Tunnesyömisellä tarkoitetaan syömistä, joka tapahtuu ensisijaisesti tunteiden ohjaamana. Tunteita pyritään säätelemään syömisen, syömättömyyden ja erilaisten ruokien avulla. Tunnesyömiseksi voidaan laskea myös tilanteet, joissa ulkoiset ärsykkeet (esim. kuvat, tuoksut, ruoan saatavuus) saavat aikaan pakonomaisen halun syödä.
Tässä kirjoituksessa on käytetty lähteenä Anette Palssan ja Maare Kauppisen kirjaa Tunne syöminen – Löydä terve suhde itseesi ja ruokaan (2018), joka on saatu Tammelta arvostelukappaleena.
Tunnesyöminen on usein tiedostamatonta. Se tarkoittaa, että syömisen aloittamisen päätöstä ei osaa jälkikäteen kuvailla ja että tilanteeseen ylipäätään havahtuu vasta syömistilanteen jälkeen. Käsi vie ruokaa suuhun ennen kuin ehtii edes ajatella.
Käytännössä jokainen meistä syö joskus enemmän tunteella kuin fysiologisella tarpeella. Asialle on kuitenkin syytä tehdä jotain, jos kokee tunnesyöminen itselle ongelmalliseksi tai haitalliseksi.
Tunnesyömisen hoito
Ensimmäinen askel tunnesyömisen hoidossa on laihdutuksen lopettaminen. Ammattilaisen kanssa tunnesyömistä voi hoitaa esimerkiksi erilaisten kognitiivisten terapioiden menetelmillä. Palssan ja Kauppisen Tunne syöminen -kirjassa esitellään yli 50 erilaista harjoitusta, joilla tunnesyömistä voi käsitellä.
Kirjoitin aiemmin siitä, kuinka pohja elämäntapamuutokselle kannattaa luoda arvotyöskentelyn. Myös Palssan ja Kauppisen kirjassa nostetaan arvojen mukainen arki yhdeksi hoitomuodoksi, kun halutaan saada tunnesyöminen hallintaan. Yksinkertaistettuna arvotyöskentelyssä mietitään, mikä on itselle tärkeää ja minkälaisia valintoja arjessa tulisi tehdä näiden tärkeiden asioiden toteuttamiseksi.
Tunnesyömisestä kärsivän kannattaa kokeilla myös mindfulnessia, eli hyväksyvää tietoista läsnäoloa tai meditaatioharjoituksia. Myös tunteiden hyväksyminen ja tunnistaminen auttavat soveltamaan tietoa osaksi omaa arkea.
Tunnesyöminen vahvistuu, jos ihminen pitää itseään nälässä ja syö liian vähän. Meistä jokaisesta voi tulla tunnesyöjä, jos nukkuu huonosti, tekee pitkän työpäivän ja syö sen aikana liian vähän. Siksi tunnesyömisen hoidossa on tärkeä huolehtia riittävästä syömisestä. Säännöllinen ruokarytmi ja 4-5 ateriaa vuorokaudessa ovat usein toimiva apu tähän ongelmaan.
Harjoituksia tunnesyömiseen
Palssan ja Kauppisen kirjassa on yli 50 erilaista harjoitusta, joita voi tehdä itsenäisesti. Esittelen tässä lyhyesti kaksi kirjan harjoitusta.
30 sekuntia. Harjoituksen tarkoitus on auttaa tekemään tietoisia valintoja. Sen voi tehdä missä tahansa tilanteessa, jossa esimerkiksi aiot syödä jotakin tai jossa huomaat saaneesi jonkin mieliteon. Pysähdy ja tunne kehon asento. Hengitä muutaman kerran syvään ja aisti hengityksen liikkeet. Tiedosta, mitä olet tekemässä, mitä olet syömässä, oletko nälkäinen ja oletko tekemässä tietoista valintaa, joka on arvojesi mukainen. Tee valinta ja vie toiminta tietoisesti loppuun. Harjoitus ei ole epäonnistunut, jos päätät esimerkiksi syödä jonkin epäterveellisen ruoan, sillä niiden syöminen ei ole yksiselitteisesti väärin. Tärkeää on kuitenkin tehdä valinnat tietoisesti ja sitten myös hyväksyä ne.
Tunteiden tunteminen. Harjoituksen tarkoitus on oppia tuntemaan, tunnistamaan ja hyväksymään tunteita. Tunnista tällä hetkellä päällimmäinen tunne ja nimeä se. Missä ja miltä se tuntuu? Mieti, mikä on saanut aikaan tunteen ja mitkä asiat ovat siihen vaikuttaneet. Keskity siihen, ettet pyri tekemään tunteelle mitään. Vaikka se tuntuisi ikävältä, hengitä tuntemuksesi ja tunteesi kanssa. (Lappalainen & Lappalainen)