Kuinka paljon on sopivasti – asiantuntija kertoo, miten Firstbeat -mittauksesta saatuja tuloksia voidaan hyödyntää liikunnan oikeassa annostelussa

Firstbeat-mittaus on sydämen sykevälivaihteluun perustuva mittaus, jonka avulla arvioidaan stressin ja palautumisen tasapainoa, unen palauttavuutta, liikunnan terveysvaikutuksia ja myös työn kuormittavuutta. Mittaus on oiva työkalu meille valmentajille, sillä sen avulla voimme parhaalla mahdollisella tavalla annostella asiakkaillemme oikean määrän harjoituksia, oikean intensiteetin (kuormittavuuden treeneissä) sekä huolehtia riittävästä määrästä palauttavaa treeniä ja lepoa.

​Stressin ja palautumisen tasapaino

Mittausraportista nähdään päivän stressaavimmat ja palauttavimmat ajankohdat sekä stressin ja palautumisen kokonaismäärän kolmen vuorokauden ajalta. Erityistä raportissa on se, että saamme selville, mitkä tapahtumat kunkin asiakkaan arjessa vaikuttavat fyysisen stressitason nousuun tai laskuun. Voimme esimerkiksi tarkastella onko  TV:n katselu illalla yhtä palauttavaa kuin kirjan lukeminen tai oliko jooga yhtä palauttavaa kuin rauhallinen kävely. Mittauksessa näkyy myös asiakkaan työelämän jatkuva kiire esimerkiksi työelämän haasteet, harrastukset, perhe ja kotiaskareet. Oleellista on kuitenkin palautumisen määrä suhteessa fyysiseen kuormitukseen. Tarkka tieto stressin ja palautumisen tasapainosta saadaan tarkastelemalla autonomisen hermoston reaktioita, jotka näkyvät muutoksina sykevälivaihtelussa.

Unen palauttavuus

Mittaus arvioi myös unen palauttavuutta. Unen palauttavuuteen vaikuttavat suuresti sen pituus ja laatu, mutta myös edeltävän päivän tapahtumat. Saatujen tulosten perusteella voidaan arvioida, oliko uniaika ja palautuminen riittävää. Mittauksen avulla voimme myös tunnistaa unta häiritsevät tekijät ja tämän kautta tehdä muutoksia hyvän unen saamiseksi, esim. vaikuttaa nukkumisolosuhteisiin sekä keskittyä siihen, mitä asiakkaan kannattaisi tehdä unta edeltävinä tunteina. Yleisiä syitä, jotka vaikuttavat unen laatuun ovat esim. myöhään työskenteleminen, psyykkinen terveys, treenaaminen liian myöhään ennen nukkumaanmenoa sekä alkoholin nauttiminen.

Liikunnan terveysvaikutukset

Hyvinvointianalyysi kertoo asiakkaan sykkeiden sekä fyysisen aktiivisuuden perusteella liikunnan vaikutuksista terveyteen ja kuntoon. Raportti antaa liikuntapisteet, jotka kertovat liikunnan keston ja tehon suhteessa terveyssuosituksiin. Myös yksittäisen harjoituksen kuormittavuutta pystytään tarkastella. Mittauksen aikana voidaan toteuttaa myös helppo 30 min kävelytesti, jonka avulla saadaan luotettavaa tietoa asiakkaan kuntotasosta.

Firstbeat työkaluna valmennuksessa

Valmentajan tavoitteena on löytää jokaiselle asiakkaalle tavoitteisiin, kuntotasoon ja palautumisen tilaan nähden sopiva liikunta-annostus valmennusjakson aikana.  Raportti on tukenamme arvioidessamme kokonaiskuormituksen tilaa asiakkaan omien tuntemusten ohella. Firstbeat -mittauksen avulla tiedämme paremmin pitääkö esimerkiksi tulevaan treenijaksoon lisätä enemmän palauttavaa liikuntaa. Joskus asiakkaan stressitasot ovat korkeat työn tai muun elämän kuormituksen takia ja silloin on parempi vetää hieman jarrua harjoitusten määrässä ja tehossa. Elämän tuoma kokonaisrasitus on tärkeä huomioida harjoitusten suunnittelussa, jotta hermosto palautuu ja jaksamme tehdä arjessa normaaleja asioita väsymättä herkästi. Myös pienillä muutoksilla arjessa, voimme vaikuttaa kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin ja elämän laatuun.

Miksi Firstbeat?

  • Stressireaktioiden ja palauttavien hetkien tunnistaminen
  • Palautumisen riittävyyden arviointi
  • Unen määrän ja laadun arviointi
  • Liikunnan riittävyys verrattuna terveys- ja kuntoliikuntasuosituksiin
  • Kuntotaso
  • Kokonaisenergiankulutus

 

Sinulla on nyt Fressiolo -blogin lukijana oiva mahdollisuus tilata Firstbeat -hyvinvointianalyysi erityiseen kampanjahintaan Fressin verkkokaupan kautta (toimi heti, etu voimassa rajoitetun ajan). Mittaus sisältää sekä itse mittauksen että tulosten läpikäynnin henkilökohtaisesti Fressin Firstbeat -asiantuntijan kanssa.

 

Teksti: Fressi Myyrmäki, Fressi trainer Linda Björklund

 

Scroll to Top