Fiksu painonpudotus -ovatko dieetit uhka vai mahdollisuus?

Kun lämpötilat nousevat ja mediat alkavat täyttyä dieettivinkeistä, alkaa painonpudotus olla yhä useamman huulilla.

Ensimmäiseksi on hyvä todeta – painonpudotus ei ole ydinfysiikkaa. Kun kulutat enemmän kuin syöt, laihdut. Päinvastoin, kun syöt enemmän kuin kulutat, paino nousee. Kun lähdetään pudottamaan painoa, fiksu ja johdonmukainen suunnitelma on kaiken perusta ja kalorimääriä on syytä pudottaa pikkuhiljaa. Kaikkia muutoksia ei kannata tehdä yhdellä kertaa, vaikka mieli tekisi -keho pyrkii sopeutumaan parhaansa mukaan muutoksiin. Myös liikunnan määrää on hyvä lisätä asteittain.

Painonpudotuksessa tärkeintä on syödä säännöllisesti puhdasta, ravintoarvoiltaan laadukasta ruokaa. Ateriankorvikkeet eivät ole suositeltavia täyspainoisen ruokavalion tilalla: raaka-aineet ovat usein heikkolaatuisia, sokerin määrä korkea, proteiinin laatu kehno. Ei ole olemassa tuotetta tai brändiä, jolla olisi ”suuri salaisuus” painon putoamiseen -päinvastoin, jos törmää tällaiseen markkinointiin, hälytyskellojen kannattaa soida. Pikadieetit sopivat harvoille, eivätkä ne takaa pysyviä tuloksia.

Moni tipahtaa sudenkuoppaan alun innostuksessa ja kalorit tiputetaan heti liian alas: maltti on valttia tässäkin asiassa. Hyvä tahti painonpudotukseen on noin 0,5 kg / viikko, riippuen toki lähtöpainosta. Aluksi paino saattaa tippua nopeastikin nesteiden vähentyessä. Usein tämän jälkeen painon lasku hidastuu ja saattaa jopa hetkellisesti pysähtyä. Tärkeää on pitää omasta suunnitelmastaan kiinni ja pysyä motivoituneena, vaikka tulosten saavuttaminen veisi aikaa.

Painoa ei voi pudottaa ikuisesti ja kurinalaisen syömisen jälkeen annoskokoja tulisi nostaa asteittain. Vaikka tekisi mieli ahmia, se on epäterveellistä ja todennäköisesti palauttaa painonpudottajan samaan (tai jopa pahempaan) tilanteeseen kuin ennen dieettiä.

Kilpaurheilijoiden dieetit ovat asia erikseen, peruskuntoilijalle suositeltavampaa on tehdä pikadieettien sijasta pysyviä muutoksia elämäntapoihin. Hyvää apua saa esimerkiksi personal trainerilta tai muulta koulutetulta alan ammattilaiselta. Voit myös itsenäisesti tehdä ruokapäiväkirjaa ja miettiä, mitä mahdollisia kaloripommeja ruokavaliosi sisältää (piilosokereita, tottumuksia, stressisyömistä…). Kun vähennät huonoja tottumuksia yksi kerrallaan, kiinnität huomiota tasapainoiseen ja laadukkaaseen ruokavalioon sekä riittävään, mieleiseen liikuntaan, tulokset syntyvät kituuttamisen sijaan kuin luonnostaan.

Suurin osa painonpudottajista etsii pysyvää muutosta. Oikotietä onneen ei valitettavasti ole: jos etsitään pitkäaikaisia tuloksia, myös muutosten on oltava pitkäaikaisia.

 

Scroll to Top