Kortisolin kirous.

Työkiireet. Huono unenlaatu. Vielä lunastamattomat uudenvuodenlupaukset. Jatkuvat suorituspaineet. Epäsäännölliset ruokailuajat, puhumattakaan ei-niin-ravintorikkaasta ruokavaliosta ovat omiaan nostamaan kortisolin eli stressihormonin määrää kehossa. Tämän seurauksena keho pyrkii pitämään kiinni viimeiseen saakka rasvavarastoistaan ja stressin aikana tavoitteellinen painonpudotus ja rasvanpolttaminen ovat helposti tuhoontuomittuja.

Vähentääkseen stressitilaa kehossa ja sitä kautta kortisolin määrää, olisi syytä kiinnittää huomioita stressiä aiheuttaviin tekijöihin ja minimoida ainakin niitä tekijöitä, joihin itse voi suoranaisesti vaikuttaa. Laihdutuskuuria ei välttämättä kannata aloittaa uupumuksen tai burnoutin partaalla, eikä rankkaa liikuntaa myöskään univelkaisena.

Moni ajaa nykypäivänä itsensä tietämättään stressin partaalle painonpudotuksen tai liian liikunnan kautta, mitkä ovat suoranaisesti rinnastettavissa kortisoliarvojen kohoamiseen ja ei-toivottujen tulosten syntyyn. Paino ei putoa, rasva ei häviä eikä kunto kehity.
Joskus liikunnan laadun keventäminen ja rentoutusharjoitusten tekeminen saattavat helpottaa tilannetta.

Myös liiallinen ruuan tarkkailu ja ajatteleminen olisi hyvä lopettaa hetkeksi. Riittävä lepo, säännöllinen ja monipuolinen ravinto, sekä alkoholin, tupakoinnin, kahvin ja energiajuomien vähentäminen tai kokonaan lopettaminen yleensä auttavat yhtälailla kortisolitasojen laskuun.

Näillä eväillä uuteen viikkoon!

 

-Heidi-

 

Scroll to Top