Terveen elämän yksinkertaiset ohjeet

Miten nostaa elämänlaatua pienillä, mutta tärkeillä asioilla?

Poimi tästä talteen vinkit, joiden toteuttaminen ei vaadi sirkustemppuja tai taikuutta!


Nuku

  • 7,5-9 tuntia hyvää unta, aina. Myös viikonloppuisin. Ihmisen unisykli on noin 1,5 tuntia joten ainakin se viisi sykliä on suositeltavissa. Sulje kaikki elektroniset laitteet väh. 1 tunti ennen nukkumaanmenoa. Nuku oikeasti pimeässä huoneessa.
  • Mene nukkumaan 21:00-22:30 välillä. Ihmisten tulisi mennä nukkumaan auringon mukaan mutta se ei ole mahdollista Suomessa suurimman osan ajasta. Herää itse ilman kelloa sitten kuin heräät. Mielellään kuitenkin ennen 8. Älä venytä heräämistä liikaa vaikka tekisi mieli koska rytmi kärsii.


Syö

\"\"

  • Pidä huoli suoliston kunnosta. Eli syö probiootteja tai fermentoituja tuotteita kuten esim. hapankaalia. Vältä lisättyjä sokereita (ja maitoa ja viljoja jos koet ne ongelmalliseksi ja jos et koe niin kokeile kuukausi ilman). Syö mahdollisimman puhdasta ja prosessoimatonta ruokaa.
  • Säännöllisesti. Aina. 3-4 ateriaa saattaa riittää. Mutta jos urheilee paljon syö myös enemmän. Jos nukut näiden ohjeiden mukaan syö viimeistään tunti heräämisen jälkeen ja sen jälkeen nälän mukaan. Illallinen viimeistään 19:30-20:00. Kun syöt säännöllisesti ja terveellisesti siitä tulee tapa ja sitä ei tarvitse edes miettiä.
  • Unta tukevia ruoka-aineita/juomia: Juomia: Rohtovirmajuuri, Kamomilla, Kärsimyskukka, Humala, Kava. Ruoka-aineita mitkä sisältää tryptofaania eli melatoniinin ja serotoniinin esiastetta: riisi, banaani, kurpitsansiemenet, kalkkuna, kana, kananmuna, pähkinät, kokojyvät, tumma riisi, linssit, seesaminsiemenet, auringonkukansiemenet, vaaleat kalat, avokado
  • Vältä unta haittaavia ruoka-aineita: Kofeiinipitoiset juomat 5-8 tuntia ennen nukkumista, Teen ja muiden stimulanttien (esim. kaakao, matee) välttäminen 6-10 tuntia ennen nukkumaanmenoa. Alkoholia max 2 annosta ennen nukkumaanmenoa ja viimeinen annos väh. 90 min nukkumisesta. Tyramiini saattaa aiheuttaa adrenaaliinin, noradrenaliinin ja dopamiinin eritystä eli piristää joten sitä kannattaa välttää illalla. Tyramiinia sisältäviä ruoka-aineita: Pekoni, juusto, suklaa, munakoiso, kinkku, perunat, hapankaali, makkara, pinaatti, tomaatti ja viini.
  • Proteiinia ja kasviksia tai hedelmiä tai marjoja joka aterialla. Jos liikut näiden ohjeiden mukaan, kuten jokaisen pitäisi liikkua, syö proteiinia 1,5-2 g/kehon painokiloa kohti. Urheilijat syö enemmän ja kova urheilu ei ole loppujen lopuksi tervettä joten se on eri asia kuin tässä puhuttu normaali elämä. Hiilarit mieluummin kulutuksen ympärillä eli ennen ja/tai jälkeen liikunnan. Jos tietää liikkuvansa seuraavana päivänä on kunnon tankkaus hyvä hoitaa edellisenä päivänä eli viime hetken. Jos et liiku aikaisin niin aamupalan yhteyteen ei ole tarpeellista syödä isoa hiilariannosta että verensokeri ei heittele liikaa ja ettei tule siitä johtuvia vireystason romahduksia kesken päivää. Pyri pitämään verensokeritasot tasaisena päivällä.
  • Älä yritä turhaan kieltää tai rajoittaa itseltäsi mitään. Herkkuja/himoja saa ja pitää kuunnella muutaman kerran kuussa. Esim. karkin syöminen silloin tällöin ei ole paha asia kunhan se ei johda siihen että ajattelee että nyt \’\’dieetti\’\’ on pilalla ja olen epäonnistunut. Terveenä oleminen on elämäntapa ja pitkä matka, ei mikään parin kuukauden pikaratkaisu tai tavoite. Pienet ei niin fiksut asiat eivät vaikuta oikeasti pitkällä tähtäimellä mihinkään, kun isot linjat eli oikea ruoka ja kunnollinen lepo ja järkevä liikunta ovat kunnossa.


Hallitse stressiä ja liiku

\"\"

  • Hengitä syvään vatsaan ja rauhoitu päivittäin. Eli löydä oma keinosi ’’meditoida’’. Tee asioita mistä tykkäät täysillä.
  • Liikuskele päivittäin eli älä istu/makaa koko päivää. Jos teet istumatyötä, nouse väh. kerran tunnissa. Arkiliikunta eli kävely, portaiden käyttäminen, seisominen ja kaupassa käyminen ilman autoa on erittäin hyvää liikuntaa kaikille. Varsinkin ihmisille jotka istuvat paljon töissä ja kotona.
  • Kun nouset töissä ylös niin tee jotain venyttävää/avaavaa ja aktivoivaa liikettä. Kuminauhalla, syväkyykyssä hengaamalla tai vaikka pakaroita puristamalla. Opettele hallitsemaan keskivartalo ja tuottamaan liikettä tukeva paine/lukko keskivartaloon. Keskivartalon hallinta ja edellämainitun jännityksen/lukon hallinta on erittäin tärkeätä kaikessa liikkeessä ja terveen kehon toiminnassa.
  • Voimaile 2-3 kertaa viikossa. Älä käytä koneita, paitsi pyörää, liikkumiseen. Haasta kehoasi ajoittain eli kyykkää, nosta, työnnä ja vedä raskaita esineitä. Juokse välillä täysillä.
  • Haasta myös mieltäsi. Lukemalla, pohtimalla, opettelemalla uutta ja tekemällä asioita välillä eri tavalla kuin yleensä (esim. vasemmalla kädellä ym).

 

Mitä mieltä näistä? Voit siis hyvin aloittaa vaikka muutamasta kohdasta – kaikkea ei tarvitse tehdä kerralla!

Kerro kokemuksiasi ja mielipiteitäsi kommenteissa!

Scroll to Top