8 asiaa, jotka rentoutuminen saa aikaan kehossasi

Rentoutuminen muun muassa muuttaa aivojen toimintaa ja palauttaa lihaksia nopeammin. Relax by Fressi -nurkkaukset on kehitetty palautumisen ja rentoutumisen tukemiseen.

Rentoutuminen tekee hyvää monella tapaa. Rentoutumisella on positiivisia vaikutuksia muun muassa aivojen toimintaan, hermoston rauhoittumiseen ja hormonitasapainoon.

Nämä kahdeksan asiaa kehossasi tapahtuu, kun rentoudut!

 

Aivojesi toiminta muuttuu

Rentoutuneessa tilassa aivojen sähköinen toiminta muuttuu. Arjessa aivojen tietoinen ja looginen puolisko on aktiivisempi, mutta rentoutumisen myötä alitajuinen ja luova puolisko aktivoituu tehokkaammin.

Rentoutuneena onkin helpompi ideoida, keskittyä ja oppia uusia asioita. Myös stressin sietokyky paranee ja vaikeat tunteet voivat lieventyä.

 

Vastustuskykysi paranee

Vastustuskyky on monen asian summa. Myös rentoutuminen vaikuttaa siihen positiivisesti!

Jatkuva stressi nostaa kortisolitasoja, millä on suora yhteys vastustuskykyyn. Liiallinen kortisolin eritys nimittäin nostaa elimistön tulehdusarvoja, heikentää unenlaatua ja vähentää vasta-aineiden määrää. Syksyn lähestyessä kannattaakin luvan kanssa ottaa rennosti, niin tukee elimistöä immuniteetin parantamisessa.

 

Palaudut nopeammin

Rentoutuminen nopeuttaa fyysisestä rasituksesta toipumista. Rentoutuneena kudoksiin kulkeutuu enemmän ravintoaineita ja happea, mikä auttaa palautumaan fyysisestä rasituksesta.

Siksi kovan treenin päätteeksi kannattakin luvan kanssa rentoutua, jotta keho ja mieli saavat kaipaamaansa lepoa ennen seuraavaa harjoitusta.

 

Nukut paremmin

Kun keho on virittynyt ja valmiina taistelemaan, nukahtaminenkaan ei onnistu. Rentoutuminen auttaa purkamaan ylivirittyneisyyttä ja rauhoittaa vilkasta mieltä.

Etenkin iltaisin, juuri ennen nukkumaanmenoa tehtynä, rentoutumisharjoitukset auttavat nukahtamaan nopeammin ja nukkumaan paremmin.

Lue myös: Kun satsaat yöuniin, parannat merkittävästi terveyttäsi

 

Verenkiertoelimistösi voi paremmin

Rentoutuneena verenpaine ja syke laskevat. Samalla ääreisverenkierto tehostuu ja verisuonet laajenevat.

Stressaantuneena verenpaine nousee stressihormonien vuoksi. Rentoutuminen saa aikaan päinvastaisen reaktion, jolloin verenpaine kääntyy laskuun. Rentoutumisharjoitukset voivatkin olla apu kohonneen verenpaineen hoidossa.

Rentoutuminen vaikuttaa positiivisesti myös verensokeritasoihisi, sillä stressihormoni nostaa verensokeria.

Koska rentoutuminen vaikuttaa niin kokonaisvaltaisesti verenkiertoelimistöön, sen on tutkimuksissa havaittu selkeästi madaltavan riskiä aivohalvaukseen.

 

Olet paremmalla tuulella

Kun stressihormonitasot kääntyvät laskuun, nukut ja palaudut paremmin ja aivojesi toiminta muuttuu, se vaikuttaa myös mielialaasi. Rentoutumisharjoitusten on tutkimuksissa havaittu vähentävän vihan ja turhautumisen tunteita, mutta parantavan itsevarmuutta ja mielialaa.

Stressi vaikuttaa myös ihmissuhteisiimme. Rentoutuminen auttaa sinua olemaan läsnä parisuhteessa tai ystävän kanssa tavatessa.

 

Hermostosi rauhoittuu

Autonominen hermosto jakautuu kahteen osaan: sympaattiseen ja parasympaattiseen hermostoon. Sympaattinen hermosto vastaa kehon toiminnoista ja aktivoituu esimerkiksi silloin, kun aivomme tulkitsevat tilanteita vaarallisiksi. Silloin syke nousee, hormonitoiminta kiihtyy ja keho on valmiina taistelemaan tai pakenemaan.

Rentoutuminen viestii keholle, että se voi säästää energiaa valmiudessa olemisen sijaan. Elimistön toiminnot rauhoittuvat ja kehon toiminta tasapainottuu.

 

Kolotukset ja säryt helpottavat

Rentoutuminen voi auttaa myös kipuun ja särkyyn. Syvään hengittäminen ja rentoutuminen auttavat nimittäin poistamaan lihasjännityksiä.

Lisäksi rentoutuminen saa aivot vapauttamaan endorfiineja, jotka ovat luonnon omia särkylääkkeitä. Tutkimusten mukaan meditoiminen ja muut rentoutumistekniikat voivat auttaa esimerkiksi migreeniin, pehmytkudosreumaan ja suolistosairaus IBS:ään liittyvien kiputilojen hoidossa.

 

Vinkkejä rentoutumiseen

Rentoutumiskeinoja on monia, eikä sama keino toimi kaikille. Voit kokeilla esimerkiksi rauhallista liikuntaa, luonnossa liikkumista, musiikin kuuntelua, saunomista tai hengitysharjoitusta.

Jos koet itsesi stressaantuneeksi, älä pakota itseäsi liikkumaan. Liikuntaharrastuksesta stressaaminen nimittäin todennäköisesti vain pahentaa stressiäsi. Kuuntele kehoa, tee pitkä alkulämmittely ja lopeta harjoitus pitkiin ja rentouttaviin venytyksiin.

Tiesitkö, että Fresseiltä ympäri Suomen löytyvät Relax by Fressi -nurkkaukset on kehitetty nimenomaan palautumisen ja rentoutumisen tukemiseen! Relax by Fressi -nurkkauksesta löydät aina hierontatuolin, Neurosonic-divaanin ja Niqama-selänhoitotuolin.


Joko luit nämä artikkelit?
Neurosonic auttaa parantamaan unta, vireystasoa ja mielialaa
Kävely tekee hyvää keholle ja mielelle
Syö itsellesi hyvä olo
Aloittelijan helppo ja lempeä joogaharjoitus
Eikö uni tule? Kokeile näitä 6 vinkkiä

Scroll to Top