Stressin hoito ruokavaliolla – kuusi vinkkiä onnistumiseen

Aiemmassa postauksessa kerroin, kuinka stressiä voi ehkäistä ja hoitaa liikunnan avulla. Asiaan liittyy kuitenkin myös paljon muita tekijöitä, ja seuraavaksi käsittelen, miten stressin hoito onnistuu ruokavalion avulla.

Kaikki tietävät, että ravinnolla on suuri merkitys fyysiseen terveyteen. Usein ei tule ajatelleeksi sitä, miten ravintoaineet vaikuttavat myös käytökseen, ajatuksiin ja tunteisiin. Hormonit ovat tärkeässä roolissa stressin kehittymisessä. Ruoka-aineet vaikuttavat hormoneihin, koska ne toimivat sillä ravinnolla, jolla niitä ruokitaan. Vähän ravintoaineita sisältävän ruoan tyhjät kalorit kiihdyttävät niiden geenien toimintaa, jotka edistävät solujen stressi- ja tulehdusreaktioita.

Stressaantuneena tekee usein mieli syödä epäterveellisesti, vaikka erityisesti juuri silloin keho tarvitsisi ravinteikasta ruokaa lievittämään stressireaktiota. Pitkään jatkunneesta stressitilasta elpyminen vaatii kuitenkin aikaa, eikä pelkästään terveellinen ruokavalio auta yksinään. Odotettavissa myöskään ole nopeita ihmeparantumisia. Tosin jo parissa viikossa olo alkaa kohtentua, jos ruokavaliosta poistetaan pahimmat haittatekijät.

Vaikutukset ovat yksilöllisiä, ja toisen keho kestää paljon sellaista, mihin toisen keho reagoi herkemmin. Ravinteikkaan ruoan parantava ja oloa kohtentava vaikutus on kuitenkin ihan jokaisen kohdalla kiistaton.

Serotoniin on yksi tärkeä asia stressin hoidossa ja ennaltaehkäisyssä. Serotoniini pitää yllä stressinsietokykyä ja se tuo levollista mieltä ja hyvää olo tasoittamalla tunnehuippuja. Lisäksi se säätelee ruokarytmiä, ruokahalua, seksuaalisuutta ja osallistuu muistin ja huomiokyvyn hallinnointiin. Serotoniinin puute lisää muun muassa ruokahalua, makeanhimoa, masennusta, ahdistusta ja väsymystä. Elimistö valmistaa seratoniinia tryptofaania sisältävästä ravinnosta.

Kärsitkö pitkäaikaisesta stressistä tai haluatko oppia sietämään stressaavia tilanteita entistä paremmin?

Lue seuraavat kuusi vinkkiä ja varmista, että ne toteutuvat ruokavaliossasi:

  1. Syö säännöllisesti pieniä annoksia, näin verensokeri pysyy tasaisena.
  2. Syö monipuolisesti, jolloin saat todennäköisemmin tarvittavat ravintoaineet.
  3. Syö probiootteja. Tutkimuksissa on havaittu probioottien vaikutus stressioireiden lieventymiseen.
  4. Varmista hyvä serotoniinintaso syömällä tryptofaania sisältäviä ruokia, kuten viikunoita, taateleita, banaaneja, manteleita, kikherneitä, juustoa, papuja, parsaa, tonnikalaa, makrillia, kanaa, kalkkunaa, kananmunia, riistaa ja maitoa.
  5. Syö tarpeeksi proteiinia ja kuitupitoisia hitaita hiilihydraatteja.
  6. Stressi lisää antioksidanttien tarvetta. Niitä saa erityisesti kasviksista, hedelmistä ja marjoista.

 

Lähde:

Asikainen, M. & Tuomilehto, H. 2016. Ravinto, uni, liikunta. Tasapainota keho kuntoon ja taltuta stressi arjen valinnoilla.

Scroll to Top