tärkeät asiat kokonaan tekemättä.

 

Jos kotityöt tuntuvat kuormittavan kohtuuttomasti, on syytä pohtia sitä, miten taakkaa saisi helpotettua. Kaikkea ei tarvitse tehdä itse.

Kokeile:

· Selvitä palvelujen hintoja. Kannattaisiko sijoittaa esimerkiksi kotisiivoukseen, kauppakassien kotiinkuljetukseen tai lastenhoitajaan?

· Listaa sinua eniten kuormittavat kotityöt ja mieti, voisiko joku muu huolehtia niistä tai voisiko niiden määrää jollakin tapaa vähentää.

· Tunnista metatyö ja sen jakautuminen perheen aikuisten ja isompien lasten välillä.

· Laske vaatimustasoa. Tarvitseeko lakanat välttämättä vaihtaa joka viikko? Pitääkö tomaattikastike tehdä aina itse? Tarvitseeko vaatteet viikata?

· Verkostoidu ja yhdistä voimasi lähipiirin kanssa esimerkiksi lastenhoidossa. Löytyykö naapurustosta samanikäisiä lapsia, jolloin lapset voisivat joskus olla jommankumman perheen aikuisen hoidossa? Onko lapsesi löytänyt päiväkodista ystävän? Voisiko lapset käydä joskus toistensa luona leikkimässä? Löytyykö lähistöltä puistotätiä tai mahdollistaisiko kuntosalin lapsiparkki?

 

Joskus kiireen tuntua aiheuttavat arjen aikasyöpöt, jotka monet liittyvät sosiaaliseen mediaan ja älypuhelimiin. Esimerkiksi somevirran selaamiseen saattaa mennä yllättävän paljon aikaa. Kyse ei ole siitä, etteikö someen, tv-sarjoihin ja nettishoppailuun saisi mennä aikaa. Kyse on siitä, että teet tietoisen valinnan ajankäytöstäsi ja tunnistat aikasyöpöt.

Kokeile: Mieti ajankäyttöäsi ja sitä, miten eri asiat lisäävät hyvinvointiasi ja jotka tukevat arvojesi toteutumista. Pohdi, haluaisitko vähentää jollekin aikavarkaalle luovuttamaasi aikaa, ja miten käyttäisit ajan paremmin.

 

Mikä on sinun vinkkisi ruuhkavuosiin?

Scroll to Top