Tavoitteen asettaminen tekee toiminnasta merkityksellistä. Asetamme tavoitteita esimerkiksi hyvinvointiin liittyen. Se, millä keinoilla siihen pyrkii, riippuu ihmisestä. On tärkeää, että tavoite on toimintaa tukeva ja realistinen. Mitä paremmin tunnet itsesi, sitä paremmin yleensä onnistut. Annan teille kahdeksan hyvää vinkkiä, mitkä koen tarpeelliseksi tavoitteen saavuttamisessa. Tarkastelen aihetta liikunnan ja hyvinvoinnin näkökulmasta.
1. Konkretisoi tavoite
”Haluan rantakuntoon kesään mennessä” tai ”Jätän herkut pois ja alan syömään terveellisesti
VAI
”Haluan korvata rasvamassaa lihasmassalla (kiinteytyminen) käymällä säännöllisesti 3 kertaa kuntosalilla ja kerran juoksulenkillä viikossa tai ”panostan säännölliseen ruokarytmiin syömällä 5 kertaa päivässä ja pitämällä ainoastaan yhden herkuttelupäivän viikossa.
Kumpaan on mielestäsi helpompi tarttua?
2. Pieni askel kerrallaan
Voit asettaa päätavoitteen lisäksi pienempiä välitavoitteita. Lähde liikkeelle helposta tavoitteesta, mikä ei vaadi suuria ponnisteluita. Se on ensimmäinen askel onnistumiseen. Liikunnassa voit ottaa tavoitteeksi, että liikut vähintään 2 kertaa viikossa, joista toinen on lihasvoimaharjoittelua. Ravintopuolella voit lähteä liikkeelle siitä, että pidät aterirytmin säännöllisenä (3-4h välein). Pyri välttämään ääripäitä. Liian radikaalit muutokset eivät johda pysyvään elämänmuutokseen.
3. Muihin vertailu ei ole tarpeellista
Jokaisella on eri lähtökohdat, joten on turha vertailla muihin. Vertailu tuo helposti tyytymättömyyttä omaan tekemiseen, mikä on haitallista tavoitteen saavuttamisessa.
4. Oikeanlainen itsekuri
Liiallinen itsekuri aiheuttaa stressiä. Kulutat kaikki voimavarasi, jos yrität jatkuvasti taistella kehoasi vastaan. Esimerkiksi väsyneenä kova harjoitus tai jatkuva herkkujen välttäminen ei ole fiksua. Välillä on kuitenkin hyvä kieltäytyä houkutuksista. Opit tuntemaan omat rajasi ja etenet kohti tavoitettasi, kun kokeilet eri toimintatapoja.
5. Suunnitelmallisuus ja jaksotus
Suunnittele toimintaasi. Esimerkiksi maanantaina, keskiviikkona ja perjantaina tee lihaskuntoa salilla ja lauantaina aerobinen harjoitus. Oman kehon kuuntelu on tärkeää. Muista pitää myös kevyempiä viikkoja. Voit tehdä esimerkiksi kaksi kovaa treeniviikkoa, jonka jälkeen yksi kevyempi.
6. Hanki treenikaveri tai personal trainer
Tavoitteeseen ei tarvitse ponnistella yksin. Treenikaverin kanssa tekeminen on mukavampaa. Voitte samalla jakaa ajatuksia yhdessä. Jos oikeiden toimintatapojen löytäminen on haastavaa, personal trainerin hankkiminen on oiva vaihtoehto. Tekeminen on mielekästä, kun tietää mitä tekee.
7. Luo itsellesi mieluisat puitteet
Salilla hikoileminen ei ole ainut vaihtoehto. Kesällä ulkona ohjattu kahvakuulatreeni antaa hyvää vaihtelua ja on varmasti yhtä tehokasta! Ruokavalion suhteen välipalan ei tarvitse olla rahkaa ja raejuustoa, vaan voit tehdä proteiinipitoisen smoothien itse tuoreista marjoista ja lisätä joukkoon hieman proteiinijauhetta.
8. Ole armollinen itsellesi
Voit hyvällä omatunnolla jättää salitreenin välistä, jos tunnet itsesi uupuneeksi. Mieluummin lepäät, kun ylirasitat kehoasi. Yhden päivän herkuttelu viikossa ei vaikuta mihinkään, jos perusruokavalio on kunnossa.
Mikko Ahjokannas / Fressi Trainer Tikkurila