Liikkuminen terveenä on nautinto ja parhain kehitys harjoittelusta saadaan terveistä harjoituspäivistä. Kipu ja vaiva usein nakertavat harjoittelumotivaatiota, joten aktiivisen elämäntavan ylläpitäminen vaatii usein viisaita valintoja ja fiksua treeniä.
Aktiivinen fysioterapia tukee liikkujan harrastamista ja auttaa ennaltaehkäisemään vaivoja. Fysioterapian tavoitteena on tarjota terveitä harjoituspäiviä ja tukea asiakkaan fyysistä suorituskykyä. Tehokas kuntoutus pohjautuu aktiiviseen liikkeeseen, jossa asiakasta kuormitetaan monipuolisesti. Kun kyseessä on urheilulajin harrastaja, kuntoutuksessa huomioidaan lajin asettamat vaatimukset. Valinnat kuntoutuksessa pohjautuvat fysioterapeutin tekemään alkututkimukseen sekä asiakkaan tavoitteisiin ja toiveisiin.
Ennaltaehkäisyä
Fysioterapia on parhaimmillaan aktiiviliikkujan tukena jo ennen kuin loukkaantumisia pääsee syntymään. Fysioterapeutin tehtävä on auttaa paikkaamaan voimantuoton vuotokohtia. Epätasapainoisuudet kehossa heikentävät voimantuottoa ja ovat mukana synnyttämässä rasitusvaivoja aktiivisesti liikkuvalla. Fysioterapiassa tavoitteena kuntoutumisen lisäksi on voiman, tehojen ja nopeuden lisääntyminen kehon toimintaa tasapainottamalla. Liikkumisen optimoiminen tukee turvallista harjoittelua sekä tuo tehoa liikuntasuoritukseen. Liikkumiseen erikoistunut fysioterapeutti osaa seuloa kehon akileen kantapäät ja tarjoaa sekä suunnitelman että aktiivista kuntoutusta kehon tasapainon kohentumiseksi.
Järkevä harjoittelun ja kuormituksen suunnittelu auttavat ennaltaehkäisyssä. Liian rajut nostot liikunnan määrässä tai kuormituksen määrässä ovat suora riskitekijä vaivojen ilmenemiselle. Järkevästi etenevä harjoittelu antaa pohjan terveille harjoituspäiville. Hyvin aktiivisen treenaajan harjoittelussa on tärkeää ylläpitää sopivaa harjoitteluvolyymia. Volyymin ylläpito sekä korkeat suhteelliset voimatasot ennaltaehkäisevät vaivoja. Fyysisellä suorituskyvyllä on merkitystä.
Kun vaiva iskee
Kun loukkaantuminen tai vaiva pääsevät yllättämään, saadaan fysioterapiasta parhain apu aktiivisin keinoin. Esimerkiksi vamman sattuessa varmin tapa ehkäistä vamman uusiutuminen on lisätä lihasvoimaa vamma-alueelle. Hieronta ja manuaalinen käsittely tukevat harjoittelun ylläpitämistä, mutta ne eivät sitä korvaa. Manuaalisen käsittelyn tarkoitus on ennen kaikkea mahdollistaa aktiivinen harjoittelu.
Kun vaiva iskee, tarvitaan sekä korvaavia että kuntouttavia harjoitteita. Aika auttaa paranemisessa, mutta laakereille ei kannata jäädä lepäämään. Kuntoutuksen aikana fysiikkaa voidaan rakentaa uudelle tasolle. Loukkaantuminen harvemmin poissulkee treeniä. Esimerkiksi oikean polven vamma jättää mahdollisuuden ylävartalon ja vasemman jalan kuormittamiseen. Aktiiviliikkujan kannattaa joka tapauksessa ylläpitää harjoitteluvolyymia kuntoutuksen aikana, jotta paluu lajiharjoitteluun turvallisesti mahdollistuu. Mikäli harjoitteluvolyymi laskee kuntoutuksen aikana, riski uudelle loukkaantumiselle tai vaivalle kasvaa, kun kuntoutuksesta siirrytään normaalin harjoittelun pariin. Aktiivinen harjoittelu palauttaa kehon toimintakykyä ja riittävän harjoitusvolyymin ylläpito mahdollistaa omaan lajiin palaamisen ilman lisäharmeja.
Hyvä fysioterapeutti laittaa hikoilemaan
Hyvä fysioterapeutti uskaltaa kuormittaa asiakasta ja laittaa asiakkaan hikoilemaan. Taito analysoida liikettä ja lajivaatimuksia on keskiössä. Juoksija esimerkiksi tarvitsee hyvän liikkuvuuden lonkan ojennus suuntaan sekä hyvän kyvyn tuottaa voimaa lonkan ojennuksen ääriasennossa. Pesäpalloilija tarvitsee hyvää kiertosuunnan liikkuvuutta olkaniveleen sekä hyvän kyvyn kiihdyttää että jarruttaa heittävän käden liikettä.
Uskallus kuormittaa asiakasta on modernin fysioterapeutin tunnusmerkki – älä tyydy vähempään. Monipuolinen harjoittelu auttaa välttämään rasitusperäisiä vaivoja. Fysioterapiassa keskiössä nykypäivänä ovat voimaharjoittelu, kehon hallintaan tähtäävät toimenpiteet, sopivien liikkuvuuksien palauttaminen sekä lajikohtaisten ominaisuuksien tukeminen aktiivisen kuntoutuksen keinoin. Fysioterapeutti ennen kaikkea laittaa hikoilemaan, motivoi ja tukee urheiluharrastuksen säilymistä.
Kirjoittanut Fressi Fysioterapeutti Johanna Varvikko, Fressi Tikkurila